Trei sferturi dintre facultăţile înfiinţate după 1990 nu mai funcţionează. Şi în acest an vor fi desfiinţate trei universităţi private – Universitatea ”Mihai Eminescu” din Timişoara, Universitatea ”George Bariţiu” din Braşov şi Institutul Bancar Român din Bucureşti.
Cele trei universităţi nu mai au dreptul să înmatriculeze studenţi în anul întâi, iar studenţii din ceilalţi ani de studiu se vor putea transfera şi vor putea da licenţa la instituţii de învăţământ superior acreditate, a declarat, pentru Libertatea, Gigel Paraschiv, secretar de stat pentru învăţământ superior din Ministerul Educaţiei.
”Un prim pas este legat de elaborarea a trei legi pentru desfiinţarea unor instituţii de învăţământ superior private, respectiv Universitatea «Mihai Eminescu» din Timişoara, Universitatea «George Bariţiu» din Braşov şi Institutul Bancar Român din Bucureşti”, spune Gigel Paraschiv.
Studenţii deja înmatriculaţi la cele trei universităţi private îşi vor continua pregătirea până la finalizarea anilor de studiu, în schimb este interzisă înmatricularea unor studenţi noi în anul întâi. Totodată, studenţii de la aceste universităţi se pot transfera la instituţii de învăţământ superior autorizate provizoriu sau acreditate, iar examenul de licenţă va fi susţinut obligatoriu în instituţii acreditate.
”Legea educaţiei obligă universitatea care intră în lichidare să continue activitatea didactică până când a terminat şi ultimul student. În schimb, nu poate accepta alţi studenţi în anul I şi nici nu poate organiza licenţă”, a spus Gigel Paraschiv
Secretarul de stat precizează că numărul instituţiilor de învăţământ superior care s-au înfiinţat după 1990 a scăzut, în timp, la un sfert din câte au fost cândva.
În noul an universitar care începe în octombrie nu vor mai fi 107 programe de studii, care au intrat în lichidate. De asemenea, au intrat în lichidare 57 de programe de master şi două domenii, spune Gigel Paraschiv.
”107 programe de studii care au intrat în lichidate. Sunt programe de studii care nu mai sunt căutate de absolvenţii de liceu. Absolvenţii acestor specializări nu mai au căutare pe piaţa muncii şi atunci se îndreaptă pe piaţa muncii care are căutare în viitor”, explică Gigel Paraschiv.
Tot în noul an universitar sunt 49 de specializări noi şi alte 57 care au devenit, din autorizate provizoriu, acreditate.
”Ca elemente de noutate, au fost introduse cinci specializări noi şi a fost modificată denumirea unei specializări. În total, pentru 2017-2018 sunt 49 de specializări noi şi 57 acreditate. În ceea ce priveşte programele de masterat, anul acesta au apărut 142 de programe noi, dar, în acelaşi timp, au intrat în lichidare 57 de programe şi două domenii”, mai spune Gigel Paraschiv.
Trei sferturi dintre facultăţile înfiinţate după 1990 nu mai funcţionează
1 octombrie 2017

- Tags:
- inmatriculeze,
- studentii,
- roman,
- invatamant,
- functioneaza,
- bucuresti
Din aceeaşi categorie:

Top articole
-
FOTO Am fost la Piaţa Artizante. Vrei ALTCEVA? Mergi la Păuleşti!
-
Consilier local acuză: "Presiuni asupra angajaţilor de la CSM Ploieşti"
-
Continuă prigoana asupra angajaţilor CSM Ploieşti! Două persoane mutate pe alte posturi în cadrul clubului!
-
Sub conducerea miliţianului şef, CSM rămâne fără microbuze! Primarul are un nou consilier...haiduc!
-
Piaţa Artizante din Păuleşti, Prahova, revoluţionează conceptul de piaţă în România
-
Semnare contract „Furnizare contoare apă rece, module de comunicaţie şi platformă software pentru colectarea datelor”
-
Reabilitare surse de apă, aducţiune, staţii de tratare şi rezervoare în oraşele Sinaia şi Comarnic
-
A murit Rona Hartner! Artista avea 50 de ani!
-
Anunţ finalizare proiect REDUCEREA CONSUMULUI DE ENERGIE SI A GES PRIN MODERNIZAREA LINIEI TEHNOLOGICE A SC FENCE PRODCOM SRL
-
Laptopuri De Gaming Subţiri Şi Uşoare Pentru Jocuri În Deplasare
Anul - ediţia nr. 3353
Copyright © 2011 - 2023 Ştiri Actuale
Copyright © 2011 - 2023 Ştiri Actuale
ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 6 decembrie 2023
Autentificare
Autentificare