Marţi, 19 martie 2024 - 6:42:22
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Magistraţii condamnaţi definitiv îşi pierd pensia de serviciu şi indemnizaţia


23 octombrie 2013

Camera Deputaţilor a adoptat,tacit proiectul de lege privind modificarea statutului judecătorilor şi procurorilor, potrivit căruia magistraţii care au fost condamnaţi definitiv îşi pierd pensia de serviciu şi indemnizaţia.

Proiectul care vizează completarea Legii 303 privind statutul judecătorilor şi procurorilor a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor în condiţiile în care termenul pentru dezbatere şi vot final stabilit pentru 16 octombrie a fost depăşit. În proiect se arată că nu beneficiază de pensia de serviciu şi indemnizaţie judecătorii, procurorii, magistraţii asistenţi şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor care, chiar ulterior eliberării din funcţie, au fost condamnaţi definitiv pentru o infracţiune de corupţie, o infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie sau o infracţiune în legătură cu acestea ori pentru o infracţiune de serviciu sau în legătură cu serviciul, comise cu intenţie, ori pentru o altă infracţiune intenţionată cu privire la care CSM apreciază că aduce atingere prestigiului justiţiei, săvârşite înainte de eliberarea din funcţie.

De asemenea, se precizează că aceste persoane beneficiază de pensie în sistemul public, în condiţiile legii.

“Punerea în mişcare a acţiunii penale pentru o infracţiune săvârşită înainte de eliberarea din funcţie atrage, de drept, suspendarea soluţionării cererii de acordare a pensiei de serviciu sau, după caz, suspendarea plăţii pensiei de de serviciu, dacă aceasta a fost acordată, până la soluţionarea definitivă a cauzei. În această perioadă, persoana faţă de care s-a pus în mişcare acţiunea penală beneficiază, în condiţiile legii, de pensie din sistemul public”, se mai arată în proiectul legislativ.

În propunere se menţionează că în situaţia în care se dispune scoaterea de sub urmărire penală, încetarea urmăririi penale, achitarea sau încetarea procesului faţă de judecător, procuror, magistrat asistent sau personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, acesta este repus în situaţia anterioară şi i se plăteşte pensia de serviciu de care a fost lipsit ca urmare a punerii în mişcare a acţiunii penale sau după caz diferenţa dintre aceasta şi pensia din sistemul public încasată după punerea în mişcare a acţiunii penale. Aceleaşi dispoziţii se aplică şi în situaţia în care CSM apreciază că o condamnare pentru o infracţiune intenţionată a celor vizaţi de acest proiect de lege nu aduce atingere prestigiului profesiei.

Prevederile proiectului se vor aplica şi magistraţilor condamnaţi definitiv anterior datei intrării în vigoare a acestei legi. Proiectul iniţiat de Guvern urmează să intre în dezbaterea Senatului, care este for decizional în acest caz


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Clinica Roua


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro