Marţi, 19 martie 2024 - 4:54:52
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Se caută manager pentru Muzeul Naţional "Peleş" din Sinaia


17 februarie 2016

Ministerul Culturii organizează un concurs de proiecte de management pentru Muzeul Naţional "Peleş" din Sinaia, data limită pentru depunerea dosarelor de concurs de către candidaţi fiind 15 martie.

În ultimii ani, Muzeul Naţional "Peleş" a fost condus de manageri interimari, respectiv de Mihail Ion Gorgoi şi Anca Hogea, după ce Rodica Rotărescu, fostul director general al instituţiei, a ieşit la pensie, după cum au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii muzeului.

În acest context, Ministerul Culturii a anunţat, pe site-ul propriu, că va organiza, la sediul său din Bucureşti, un concurs de proiecte de management pentru Muzeul Naţional "Peleş" din Sinaia.

Cei interesaţi să se înscrie la concurs trebuie să fie cetăţeni români sau membri ai unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene şi să aibă domiciliul în România. Totodată, aceştia trebuie să aibă studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă, respectiv studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă, în ştiinţe umaniste şi arte, o vechime în specialitatea studiilor de minimum 5 ani şi o experienţă în management de minimum 5 ani sau pregătire în management.

De asemenea, cei interesaţi de conducerea Muzeului Peleş trebuie să nu aibă condamnări penale şi civile şi să nu deţină o funcţie de manager la o altă instituţie publică de cultură din România. În plus, nu trebuie să fi fost lucrători ai securităţii sau colaboratori ai acestei.

Data limită pentru depunerea proiectelor de management şi a dosarelor de concurs de către candidaţi este 15 martie, urmând ca selecţia dosarelor să aibă loc pe 16-17 martie. Între 18 şi 25 martie va avea loc analiza proiectelor de management - prima etapă a concursului, iar între 28-30 martie este prevăzută susţinerea proiectelor de management în cadrul interviului - a doua etapă.

Muzeul Naţional "Peleş" din Sinaia este una dintre cele mai importante şi vizitate instituţii muzeale din România.

Castelul Peleş, reşedinţa de vară a regelui Carol I, a fost construit între 1873 şi 1914, fiind inaugurat şi locuibil încă din 1883. Edificiul a fost decorat de celebrii creatori J. D. Heymann din Hamburg, August Bembé din Mainz şi Bernhard Ludwig din Viena. Castelul Pelişor a fost reşedinţa de vară a cuplului regal Ferdinand şi Maria, el fiind decorat de însăşi regina Maria.

Castelele Peleş şi Pelişor, împreună cu terenurile aferente, au fost restituite, pe 1 martie 2007, regelui Mihai I, în urma unei decizii de retrocedare. Potrivit Memorandumului încheiat atunci între Guvernul României şi Casa Regală, proprietarul se angaja să transforme Peleş într-un muzeu al statului român, contra unei sume de bani, şi îşi asuma obligaţia de a nu mai revendica bunurile mobile din castel. Astfel colecţiile de la Peleş au fost păstrate în interiorul castelului, contra unei chirii, şi pot fi vizitate în continuare, potrivit unui contract încheiat între Guvern şi Casa Regală, reînnoit în martie 2010.

Printr-un protocol încheiat cu Casa Regală a României în anul 2010 şi reînnoit în anul 2012, statul român, reprezentat de Ministerul Culturii, şi-a asumat obligaţia ca, pe perioada în care va administra Muzeul Naţional Peleş, să investească în lucrări de punere în siguranţă şi în valoare a Complexului Peleş, prin intermediul Institutului Naţional al Patrimoniului, având ca sursă de finanţare Programul Naţional de Restaurare a Monumentelor Istorice.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Clinica Roua


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro