Marţi, 10 decembrie 2024 - 8:56:02
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Raport MCV: Alegerile locale şi generale din 2016, un test-cheie


28 ianuarie 2016

Viitoarele alegeri locale şi parlamentare vor constitui un test-cheie pentru respectarea normelor în materie de integritate, menţionează la capitolul integritate raportul din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) dat publicităţii miercuri, 27 ianuarie, la Bruxelles, de Comisia Europeană, subliniind că organismele responsabile de gestionarea alegerilor au responsabilitatea de a colabora cu ANI pentru a asigura evitarea posibilelor încălcări ale legii.

În Raportul MCV din 2015 se constată că încercările de codificare a cadrului juridic de integritate în scopul coerenţei şi al clarităţii au fost amânate din cauza unor temeri legate de faptul că normele existente ar putea fi diluate.

Faptul că o astfel de măsură este dorită a fost confirmat de mai mulţi parlamentari şi de preşedintele României. Aceste temeri au fost însă întărite de faptul că o cameră a Parlamentului a adoptat o modificare ce ar avea drept efect anularea interdicţiei de a se prezenta la alegeri timp de trei ani pentru funcţionarii aleşi declaraţi incompatibili, notează raportul.

Viitoarele alegeri locale (iunie 2016) şi parlamentare (noiembrie 2016) vor constitui un test-cheie în acest sens, notează raportul MCV. Noua lege electorală prevede în mod expres că persoanele excluse de la alegeri printr-o hotărâre judecătorească nu pot candida la alegeri.

ANI are responsabilitatea specifică de a verifica declaraţiile de avere ale tuturor candidaţilor. Agenţia intenţionează să organizeze reuniuni la nivel local cu persoanele responsabile de verificarea declaraţiilor de avere şi să ofere orientări şi informaţii cu privire la erorile recurente.

De asemenea, ANI doreşte să îşi intensifice campaniile de sensibilizare, astfel încât toţi candidaţii să aibă cunoştinţă de potenţialele incompatibilităţi şi conflicte de interese. Candidaţilor li se solicită totodată să prezinte o declaraţie din care să rezulte faptul că îndeplinesc cerinţele legale pentru a fi desemnaţi drept candidaţi. Ulterior, se efectuează verificări, iar comisiile electorale, partidele politice şi cetăţenii au posibilitatea de a ataca decizia în instanţă.

Organismele responsabile de gestionarea alegerilor, atât la nivel naţional, cât şi la nivel local, au în mod clar responsabilitatea de a colabora cu ANI pentru a se asigura faptul că posibilele încălcări ale legii sunt evitate sau identificate cât mai curând posibil.

Tot la capitolul integritate, raportul notează că sistemul judiciar a depus eforturi pentru a îmbunătăţi interpretarea uniformă a cadrului juridic existent. Recunoscând faptul că au existat anumite probleme de consecvenţă în astfel de cazuri, inclusiv în cadrul său, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pus în practică mecanisme specifice pentru a remedia această deficienţă. Acest lucru a ajutat instanţele inferioare şi, de asemenea, ANI, în propria lor interpretare a legilor, apreciază experţii Comisiei. În plus, ANI lucrează în prezent la elaborarea unei culegeri de jurisprudenţă care să cuprindă toate hotărârile relevante ale instanţelor.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Hidroprahova


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 10 decembrie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro