Marţi, 21 mai 2024 - 12:52:54
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Reguli rutiere pentru bicicliştii din România


31 mai 2013

Poliţiştii din mai multe judeţe ale ţării au început, de câteva zile, să controleze bicicliştii care circulă pe drumurile publice. Deocamdată, nu s-au aplicat amenzi. Deşi agenţii susţin că oglinda retrovizoare este obligatorie, în nicio lege nu scrie acest lucru.

 

Agenţii din Sibiu, de exemplu, au anunţat că verifică dacă bicicleta este dotată "cu sistem de iluminat, catadioptru (ochi de pisică - n.r.), oglindă retrovizoare şi avertizor sonor”, însă Codul Rutier nu prevede nicăieri că bicicliştii ar trebui să aibă aceste accesorii, remarcă Turnul Sfatului, o publicaţie locală. Singura recomandare făcută bicicliştilor este de a purta cască, însă nici aceasta nu este obligatorie.

 

Totuşi, setul integral de reguli apare într-o hotărâre de Guvern veche de vreo şapte ani (HG 1391/2006, art. 14):

 

"În circulaţia pe drumurile publice, bicicleta trebuie să fie:

 

a) prevăzută cu dispozitiv de frânare eficace;

b) prevăzută cu un sistem adecvat, funcţional, de direcţie;

c) dotată cu sistem de avertizare sonoră; se interzic echiparea şi folosirea sistemelor de avertizare sonoră specifice autovehiculelor;

d) echipată în faţă cu lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate cu lumină de culoare roşie şi cu cel puţin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeaşi culoare;

e) echipată cu elemente sau dispozitive care, în mişcare, formează un cerc continuu, fluorescent-reflectorizante de culoare portocalie, fixate pe spiţele roţilor."

 

Totuşi, obligativitatea de a avea oglindă retrovizoare nu apare nici aici. Obligatorie este însă purtarea vestei reflectorizante, noaptea şi în condiţii de vizibilitate redusă. Cei care încalcă această regulă pot primi o amendă cuprinsă între 420 şi 560 de lei.

 

Poliţiştii aplică amenzi, în aceste zile, şi acelor şoferi care blochează pistele de biciclete din marile oraşe.

 

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on FacebookISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 21 mai 2024
Autentificare
stiriactuale.ro