Joi, 28 martie 2024 - 6:19:53
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Statuia Regelui Ferdinand Întregitorul, aprobată de juriu


9 aprilie 2016


 

La iniţiativa Fundaţiei „Constantin Stere” Ploieşti, a fost lansat un concurs pentru realizarea unei statui a Regelui Ferdinand Întregitorul, care urmează să fie ridicată, până în anul 2018, în centrul oraşului Vălenii de Munte, proiect inclus în cadrul manifestărilor cuprinse în proiectul ROMÂNIA 100.

Nu cu mult timp în urmă, la Muzeul memorial „Constantin Stere”, cei patru artişti ploieşteni care au participat la concurs şi-au prezentat creaţiile în faţa juriului, compus din directorii castelelor Bran şi Peleş, conducerea Fundaţiei Constantin Stere, alături de preşedintele Consiliului judeţean Prahova şi primarul oraşului  Vălenii de Munte, cele două administraţii - judeţeană şi orăşenească - angajându-se să susţină financiar realizarea statuii.

După discuţii şi studierea atentă a machetelor, juriul a decis câştigătorul: sculptorul Constantin Ionescu, a cărei creaţie a întrunit cele mai multe voturi. Cum toate cele patru machete au fost la fel de apreciate, s-a hotărât, de comun acord, ca şi lucrarea artistului plastic George Dumitru, clasată pe locul al II-lea, să fie valorificată, ea urmând să fie donată Chişinăului, aceasta ajungând deja în capitala Republicii Moldova. 

Ieri, 8 aprilie, juriul a revenit la Ploieşti pentru o nouă discuţie cu cei doi artişti, prilej de le prezenta acestora o serie de  observaţii şi  mici detalii referitoare la realizarea statuilor, întâlnire la care a fost prezent şi un reprezentant al Guvernului României, respectiv dna Simona Tănăsescu – artist vizual şi consilier al vice-primministrului Vasile Dâncu.

La sfârşitul întâlnirii, domnia sa a avut amabilitatea să ne declare: Mă aflu aici, în dublă calitate, în comisia care jurizează alegerea unei lucrări monumentale, inclusă în programul ROMÂNIA 100: statuia Regelui Ferdinand Întregitorul, care va fi ridicată la Vălenii de Munte. Sunt extrem de emoţionată că am ajuns în această casă-muzeu, pe care o vizitez pentru prima oară. Am rămas profund impresionată de felul cum arată muzeul, pentru felul cum e promovată şi îngrijită memoria marelui patriot Constantin Stere. Prilej de a-mi exprima admiraţia şi recunoştinţa faţă  de Fundaţia „Constantin Stere”, care  şi-a propus să realizeze statuia Regelui Ferdinand. Aceleaşi sentimente de apreciere şi pentru artiştii care  s-au străduit să dea ce au mai bun în ei. În mod special, doresc să o remarc  pe dna Lia Maria Voicu, preşedinta Fundaţiei, pentru pasiunea şi patima cu care urmăreşte realizarea la timp a proiectelor şi, nu în ultimul rând, pe membrii comisiei de jurizare pentru vocaţia lor culturală”.



Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro