Sâmbătă, 27 aprilie 2024 - 12:06:28
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Probleme pentru primarii şi consilierii locali care schimbă partidul pentru alegerile comasate!


22 februarie 2024

Comasarea alegerilor locale cu europarlamentarele va genera o problemă care reprezintă o premieră pentru România. Vom avea primari si consilieri locali care vor mai avea aproximativ patru luni de mandat, înainte ca noii aleşi să îsi preia funcţiile.  

Cu siguranţă vor exista primari realeşi, dar şi situaţii în care localităţile vor avea alţi edili. O situaţie atipică, iar nicio lege nu îl poate obliga pe primarul care nu a mai fost reales de comunitate să angajeze datorii uriase pentru administraţia locală respectivă (spre exemplu), îngreunând sarcina urmasului său.  

O situaţie dificilă, iar după cum spun juristii o problemă la limita legii electorale pentru că politicienii au schimbat regulile în timpul jocului.  Sefii partidelor de la guvernare nu văd nicio problemă, ba mai mult se pregătesc să relegifereze traseismul politic.

De altfel, la Ploiesti este binecunoscut faptul că după ce a fost ales ca reprezentant al PNL, Andrei Volosevici a sărit în barca "ciumei roşii", în condiţiile în care discursul său în campania electorală precedentă a fost bazat fix pe lozinci anti PSD. 

Nicolae Ciucă, liderul PNL nu vede nicio problemă în comasarea alegerilor, chiar dacă sunt ceva probleme legislatice: ”Rămân câteva luni de mandat pe care în conformitate cu prevederile legii, actualii primari aleşi în funcţie trebuie să îşi ducă mandatele până la capăt. Şi atunci este nevoie de o corelare între ceea ce însemană alegerea la 9 iunie, ducerea mandatului până la final şi trebuie să ne referim şi la faptul că în România, alegerile locale au avut loc în luna iunie şi odată cu pandemia s-a produs acest decalaj”.

Ciucă a anunţat că urmează modificarea Codului Administrativ, răspunzând unei întrebări care dorea să lămurească problema  primarilor si consilierilor locali care schimbă partidul şi, potrivit actualelor prevederi ale legii, ar trebui să îsi piardă mandatul.

Premierul Marcel Ciolacu a confirmat că va fi modificată legea deoarece: ”Nu putem opri dreptul de a alege sau de a fi ales”. 

Cu alte cuvinte în câteva zile vom asista din nou la...migraţia alesilor locali, deja existând mai multe zvonuri de schimbare a bărcii. Campioni se pare că ar fi cei de la PSD Prahova, care disperaţi deoarece scorul sefului organizaţiei judeţene Virgil Nanu este extrem de mic cam în toate sondajele, încearcă să aducă întăriri în primul rând din zona oamenilor cu oarece carismă si influenţă în zonă.  

De altfel, consilierul local Gheorghe Sîrbu, susţin surse politice, a fost deja ofertat cu un loc 6 pe viitoarea listă de consilieri a PSD Ploiesti.E drept că acelasi Sîrbu ar putea obţine si locul doi pe lista partidului SOS, al Dianei Sosoacă. 

Problemele prezidenţialelor 

O altă problemă o reprezintă si devansarea alegerilor prezidenţiale. Acestea nu vor fi comasate cu parlamentarele, ci doar mutate mai devreme. 

Conform unei postări a liderului Partidului România în Acţiune, profesorul universitar Mihai Apostolache, prezidenţialele vor fi devansate din încercarea de a opri o candidatură a lui Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO la cea mai amre funcţie din statul român. 

"Adevarata ştire de ieri seară nu este comasarea alegerilor locale cu cele europene, ci organizarea mai devreme fata de termenul legal a alegerilor prezidenţiale.
PSD şi PNL au anunţat că vor organiza alegerile prezidenţiale în luna septembrie. De ce fac asta?
De teama unei eventuale candidaturi a lui Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, la alegerile prezidenţiale, al cărui mandat în fruntea NATO se încheie în luna octombrie.
Dar să nu uităm proverbul: De ce ţi-e frică, nu scapi!'
, a scris Apostolache. 

Calendar alegeri 2024:

Alegeri locale şi europarlamentare (comasate): 9 iunie

Alegeri prezidenţiale (două tururi): septembrie. Perioade: 1-15, 8-22 sau sfârşitul lunii.

Alegeri parlamentare: 8 decembrie


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 26 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro