Marţi, 19 martie 2024 - 3:59:36
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Mihai Apostolache: Guvernul restrânge dreptul de participare al cetăţenilor la şedinţele consiliului local prin Codul Administrativ


6 iulie 2019

Conferenţiarul universitar Mihai Apostolache explică, într-o postare pe reţeaua de socializare Facebook, câteva din lacunele Codului Administrativ:

BOMBĂ! Guvernul restrânge dreptul de participare al cetăţenilor la şedinţele consiliului local prin Codul Administrativ, adoptat în 25 iunie, modificat şi completat în 3 iulie, publicat în Monitorul Oficial în 5 iulie 2019 (Monitorul Oficial nr.555 din 5 iulie 2019).

Dacă sunteţi cetăţean cu domiciul sau reşedinţa în altă localitate decât localitatea de care aparţine consiliul local, NU aveţi dreptul de a participa la şedinţa consiliului local respectiv şi nici de a urmări şedinţa pe internet, dacă şedinţa este transmisă pe internet!!!

În articolul 138, având denumirea marginală "Desfăşurarea şedinţelor consiliului local", alineatele 1 si 2, sunt cuprinse norme referitoare la publicitatea şedinţei consiliului local.

În alineatul 1 se stabileşte regula caracterului public al şedinţei consiliului local, iar alineatul 2 are rolul de a defini caracterul public al şedinţei.
Astfel, potrivit alin.1, şedinţele consiliului local sunt publice, normă preluată din vechea reglementare. Alineatul 2, în schimb, este interesant, deoarece limiteaza noţiunea de caracter public al şedinţei consiliului local la 3 aspecte:
1. Accesul celor interesaţi, în condiţiile legii, la procesele-verbale ale şedinţei consiliului local;
2. Accesul celor interesaţi, în condiţiile legii, la proiectele de hotărâri, la hotărârile consiliului local, precum şi la instrumentele de prezentare şi de motivare a acestora;
3. Posibilitatea cetăţenilor cu domiciliul sau reşedinţa în unitatea/subunitatea administrativ-teritoriala respectivă de a asista la şedinţele consiliului local şi/sau de a le urmări pe internet, în condiţiile regulamentului de organizare şi funcţionare a consiliului local.


Ce rezultă din cea de-a treia situaţie?! Consecinţele juridice ale unei asemenea reglementări sunt următoarele:
1.La şedinţele unui consiliu local pot asista doar cetăţenii cu domiciliul sau reşedinţa în localitatea respectivă. Dacă locuiţi în Ploieşti şi doriţi să asistaţi la şedinţele Consiliului General al Municipiului Bucureşti nu veţi putea!!! Şi încă ceva: puteţi doar asista, nu puteţi lua şi cuvântul!!!
2. Legiuitorul a introdus o noţiune nouă "subunitate administrativ-teritoriala", pe care nu o găsim în altă parte a legii şi nu are nici definiţie legală. Cu siguranţă, însă, este vorbă de subdiviziune administrativ-teritoriala (sectoarele Capitalei).
3. Şedinţele consiliului local dintr-o localitate pot fi urmărite şi pe Internet, dar nu de oricine, ci doar de cei care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea respectivă. Acest lucru înseamnă că cetăţenii din alte localităţi vor avea accesul restricţionat?!!! Cum se va realiza limitarea accesului?!!!
4. Reglementând dreptul cetăţenilor cu domiciliul sau reşedinţa în localitate de a urmări şedinţă consiliului fie prin participarea la şedinţă, fie pe internet, legiuitorul obligă consiliul local să transmită lunar şedinţele şi prin intermediul internetului. Ce se întâmplă dacă autoritatea locală deliberativă nu îşi onorează obligaţia instituită de legiuitor? Care este sancţiunea legală? Fără o sancţiune în acest caz, norma este lipsită de eficienţă.


Concluzie: Graba strică treaba! Din dorinţa de a clarifica caracterul public al şedinţelor consiliului local, Guvernul mai degrabă bulversează administraţia publică locală, limitând conţinutul noţiunii.


 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro