Sâmbătă, 18 mai 2024 - 7:04:01
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Fiscul va fi reorganizat din temelii


25 august 2012

anafANAF va concentra activitatea celor 221 de administraţii fiscale în 8 centre regionale şi 47 birouri. Activitatea de colectare a impozitelor pe proprietăţi va fi luată de la primarii şi cedata Fiscului.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală va fi reorganizata în următorii trei ani, iar activitatea celor 221 de administraţii financiare va fi concentrată în 8 direcţii regionale şi 47 de birouri locale, potrivit înţelegerii dintre autorităţile romane şi experţii FMI, CE şi BM. „Ca parte a restructrarii şi modernizării ANAF, urmărim consolidarea celor 221 de administraţii fiscale în 8 direcţii regionale (până la mijlocul lui 2013) şi 47 de administraţii locale (până în 2015). Vom aproba până la finele anului 2012 un proiect multianual cu Banca Mondială pentru a sprijini acest proiect “, se arată în scrisoarea suplimentară de intenţie convenită de autorităţile romane cu experţii Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale. În acelaşi document se mai spune că au fost întărite eforturile de constrângeri fiscale prin creşterea capacităţii de analiza de risc şi audit, şi prin îmbunătăţirea cooperării cu Autoritatea Naţională a Vămilor şi Garda Financiară.

„În iulie, am înfiinţat o unitate specializată pe lupta împotriva fraudei intracomunitare cu TVA, care se concentrează pe domeniile de mare risc. Vom îmbunătăţi procedura de trimitere în instanţă a cazurilor de criminalitate fiscală şi vom intensifica cooperarea dintre ANAF, Poliţie şi Parchet “, se mai spune în document. În primăvara acestui an, fostul ministru al Finanţelor Publice Bogdan Dragoi a declarat că ANAF va trece printr-o amplă reorganizare, mai profundă decât în Bulgaria, care va cumprinde atât optimizarea numărului de administraţii fiscale, cât şi întreg sistemul IT, pe baza unei evaluări a Băncii Mondiale, care va propune şi măsurile. De asemenea, ANAF ar putea prelua de la primarii colectarea impozitelor pe propietate, după ce Guvernul a decis în iulie că taxarea să se realizeze în funcţie de destinaţie, şi nu de calitatea proprietarului clădirii sau al terenului.

Taxele pe proprietate sunt reprezentate în principal de impozitele pe clădiri şi terenuri şi taxele pe mijloacele de transport. „Vom studia posibilitatea ca ANAF să colecteze taxele pe proprietate, în numele autorităţilor locale “, se arată în scrisoarea suplimentară de intenţie agreată la începutul lunii august de autorităţile romane cu Fondul Monetar Internaţional. În luna iulie, Guvernul a modificat baza de impozitare, iar taxarea va varia în funcţie de utilizarea proprietăţii, circuit comercial său privat, şi nu de natură proprietarului, persoană fizică său persoana juridică, aşa cum se calcula până în prezent. În aceste condiţii, impozitul plătit de o persoană fizică sau o firmă ar putea fi similar dacă imobilele deţinute au aceeaşi destinaţie. Anul trecut, autorităţile locale au încasat din taxele pe proprietate circa aproape 4 miliarde de lei, iar pentru acest an se estimează o creştere a încasărilor cu 4,5%, la 4,2 miliarde lei. Decizia de tranfer a colectării acestor taxe de la autorităţile locale la ANAF ar putea avea legătură cu noul departament privind controlul marilor averi, care ar putea accesa astfel direct o importanţă baza de date.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on FacebookISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 17 mai 2024
Autentificare
stiriactuale.ro