Sâmbătă, 27 aprilie 2024 - 11:56:59
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Strejnicu. Din nou despre medicii de familie care refuză să respecte regulile


24 aprilie 2021

În urmă cu mai multe săptămâni scriam despre un medic care a refuzat să acorde asistenţă unei familii îndoliate în constatarea decesului. Am crezut atunci că situaţia este izolată, dar din păcate există semnale că este una generalizată.

Mare parte dintre medicii de familie, speriaţi de COVID, refuză să acorde asistenţă pacienţilor, deşi au această obligaţie. Iar din păcate, acest lucru se întâmplă în special în zona rurală, acolo unde oamenii nu au acces la informaţii şi care privesc medicii ca pe nişte Dumnezei. Iar acesti Dumnezei uită că sunt în slujba comunităţii şi demonstrează că sunt doar nişte simpli angajaţi, care merg la job strict în timpul orelor de program.

De această dată s-a întâmplat la Strejnicu. Un bărbat a decedat vineri seară, mult după orele de program ale medicului de familie. Ghinionul a fost că era diagnosticat pozitiv cu covid şi mai avea două zile până la expirarea perioadei de carantină.

Deci decesul a fost catalogat ca fiind covid. Automat toate procedurile trebuie să fie cele pentru persoanele decedate de coronavirus. Familia a sunat la o firma de pompe funebre pentru a solicita demararea procedurilor de înhumare. Reprezentantul firmei le-a explicat că noul protocol (487/2021) precizează că decesul este constatat de către medicul de familie, iar ulterior firma de pompe funebre poate prelua decedatul pentru a începe procedurile de înhumare.

Oamenii au sunat la medicul de familie, iar de aici încep problemele. Medicul a refuzat anunţând că...este în concediu. Asistenta mediculi a fost ceva mai...îndrăzneaţă. Le-a recomandar celor de la pompe funebre să aştepte 48 de ore şi apoi să meargă cu medicul firmei pentru a constata decesul...Adică, în traducere, oamenii să ţină mortul în casă două zile şi pe urmă...Dumnezeu cu mila! Apoi la intervenţia reprezentanţilor DSP medicul din Strejnicu a promis ca va veni a doua zi pentru a elibera certificatul de deces.

Numai că, a doua zi medicul a refuzat să vină să elibereze hârtia, iar familia decedatului a anunţat firma de pompe funebre că "îndrumaţi de cei de la DSP au apelat la o altă firmă care a ridicat deja decedatul". Se pune întrebarea cum a fost posibil aşa ceva, când Ordinul Ministrului Sănătăţii precizează clar că în cazul decesului la domiciliu doar medicul de familie poate face hârtiile necesare în această situaţie. Ba mai mult, încălcarea dispoziţiilor MS reprezintă infracţiune şi se pedepsesc conform legilor privind zădărnicirea combaterii bolilor.

În astfel de situaţii se pune întrebarea dacă firma respectivă într-adevăr a trimis la Strejnicu un medic care să constate decesul sau...doar au avut parafa respectivului medic. Cazul este grav, iar reprezentanţii DSP Prahova, ai Colegiului Medicilor şi ai Poliţiei ar trebui să se autosesizeze. Degeaba avem protocoale şi legislaţie în vigoare dacă cei responsabili refuză să îşi îndeplinească sarcinile de serviciu. 

Aşteptăm punctul de vedere al instituţiilor implicate în această situaţie şi îl vom publica imediat ce îl vom primi. 





 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 26 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro