Marţi, 19 martie 2024 - 12:14:27
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Şedinţă fierbinte la Consiliul Local Ploieşti


16 ianuarie 2013

Dezbatere fierbinte în Consiliul Local Ploieşti. Dacă până acum consilierii locali reuşeau să se înţeleagă fără prea mari certuri, majorarea taxelor locale pentru terenuri şi clădiri i-a făcut pe aleşii PDL să îşi aducă aminte că sunt partid de opoziţie şi să încerce să pozeze, brusc, în apărătorii ploieştenilor.

 

Dacă primele minute ale şedinţei s-au desfăşurat într-o atmosferă liniştită (era vorba despre validarea noilor consilieri locali), punctul legat de majorarea taxelor a dat naştere unei dezbateri cât de cât animate. Deşi subiectul a fost amplu dezbătut în aceste zile, nimeni nu a specificat faptul că la Ploieşti, în ultimii patru ani taxele nu au mai fost majorate.

Primul care a încercat să atace a fost pedelistul Constantin Horghidan: „În campania electorală aţi acordat un interviu în care spuneaţi că nu veţi majora taxele şi impozitele locale. Ce se întâmplă acum? Vă obligă Victor Ponta să luaţi această măsură? Nu vă mai interesează soarta ploieştenilor?”

Într-un discurs extraordinar de echilibrat, liberalul Paul Palaş a explicat de ce este nevoie de această majorare a taxelor locale. „Înainte de a vota această hotărâre vă invit să reflectaţi asupra următoarelor aspecte. Aţi descoperit că anul trecut Ploieştiul a acumulat 414 milioane lei noi din care 375 de milioane au însemnat cheltuieli de funcţionare. Anul acesta va trebui să contruim un buget pe aproximativ aceleaşi venituri. Pentru anul în curs vom avea aproximativ 40 de milioane de lei bani pentru investiţii. În momentul în care ne gândim să demarăm dotarea noului Spital de Pediatrie, să modernizăm Spitalul Municipal, să plătim restanţele de la contruirea Stadionului. Avem pe o parte nevoile comunităţii, dar pe de altă parte avem sursele pe care vi le-am prezentat. Gândiţi-vă bine ce aveţi de făcut”, a spus Palaş.

 

Buget înglodat în datorii vechi

Primarul Iulian Bădescu le-a răspuns şi el democrat-liberalilor. „Le voi răspunde lui Andrei Volosevici şi Robertei Anastase cu privire la acest aspect. Vă voi vorbi despre pensia municipală. Din nefericire nu pot acorda această pensie din aceleaşi motive citate de Paul Palaş. Constructorii stadionului au solicitat penalităţi şi întârzieri de aproape 11 milioane de lei noi, Romstrade a cerut ,2,4 milioane de lei noi, Proconstruct 520 de mii lei noi, Condori Şulţ 100 mii lei noi. La aceste sume se adaugă 25 de milioane de lei noi bani pe care îi datorăm pentru lucrările de anvelopare a blocurilor comandate de Andrei Volosevici, lucrări pentru care nu a existat niciodată un contract semnat cu Ministerul Dezvoltării. Această sumă se apropie de totalul bugetului de investiţii al Primăriei Ploieşti. În acest an, municipalitatea nu poate demara nicio investiţie din bugetul local. Majorarea aduce un plus la bugetul local cinci milioane de lei noi. Nu majorăm impozitele pentru maşini, majorate anul trecut, ci doar cele pentru terenuri şi clădiri. Conform hotărârii de guvern de la sfârşitul lunii decembrie toate administraţiile locale erau obligate să majoreze taxele locale.

Vă reamintesc că administraţiile care nu vor majora aceste taxe în acest an, vor fi obligate să o facă anul viitor, iar din punctul meu de vedere majorarea va fi mult mai mare. Vă mulţumesc pentru înţelepciune”, le-a spus primarul Bădescu celor prezenţi.

 

Horghidan nu vrea investiţii

 

Consilierul Horghidan a urmărit atent discursul primarului Bădescu şi nu a ratat contraatacul.  „ Necesitatea impunerii acestor taxe nu este atât de importantă. Investiţiile făcute în acest oraş, degrevează municipalitatea de necesitatea unor investiţii viitoare. Nu contestă nimeni faptul că există obligativitatea plăţii unor sume restante. Toţi trebuie să ne gândim la binele ploieştenilor. Sunteţi reprezentantul unui partid de stânga şi a trebui să vă gândiţi şi la cei cu venituri reduse. Mă gândesc că suntem într-un nou an de criză şi cred că oamenii nu suportă aceste majorări. Sunt oameni care în momentul de faţă au ajuns la limita suportabilităţii”, a spus Horghidan.

Cu alte cuvinte, ar fi trebuit să păstrăm aceleaşi taxe locale şi să ne uităm la gropile pe care iarna le va lăsa pe străzile noastre sau să privăm copiii de noi locuri de joacă. De ce nu i-a făcut Constantin Horghidan aceste propuneri lui Andrei Volosevici atunci când a demarat construcţia unui stadion nou sau când a început anveloparea blocurilor din Ploieşti fără a avea finanţarea necesară.

 

Taxe majorate de nevoie

 

Primarul Iulian Bădescu a ţinut să precizeze că nici el nu este foarte încântat de necesitatea majorării taxelor locale. „Nu am fost ales ca primar doar de către reprezentanţii PSD sau a PNL. Sunt primarul tuturor ploieştenilor. Sunt zilnic abordat de numeroşi ploieşteni şi întrebat când îl băgăm la închisoare pe Andrei Volosevici. Şi le răspund că nu este treaba mea acest lucru. Nici mie nu-mi convine ce a făcut Guvernul României vis-a-vis de această chestiune. Mai întâi am fost obligaţi să majorăm impozitele, iar apoi ordonanţa ne-a spus că putem decide fiecare. Insist să înţelegem că nu e cazul să creem un balamuc legislativ la nivelul Ploieştiului”, a mai spus primarul Bădescu.

În final, proiectul de hotărâre a fost adoptat cu 14 voturi pentru, 10 voturi împotrivă şi trei abţineri (ale aleşilor PPDD).


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro