Luni, 22 iulie 2024 - 4:38:28
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Situaţia pârtiilor în România. Unde se schiază în străinătate


31 decembrie 2013

În România, la munte nu a mai nins de două săptămâni şi nici nu va ninge până la mijlocul lunii ianuarie, aşa că se schiază doar pe zăpadă artificială. De fapt, e puţină zăpadă spre deloc pe cele mai cunoscute pârtii de schi din România.

Bulgaria este însă o destinaţie tot mai populară printre români chiar şi în vacanţa de iarnă. Bansko este cea mai cunoscută staţiune pentru schi. Sunt zeci de kilometri de pârtii aici şi sute de localuri pentru distracţie. Staţiunea se află la doar 520 de kilometri de Bucureşti. Nici aici nu a nins de câteva săptămâni, însă administratorii au scos din vreme tunurile cu zăpadă artificială şi sunt disponibile 70 de kilometri de piste pentru toate categoriile de schiori, transmite corespondentul Digi24.

Staţiunea dispune de 25 de kilometri de instalaţii de telegondolă şi teleschi. Cea mai celebră pârtie din Bansko rămâne însă cea amenajată de celebrul campion Alberto Tomba. Are o lungime de 2,5 kilometri şi se termină la altitudinea de 1.000 de metri.

Schi în interior, la Dubai

 

Dacă preferaţi destinaţii de schi exotice şi dispuneţi şi de resursele necesare, alegerea ideală este Dubai. Prima staţiune de schi în interior are un munte de 85 de metri, pe care au fost amenajate cinci pârtii.

În ciuda căldurii de afară, în staţiune temperaturile nu depăşesc niciodată minus un grad Celsius ziua şi minus şase în timpul nopţii.

Alpii şi Pirineii, paradisul schiorilor europeni. Slovacia, o alternativă la Austria

Tot mai mulţi români ajung în vacanţe şi în staţiunile din Pirinei şi Alpi, chiar dacă nu sunt atât de aproape de ţara noastră. Zăpada căzută după Crăciun şi temperaturile prietenoase sunt perfecte pentru schi, din Franţa până în Austria şi Slovacia. Tocmai de aceea, schiorii au fost sfătuiţi să nu se abată de la pârtii, pe pante neamenajate, ci să rămână pe traseele clasice. De altfel, autorităţile au emis avertismente de avalanşă din cauza cantităţilor mari de zăpadă căzute.

În Hexagon, atracţiile sunt nenumărate: Val-Thorens este una dintre straţiunile aflate la cea mai mare altitudine din Europa, cu patru vârfuri de peste 3.000 de metri şi gheţari. De la aproape orice hotel din staţiune, turiştii pot ajunge, pe schiuri, direct la instalaţiile care îi urcă pe munte.

În Les Deux Alpes se află una dintre cele mai spectaculoase aşa-numite pârtii negre din Europa - La Grave. Este, de fapt, o vale foarte abruptă, locul perfect pentru schiorii experimentaţi.

Cei care vor să schieze din Austria în Elveţia nu trebuie să rateze staţiunea austriacă Ischgl, supranumită şi metropola Alpilor. Un domeniu schiabil de peste 230 de kilometri se întinde la graniţa dintre cele două ţări, iar trecerea dintr-un stat în altul o poţi face chiar pe schiuri.

Şi pârtiile din Italia sunt destinaţii familiare românilor. Staţiunile alpine din nord, cu un pregnant aer austriac, sunt accesibile pentru toate buzunarele: de la Cortina d'Ampezzo, staţiunea supranumită regina Dolomiţilor, la destinaţii mult mai ieftine.

Mai aproape de România este Slovacia, însă nu foarte mulţi români ajung aici. Regiunea Stary Smokovec are staţiuni în care schiorii pot găsi tot ce şi-ar putea dori: de la pârtii generoase, la o o viaţă de noapte animată.

Care e situaţia în România

 

La Poiana Braşov, sezonul de schi a fost deschis oficial astăzi, însă a fost o deschidere ratată, tocmai din pricina vremii prea calde. Tradiţionala coborâre cu torţe n-a mai avut loc, pentru că zăpada s-a topit pe multe porţiuni de pe pârtie.

Teoretic, sezonul de schi este deschis oficial şi la Predeal. Practic însă, pârtia este aproape de nefolosit. Stratul de zăpadă abia dacă atinge 15 centimetri. Tunurile de zăpadă au mers în continuu în ultimele săptămâni, dar fără folos. Cum afară a fost foarte cald, omătul s-a topit. Pe pârtie sunt acum porţiuni întregi fără zăpadă şi mulţi turişti şi-au zgâriat deja snowboardurile sau schiurile.

Pe pârtia Clăbucet din Predeal va fi organizată o petrecere de Revelion cu spectacole şi focuri de artificii.

Foarte dezamăgiţi sunt şi turiştii care au mers la schi în Lunca Ilvei, în Bistriţa-Năsăud. Nici aici nu prea este zăpadă.

Ce ne rezervă vremea în continuare

 

Temperaturile vor fi ridicate în continuare, la amiază vor fi până la 5-6 grade la munte, dar dimineaţa şi seara, valorile negative de temperatură vor fi favorabile utilizării tunurilor de zăpadă.

Noaptea de Revelion va fi liniştită în toate oraşele, fără ninsori sau ploi, iar temperaturile vor fi în jur de zero grade. Doar prin depresiuni vor ajunge până la minus 6 - minus 7 grade, aşa că vremea va fi perfectă pentru petrecăreţii care vor fi prezenţi la concertele organizate în marile oraşe. Atenţie, spre dimineaţă ceaţa poate reduce mai mult vizibilitatea şi poate apărea polei, mai ales în zonele joase.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on FacebookISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 22 iulie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro