Joi, 22 martie 2018 - 9:41:17
EUR
EURO = 4.6659 RON
Moneda euro a crescut
USD
USD = 3.7891 RON
Dolarul american a scazut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

80 de ani de veşnicie a satului românesc, la Bucuresti


17 mai 2016

Acum 80 de ani, în ziua de 17 mai, era inaugurat, în Capitală, la Şosea, Muzeul Satului Românesc, în prezenţa conducătorilor ţării si a celor mai importante personalităţi ale vremii. Satul era adus la Bucureşti după mai bine de 10 ani de cercetări aprofundate în peste 600 de localităţi din România interbelică. Iniţiativa vizionară a lui Dimitrie Gusti de a aduce ”veşnicia satului românesc” la Bucureşti va fi omagiată în cadrul manifestărilor dedicate Aniversării Muzeului, desfăşurate sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, în perioada 16 – 22 mai 2016.

Luni, 16 mai –– Deschiderea programului aniversar
Ziua costumului naţional va prilejui întâlnirea, în dialog, a costumului popular tradiţional din patrimoniul muzeului cu o interpretare a  motivelor decorative, în colecţia ”Albastru de Voroneţ”, semnată Liza Panait.Programul va mai cuprinde: colocviul internaţional Etnomuseologica, prezentări de carte, târgul meşterilor populari, teatru ambulant, ateliere interactive de creaţie meşteşugărească.
Decernarea medaliei Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofiţer, categoria F „Promovarea culturii”, cu prilejul aniversării a 80 de ani de la înfiinţarea Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” va fi conferită de către Preşedintele României Klaus Iohannis în aceeaşi zi, la Palatul Cotroceni.

Marţi, 17 mai – Ziua Ctitorilor
Program dedicat ctitorilor Muzeului Satului – onoruri militare, muzică şi joc cu renumiţi intrepreţi de muzică populară, tradiţii din satul de odinioară cu ansambluri folclorice din frumoase zone etnografice ale ţării, expoziţii aniversare.Ne vom reîntâlni, la ceas de sărbătoare, cu maestrul Gheorghe Zamfir, Tulnicăresele din Apuseni, Corul bărbătesc BosanciFetele de la CăpâlnaBabele de la BilcaCăluşul din Olt,  ansamblurile folclorice Ţara Vrancei, Junii Cetăţii Rupea, Arcanul – Fundu Moldovei. Se vor deschide, cu mare alai, porţile mari ale Satului Nou – proiect de dezvoltare a Muzeului Satului, care va intra în circuitul de vizitare al muzeului. La ora 18.30 publicul este aşteptat la un recital susţinut de maestrul jazzului Harry Tavitian.

Miercuri, 18 mai – Ziua prietenilor Ziua internaţională a muzeelor ( Muzeele şi peisajele culturale)
Ziua prietenilor va fi sărbătorită, pe ritmuri de cântec şi joc tradiţional, cu  Grupul Kymata al Uniunii Grecilor din România, Filiala Ploieşti, Grupul folcloric Reabinuşca al ruşilor lipoveni – Jurilovca,Tulcea, Ansamblul folcloric Csanka Torony – Tomeşti, Harghita, rapsodul popular  Ion Creţeanu şi invitatul său – Ansamblul folcloric Doina Oltului, Slatina.Expoziţia Cultura românească întâlneşte culturile lumii este realizată în parteneriat cu misiunile diplomatice în România. Vor fi expuse machete de case şi alte construcţii tradiţionale din Algeria, Federaţia Rusă, Grecia, Indonezia, Qatar, România, Spania, SUA, Thailanda, Turcia şi Ungaria. Expoziţia va fi un itinerariu prin lume, o călătorie imaginară prin ţări cu care am colaborat de-a lungul timpului. Vor fi prezente la eveniment, cu standuri de promovare turistică şi culturală şi alte ţări colaboratoare.
Programul va fi completat cu un intermezzo muzical de chitară clasică susţinut în dialog de către Wladimir Pesantez, Ecuador şi Tudor Niculescu Mizil – România, dar şi cu recitalul binecunoscutului artist Marius Mihalache.

Joi, 19 mai – Meşteri şi meşteşugari
Program variat – meşteri în medalion şi târg, ateliere interactive, lansare de carte, concursuri, momente coregrafice susţinute de Grupul Irish dance – Iaşi şi Şcoala de dans Larisa şi Marin Barbu – Bucureşti , ziceri de altădată în interpretarea actorului Alexandru Nicolae Mihai.

Vineri, 20 mai  – Satele din “Satul de la Şosea”
Primarii din satele de provenienţă ale monumentelor din Muzeul Satului   invită publicul vizitator la o întâlnire cu  tradiţiile specifice locului aduse de grupuri,  ansambluri şi Tezaure umane vii din Stăneşti –  jud. Argeş, Goicea Mică – jud. Dolj, Nereju – jud. Vrancea, Drăguş – jud. Braşov, Tilişca – jud. Sibiu. Expoziţiile de fotografii, documente şi oameni ai satului din Şanţ – jud.Bistriţa-Năsăud şi Nereju – jud.Vrancea  completează programul unei zile de mare efervescenţă culturală.

Sâmbătă, 21 mai – Ziua satului românesc, sub semnul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena
Asociaţia Cele mai frumoase sate din România va organiza conferinţa Comorile României,  se vor acorda premiile AFSR Gospodarii Satului Românesc 2016 şi vor fi desemnateAnsamblurile Folclorice ale României 2016.  În aceeaşi zi, în continuarea unei vechi colaborări, se va deschide cea de-a V-a ediţie a Festivalului Culturii Thailandeze, eveniment organizat în colaborare cu Ambasada Regatului Thailandei în România cu scopul de a face cunoscută poprului român cultura thailandeză prin spectacol de muzică şi dans specific, ateliere meşteşugăreşti şi gastronomie tradiţională.
Anul acesta, în ideea promovată de preşedenţie, vom aştepta pe un ”pod al prieteniei” cu Republica Moldova pe Tudor Ungureanu şi Taraful Ştefan Vodă – Căpriana, Republica Moldova care vor susţine, pe scena SATULUI NOU,  un recital de muzică populară de înaltă ţinută.
Muzeul Satului va participa şi anul acesta la programul european Noaptea Muzeelor iniţiat de Ministerul Culturii din Franţa, aflat la a XII – a ediţie. SATUL NOU – SECTORUL NOU al muzeului va fi deschis până la ora 22.00 şi se va acorda gratuitate la vizitarea acestuia, doar în intervalul orar 19.00 – 22.00.

Duminică, 22 mai  – Punţi între oameni
Programul zilei va aduce în faţa publicului Muzica Reprezentativă a Armatei, ansamblul folcloric de dansuri tătăreşti Karadeniz – Constanţa şi renumiţii solişti de muzică populară  Ştefania Rareş, Maria Butaciu, Aneta Stan, Gheorge Turda, Dumitru Zamfira, Maria Băndoiu, Lorena Oltean, Gelu Voicu şi Tar


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating
(389 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Servicii medicale de calitate la standarde europene

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


loading...

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Scoala de Arte Frumoase Ploiesti

Clinica medicala Elit Medical din Ploiesti

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Cristi Cimpeanu foto

Vaccinurile salveaza vietiHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec In prima parte a zilei este posibil sa fiti cam visator si sa aveti tendinta sa neglijati problemele importante pe care le aveti de rezolvat. Nu este momentul sa incepeti noi activitati, pentru ca deciziile pe care le luati s-ar putea sa fie gresite. Profitati de ajutorul pe care vi-l ofera o persoana apropiata! taur Talentul dumneavoastra creativ este apreciat in societate. Eastrolog.ro va recomanda sa profitati de acest context favorabil pentru rezolvarea problemelor profesionale si in afaceri. Sfaturile unei rude mai in varsta va pot ajuta sa evitati o problema financiara. Dupa-amiaza s-ar putea sa primiti vizita unor prieteni de familie, in compania carora va simtiti foarte bine.
GEMENI RAC
gemeni Se pare ca azi nu sunteti prea comunicativ si ar fi bine sa evitati intalnirile de afaceri. De asemenea, va sfatuim sa amanati deciziile importante in domeniul financiar. Este momentul sa va dedicati unor activitati relaxante. rac Aveti sanse de succes in toate activitatile legate de camin, dar si in societate. Puteti sa va faceti planuri de viitor. Ideile dumneavoastra sunt apreciate atat de partenerul de viata, cat si de partenerii de afaceri. Va sfatuim sa evitati speculatiile de orice fel.
LEU FECIOARĂ
leu Puterea creativa de care dispuneti va indeamna sa incepeti o activitate noua. Aveti toate sansele de reusita pe plan intelectual si sentimental. Parcurgeti o perioada favorabila inspiratiei artistice, in care imaginatia va stimuleaza creativitatea. Eastrolog.ro va sfatuieste sa nu neglijati odihna fecioara In prima parte a zilei s-ar putea sa fiti mai sensibil decat de obicei, iar relatiile cu anturajul ar putea fi usor tensionate. Va sfatuim sa fiti prudent si sa nu faceti promisiuni pe care nu sunteti sigur ca le veti putea respecta. Ar fi bine sa va dedicati timpul liber unor activitati creative.
BALANŢĂ SCORPION
balanta In viata dumneavoastra ar putea avea loc schimbari importante, care va vor oferi multe satisfactii. Activitatea intelectuala intensa si puterea creativa de care dispuneti azi contribuie la succesul dumneavoastra pe plan social. In partea a doua a zilei s-ar putea sa aveti de luat o decizie importanta pe plan sentimental. Eastrolog.ro va recomanda sa va bazati pe intuitie. scorpion Incepeti ziua plin de optimism si cu o imaginatie debordanta. Aveti toate sansele sa va faceti remarcat prin talentul artistic. In partea a doua a zilei s-ar putea sa faceti cunostinta cu o personalitate din domeniul artelor, care va juca un rol important in cariera dumneavoastra. Nu neglijati relatiile cu persoana iubita!
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Se pare ca nu aveti niciun moment de relaxare, dar imaginatia si ingeniozitatea va ajuta sa duceti totul la bun sfarsit. Astazi puteti avea mari realizari pe plan financiar. Daca va stapaniti nervozitatea cauzata de oboseala, relatiile cu partenerul de viata pot fi foarte bune. capricorn Aveti sanse de reusita in tot ce faceti azi. Este un moment excelent pentru a sustine examene, lucrari artistice si proiecte. Relatiile sentimentale ar trebui sa decurga fara probleme deosebite. Eastrolog.ro va sfatuieste sa acordati mai multa atentie problemelor cu care se confrunta membrii mai tineri ai familiei.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Se pare ca sunteti hotarat sa incepeti o afacere, dar nu prea va ajung banii. Daca reusiti sa va puneti la lucru imaginatia si inventivitatea, puteti face rost de suma necesara. Dupa-amiaza s-ar putea sa suferiti o dezamagire in plan sentimental, care, insa, nu va afecteaza prea mult. Eastrolog.ro va recomanda sa evitati calatoriile lungi. pesti Este o zi favorabila pentru planuri de viitor si pentru demararea unor noi activitati in domeniul social. Relatiile cu prietenii si cu partenerul de viata ar trebui sa fie foarte bune. Nu va pripiti in luarea deciziilor importante!
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 22 martie 2018
Autentificare
stiriactuale.ro