Vineri, 9 decembrie 2022 - 6:06:59
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

România îşi poate permite doar avioane de tip F-16 de ocazie


23 iunie 2012

f_16România îşi poate permite să cumpere, deocamdată, doar avioane americane de tip F-16 de ocazie, din raţiuni care ţin de constrângerile bugetare, afirmă premierul Victor Ponta.

"Singura soluţie care mi se pare realistă este să ne orientăm spre achiziţionarea de avioane în uz. Două state sunt dispuse să ni le vândă în acest moment: Portugalia şi Olanda", a declarat Ponta.

Premierul a precizat că este de acord cu preşedintele Traian Băsescu privind o soluţie de cumpărare a unor avioane împreună cu Bulgaria şi Croaţia pentru obţinerea de noi modele de tip F-16 la costuri reduse, de la armata americană, precizând însă că această opţiune pare "nerealistă".

Ministerul olandez al Apărării a confirmat joi informaţii potrivit cărora intenţionează să vândă echipament pentru a strânge fonduri, în contextul în care România este interesată să achiziţioneze 15 avioane de tip F-16 de la Forţele aeriene olandeze. În afară de România, şi alte ţări şi-au exprimat interesul faţă de achiziţionarea unor vehicule, dar şi piese de artilerie olandeze, precizează postul olandez de radio.

Însă nu este clar câţi bani va obţine Olanda de pe urma vânzării unor avioane de vânătoare pe care le consideră "excedentare", notează aceeaşi sursă.

Ministerul olandez al Apărării trebuie să îşi suplimenteze bugetul cu aproximativ un miliard de euro, potrivit postului. Instituţia poartă negocieri preliminare cu un număr nedezvăluit de potenţiali cumpărători, inclusiv Chile, care şi-a manifestat interesul să achiziţioneze opt elicoptere de tip Cougar, mai precizează Radio Netherlands.

De asemenea, Camera inferioară a Parlamentului olandez urmează să discute joi potenţiala vânzare a aproximativ 80 de tancuri de tip Leopard către Indonezia. Ministerele olandeze ale Apărării şi Afacerilor Externe sunt favorabile acestui potenţial contract, însă o majoritate parlamentară se opune tranzacţiei. Valoarea contractului este de 200 de milioane de euro, precizează sursa citată.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Duo_best_gaz

Din aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook
ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 5 decembrie 2022
Autentificare
stiriactuale.ro