Vineri, 19 aprilie 2024 - 3:58:57
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


ReUnirea cerută şi la deschiderea Universităţii Populare de Vară "Nicolae Iorga" de la Vălenii de Munte FOTO


15 august 2016


 

În 1904, la comemorarea a patru secole de la moartea marelui Ştefan cel Mare şi Sfânt, Nicolae Iorga decidea înfiinţarea cursurilor Universităţii de Vară de la Vălenii de Munte.

Trafidiţia este continuată şi în 2016. Cursurile din acest an ale Universităţii de Vară au fost deschise în prezenţa unei delegaţii a Consiliului Judeţean Prahova condusă de Bogdan Toader, preşedintele instituţiei, şi de Ludmila Sfîrloagă, vicepreşedintele CJ.

În cadrul ediţiei din acest an se vor desfăşura prelegeri, mese rotunde, lansări de carte şi expoziţii dedicate centenarului creării Statului Naţional Român, evenimente organizate în cadrul Programului Naţional ,,România 100”.

Academicianul Eugen Simion a criticat lipsa de implicare a Ministerului Culturii în evenimentul de la Vălenii de Munte. "De fapt, Ministerul Culturii nu se implică în nimic", a mai spus academicianul.

Un alt academician, Valeriu Matei, directorul ICR Chişinău, un îndrăgostit de România Mare şi de Nichita Stănescu (de altfel Matei este născut în aceeaşi zi cu ploieşteanul Nichita) a vorbit despre cultura română care este aceeaşi pe ambele maluri ale Prutului şi despre necesitatea ReUnirii tuturor teritoriilor româneşti.

De altfel, la evenimentul de la Vălenii de Munte participă o delegaţie de aproximativ 80 de basarabeni, din raioanele Chişinău, Leova, Sîngerei, Cimişlia, prezenţi la Universitatea de Vară din dorinţa de a simţi cu adevărat româneşte.

Printre conferinţele aflate în programul din aces an al Universităţii Populare Nicolae Iorga amintim "România la 100 de ani după intrarea în Primul Război Mondial", "150 de ani de la înfiinţarea Academiei Române" sau "150 de ani de la venirea Princepelui Carol în România."

După deschiderea oficială a cursurilor au avut loc depuneri de flori la monumentul lui Nicolae Iorga, situat în centrul oraşului Vălenii de Munte.

Evenimentele prilejuite de deschiderea oficială s-au încheiat cu o Horă a Unirii, horă în care s-au prins şi tinerii membri ai ODIP (Onoare, Demnitate şi Patrie), una dintre cele mai active ogranizaţii unioniste de la Chişinău.

Evenimentul de la Vălenii de Munte este un reper al culturii naţionale şi internaţionale, fiind organizat de Ministerul Culturii , prin Direcţia Judeţeană pentru Cultură Prahova, împreună cu Primăria Oraşului Vălenii de Munte şi Consiliul Judeţean Prahova.

 

 
 
 
 
 
 
 
 

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro