Luni, 25 martie 2019 - 5:59:46
EUR
EURO = 4.7433 RON
Moneda euro a scazut
USD
USD = 4.1707 RON
Dolarul american a scazut
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Steaguri ale administraţiilor locale, arborate doar alături de cele ale UE şi României


8 februarie 2014

Unităţile administrativ teritoriale vor putea arbora steagurile proprii doar la sediile primăriilor, consiliilor judeţene şi instituţiilor subordonate, dar numai împreună cu drapelul României şi al UE, conform unui proiect de lege publicat, vineri, pentru tansparenţă decizională, de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP).

Potrivit proiectui de lege, unităţile administrativ teritoriale vor putea arbora steagurile proprii doar la sediile primăriilor, consillilor judeţene, precum şi la instituţiile publice aflate sub autoritatea, în subordinea, în coordonarea acestora şi numai împreună cu drapelul României şi drapelul Uniunii Europene, notează Mediafax.
 
Proiectul de lege privind „stabilirea metodologiei de aprobare, arborare şi folosire a steagurilor unităţilor administrativ teritoriale” prevede că steagurile proprii pot fi folosite cu prilejul unor manifestări de interes local, precum şi în cadrul acţiunilor protocolare sau festive, în anumite condiţii.
 
Astfel, forma şi dimensiunile steagurilor proprii trebuie să fie cele stabilite pentru drapelul României, iar administraţiile locale pot supune aprobării proiectul de steag numai în cazul în care au stemă proprie aprobată conform legii.
 
Culoarea şi alte elemente distinctive care constituie în ansamblul lor steagul vor fi supuse dezbaterii publice şi consultării locuitorilor, în vederea stabilirii celei mai reprezentative variante şi în concordanţă cu stema proprie aprobată.
 
Hotărârea autorităţilor locale va fi transmisă, ulterior, spre avizare, împreună cu un memoriu justificativ, Comisiei Naţionale de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române, care va emite un aviz consultativ.
 
Ulterior, proiectul de steag se va transmite MDRAP, care va elabora proiectul de hotărâre şi îl va supune spre aprobare Guvernului.
 
Proiectul de lege al MDRAP mai prevede că la intrarea principală în instituţiile menţionate se pot arbora cel mult două steaguri proprii, dar în acest caz numai însoţite de câte două ale României şi două ale UE, „aşezate în ordine de la stânga la dreapta cum priveşti drapelele şi steagurile din faţă”.
 
„Drapelele şi steagurile vor încadra cele două steme, respectiv stema României şi stema proprie a unităţii administrativ teritoriale aprobată în condiţiile legii. În toate cazurile, stema României va fi aşezată în stânga stemei unităţii administrativ teritoriale, privind stemele din faţă”, se precizează în proiect.
 
În zilele de doliu naţional, administraţile locale vor avea obligaţia arborării steagurilor în bernă împreună cu drapelul României şi al UE.
 
Dacă va fi adoptat proiectul de lege, pe steagurile proprii nu pot fi reproduse decât stema unităţilor administrativ teritoriale aprobată conform legii şi/sau denumirea unităţii administrativ teritoriale în formatul comună/oraş/municipiu, după caz, judeţul, România.
 
„În unităţile administrativ teritoriale în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale au o pondere de peste 20 la sută din numărul locuitorilor, denumirea va fi trecută şi în limba minorităţilor naţionale respective", se precizează în text.
 
La dispoziţii finale, se arată că "atingerile de orice fel aduse steagurilor judeţelor, municipiilor, oraşelor şi comunelor şi împiedicarea folosirii acestora atrag raspunderea civilă, administrativă sau penală, după caz, a persoanelor vinovate potrivit legii”.
 
În caz de adoptare, nerespectarea prevederilor legii ar constiui contravenţie şi s-ar sancţiona cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 de lei, împuterniciţi în constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor fiind prefecţii.
 
În expunerea de motive care însoţeşte proiectul se arată că în momentul de faţă nu există „un act cu caracter normativ care să stabilească posibilitatea aprobării ca şi însemn a steagului, precum şi metodologia de elaborare şi de folosire a steagului unităţii administrativ-teritoriale, în vederea sublinierii şi reliefării specificului tradiţiilor şi identităţii locale, precum şi evitarea unor situaţii interpretative la nivel local”.

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating
(373 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Servicii medicale de calitate la standarde europene

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Sondaj de opinie

Sunteţi mulţumiţi de activitatea Consiliului Local Sulina?
  •   DA
  •   NU

    
NOTĂ: se poate vota o singură dată în 24 ore.


servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie
Horoscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Se pare ca sunteti plin de energie si aveti cateva idei ingenioase. Puteti avea succes in afaceri si calatorii, in sustinerea examenelor si in cultivarea relatiilor sociale.In a doua parte a zilei este posibil sa aveti o intalnire neasteptata, in urma careia sunteti nevoit sa va schimbati programul pentru ziua urmatoare.Eastrolog.ro va sfatuieste sa evitati hotararile pripite, care ar putea sa tulbure armonia din familie taur Se intrevede o zi incarcata. Ca sa puteti rezolva tot ce v-ati propus pentru azi, eastrolog.com va recomanda sa va organizati timpul cat mai eficient.Farmecul personal va poate ajuta sa rezolvati intr-o maniera diplomatica o situatie tensionata.Daca sunteti in cautarea unui nou loc de munca, astazi aveti sanse mari sa il gasiti
GEMENI RAC
gemeni Puteti obtine beneficii materiale importante, cu conditia sa va temperati spiritul critic.Eastrolog.ro va sfatuieste sa dati dovada de stapanire de sine in discutiile cu prietenii si cu partenerul de viata, pentru a evita conflictele.Spre seara s-ar putea sa primiti vizita unei persoane apropiate care va da o veste buna in legatura cu o calatorie rac Dificultatile financiare cu care v-ati confruntat in ultima vreme va ofera o motivatie suplimentara pentru a munci cu perseverenta.La locul de munca sau in afaceri sunt sanse sa aveti realizari importante, care va vor aduce in curand si satisfactii materiale.Chiar daca va simtiti in forma si plin de energie, eastrolog.eu va recomanda sa fiti prudent si sa nu neglijati odihna
LEU FECIOARĂ
leu Azi sunt favorizate calatoriile in interes profesional sau de afaceri.Dupa-amiaza aveti ocazia sa rezolvati o problema sentimentala care va framanta de ceva timp.Pe plan financiar, se pare ca parcurgeti o perioada mai dificila. Eastrolog.ro va sfatuieste sa aveti rabdare, fiindca sunt sanse ca situatia sa se imbunatateasca in curand fecioara In prima parte a zilei aveti sanse de succes intr-o activitate extraprofesionala, datorita colaborarii excelente cu o persoana apropiata.S-ar putea sa vi se ofere ocazia unei investitii profitabile. Pentru a reduce riscurile, ar fi bine sa va sfatuiti sau chiar sa va asociati cu o persoana apropiata care are experienta in domeniu.Este posibil sa aveti de luat o decizie in legatura cu o calatorie pe care v-ati planificat sa o faceti in aceasta perioada. Eastrolog.ro va recomanda sa tineti cont de beneficiile potentiale pe termen lung
BALANŢĂ SCORPION
balanta Este un moment favorabil pentru a incepe sa puneti in aplicare un proiect menit sa va ajute sa va afirmati in plan profesional. Sunt sanse sa obtineti si beneficii materiale, cu conditia sa aveti rabdare.Relatiile cu colegii de munca sau cu partenerii de afaceri ar trebui sa fie foarte bune.Eastrolog.ro va sfatuieste sa profitati de acest context favorabil, dar sa nu fortati lucrurile si sa aveti rabdare scorpion In plan profesional sau in afaceri este o zi buna pentru a va ocupa de probleme delicate. Aveti sanse sa finalizati o lucrare inceputa cu mai mult timp in urma.Astazi puteti rezolva mai usor decat de obicei diverse probleme de natura financiara.Eastrolog.ro va recomanda sa aveti grija sa va respectati promisiunile
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Aveti ocazia sa va afirmati in societate si sa obtineti castiguri financiare.La locul de munca sau in afaceri este foarte posibil sa fiti apreciat de superiori sau de parteneri pentru ingeniozitatea si ambitia de care dati dovada.Eastrolog.ro va sfatuieste sa nu puneti la suflet barfele unei femei din anturaj capricorn In cursul diminetii este posibil sa aflati ca va trebui sa faceti o calatorie in interes profesional sau de afaceri.Este o zi buna pentru negocieri, pentru prezentarea unor proiecte noi si pentru activitati de promovare a produselor sau serviciilor proprii.A doua parte a zilei este favorabila intrunirilor cu persoane apropiate. Eastrolog.ro va recomanda sa profitati de ocazie, pentru ca sunt sanse sa va faceti noi prieteni
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Azi s-ar putea ivi ocazia de a obtine venituri suplimentare dintr-o colaborare.Aveti posibilitatea sa finalizati o lucrare dificila, cu mai putin efort decat v-ati asteptat.Eastrolog.ro va recomanda sa evitati speculatiile de orice fel. In caz contrar, riscati sa pierdeti mult pesti Daca vi se propune un nou loc de munca, eastrolog.ro va recomanda sa nu va grabiti sa refuzati. Astazi sansa este de partea dumneavoastra.Este posibil ca o persoana apropiata sa va sugereze o idee buna pentru activitatea profesionala sau pentru afaceri. Ar fi bine sa o discutati si cu partenerul de viata.Seara este favorabila intrunirilor cu prietenii
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 martie 2019
Autentificare
stiriactuale.ro