Miercuri, 16 octombrie 2024 - 3:51:15
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Gavrilescu: Articolul 20 din Codul Silvic a fost scris tocmai să ajute proprietatea privată


19 mai 2015

Articolul 20 nu trebuie scos din Codul Silvic, acesta fiind scris tocmai pentru a veni în ajutorul proprietarilor care nu au suprafeţe mari de pădure, a declarat, luni seară, la Digi 24, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu.

"Acest articol 20 nu trebuie scos din Codul Silvic şi am demonstrat asta cu ajutorul specialiştilor din Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Aşa cum a fost introdus în Codul Silvic şi votat anterior de către Parlamentul României trebuie să rămână în forma aceasta. Dimineaţă am văzut cum doamna deputat Lucia Varga, într-o conferinţă de presă, a susţinut vehement că acest articol 20 ar duce de fapt la tăieri ilegale şi că sub acest articol s-ar ascunde unele nereguli sau că dânsa are suspiciuni că tocmai sub acoperământul acestui articol 20 s-ar tăia aproape un milion de hectare de pădure. Vrem să explicăm tuturor românilor, tuturor iubitorilor de pădure şi tuturor celor care doresc să trăiască într-un mediu sănătos în România că articolul 20 a fost scris tocmai ca să ajute proprietatea privată, să ajute proprietarii care nu au suprafeţe mari de pădure şi care sunt proprietari de suprafeţe până în 10 hectare. Cu ajutorul acestui articol, persoana respectivă intră într-o normalitate pentru că în România, la ora actuală, sunt aproximativ 450.000 de hectare neadministrate, care sunt lăsate la voia întâmplării", a spus Gavrilescu.

Ministrul Mediului a adăugat, totodată, că suprafaţa de 1,2 milioane de hectare care ar intra sub incidenţa exploatării fără amenajament silvic nu este reală, aceasta situându-se, de fapt, la 700.000 de hectare, din care mai mult de jumătate sunt neadministrate.

Luni, fostul ministru al Mediului, deputata Lucia Varga, a declarat că Partidul Naţional Liberal /PNL/ ar putea vota proiectul Codului silvic dacă din text va fi eliminat articolul 20, altfel, liberalii vor vota împotriva proiectului iniţiat de PSD.

"Am să vă explic ce se întâmplă în fond. În România există peste 200.000 de hectare de păduri situate în zone de strictă protecţie, păduri situate în zonele lacurilor de acumulare, în jurul barajelor, în jurul zonelor de captare a alimentărilor cu apă, pe pante mai mari de 30%, zone în care prin amenajamentul silvic sunt interzise orice fel de tăieri. Aceste păduri au rol de protecţie în cazul viiturilor şi tăierea lor ar duce în cazul unor viituri la colmatarea cursurilor de apă, colmatarea zonelor de captare a alimentărilor cu apă, alunecări de teren, inundaţii, care ar afecta în aval viaţa şi siguranţa cetăţenilor", a subliniat Varga.

Deputata a adăugat că PNL consideră în continuare că 'prin aprobarea acestui Cod silvic nu se iau măsuri în vederea reducerii tăierilor ilegale". Un alt obiectiv, a adăugat Lucia Varga, viza, 'o vânzare a lemnului utilizând raţional resursa şi trecerea de la lemnul vândut estimat la lemnul vândut măsurat". Fostul ministru al Mediului a menţionat că alte prevederi ale proiectului său vizau "sprijin pentru proprietarii de păduri şi sprijin pentru agenţii economici din industria mobilei pentru a avea acces la resursă".

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a menţionat, luni seară, într-un comunicat de presă, că România deţine, în prezent, circa 700.000 de hectare de pădure care ar intra sub incidenţa articolului 20 al noului Cod Silvic, dintre care aproximativ 420.000 de hectare sunt terenuri deţinute de mici proprietari, fiind expuse tăierilor ilegale.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Hidroprahova


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 15 octombrie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro