Marţi, 19 martie 2024 - 5:27:35
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


159 de ani de la Mica Unire, sărbătoriţi şi la Ploieşti


24 ianuarie 2018

Miercuri, 24 Ianuarie, este sărbătoare naţională, iar Ziua Unirii, care marchează, în 2018, împlinirea a 159 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române, de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, are o semnificaţie deosebită pentru că ne aflăm în anul Centenarului. Mica Unire a fost unul dintre paşii importanţi către reîntregirea naţională de la 1 Decembrie 1918.

Ziua Unirii va fi celebrată, la Ploieşti, printr-o serie de evenimente organizate de administraţia locală şi judeţeană. Miercuri, Sala "Marea Unire" din incinta Palatului Culturii găzduieşte spectacolul organizat, cu prilejul acestei sărbători, de Centrul Judeţean pentru Cultură Prahova. Constantin Ghinea Dumitrache şi Grupul vocal "Rapsozii Prahovei", Adela Dumitrache Dumitru şi Grupul vocal Cununiţa Muntenească", Grupul folcloric "Măgura Prahovei" din comuna Adunaţi, Cătălina Chiţimia-Ţigău şi Grupul vocal "Flori de Garofiţă", alături de soliştii de muzică folk ai Casei de Cultură Urlaţi, iau parte la spectacolul programat începând cu ora 10.00.

Tot aici se vor semna, miercuri acordurile de colaborare între Consiliul Judeţean Prahova şi Raioanele Glodeni şi Străşeni din Republica Moldova, precum şi acordul de colaborare între Primăria Păuleşti – Judeţul Prahova şi Primăria Păuleşti din Raionul Călăraşi , Republica Moldova.

Manifestări dedicate Zilei Unirii au loc, de la 10.30, şi la Colegiul Naţional "Alexandru Ioan Cuza" din Ploieşti, iar de la ora 11.30 la Muzeul naţional de Istorie şi Arheologie Prahova. În program au fost incluse alocuţiuni, depuneri de coroane, intonarea imnului naţional, iar participanţii se vor prinde în Hora Unirii, într-un gest simbolic la 159 de ani de la momentul în care aceasta a fost jucată, pentru prima dată, la Iaşi.

Hora, începută la intersecţia străzilor mari Arcu, Golia şi Talpalari, s-a cântat şi s-a dansat, apoi, la toate răspântiile şi în pieţele aşezărilor, iar de-a lungul vremii a unit milioane de oameni, în amintirea acelor vremuri şi a unuia dintre cele mai importante momente din istoria românilor.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Clinica Roua


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro