Vineri, 29 martie 2024 - 12:44:12
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Premieră în Bucureşti. Călătorii gratuite cu autobuzul electric


18 martie 2015

În această săptămână, un autobuz electric este testat în premieră în Bucureşti. Produs în Cehia, noul model are costuri cu o treime mai mici faţă de maşinile clasice, dar şi un preţ dublu. Autobuzul parcurge unul dintre cele mai lungi şi aglomerate trasee, între Piaţa Operei şi Pantelimon, iar călătoria este gratuită, relatează digi24.ro.

Autobuzul electric din Cehia poate merge 150 de kilometri până i se descarcă bateria, apoi trebuie să stea şapte ore la încărcat. Pe traseul pe care face probe acum, ajunge la şase curse pe zi. Regia de Transport Bucureşti ar vrea să cumpere 100 de autobuze, dar nota de plată ar ajunge la 50 de milioane de euro.

„În momentul de faţă primăria nu are bani. Ce pot să vă spun este că mai toate fondurile europene, chiar şi cele de mediu, susţin astfel de achiziţii”, a declarat pentru sursa citată Ion Dedu, director în Direcţia Transporturi din Primăria Capitalei.

Autobuzul electric merge zilele acestea pe traseul 104, de la marginea de est a Bucureştiului până în centru. Maşinile clasice consumă în aceste zone cu 20 la sută mai multă motorină. Motorul care se încarcă la priză ar aduce economii mari, dar este şi mai scump.

„Un Mercedes Citaro a costat 215.000 de euro, un astfel de autobuz la capacitate similară se ridică la 450.000 – 500.000 de euro”, a explicat Ion Dedu.

„Nu prea are ce să ruginească la el, nu se schimbă uleiul, filtrele, curelele, nu se schimbă elementele necesare unui motor clasic, nu are cutie de viteză”, a arătat şi Tudor Şerban, manager al unei companii producătoare de autobuze.

Regia de Transport Bucureşti va testa luna viitoare alte două autobuze electrice, chinezeşti de data aceasta. Apoi, reprezentanţii RATB vor face o serie de comparaţii şi de calcule şi vor decide dacă vor cumpăra autobuze electrice.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro