În comuna Mărgăriteşti din Buzău nu pot ajunge nici ambulanţele. Autorităţile locale au doar un utilaj pentru deszăpezire, care nu face faţă din cauza ninsorii şi vântului care nu s-au oprit de azi-noapte.
Stratul de gheaţă care s-a format sub zăpadă le creează mari probleme şoferilor.
În zona localităţii Amaru un TIR a rămas blocat în zăpadă, în mijlocul drumului pentru mai multe ore. În comuna Lopătari stratul de zăpada are o jumătate de metru pe drumul judeţean din zonă, iar utilajele nu fac faţă. În aceste condiţii, cei mai mulţi şoferi reduc viteza la 30 de kilometri pe oră.
Traficul rutier se desfăşoară însă în condiţii de iarnă în mai multe zone din ţară,iar pe numeroase drumuri naţionale carosabilul fiind acoperit cu un strat de zăpadă amestecat cu material antiderapant ce atinge 1 – 3 centimetri. Amintim căteva dintre acestea DN7 Milcoiu (Vâlcea) – limita cu judeţul Sibiu, DN65C Ciocâltei – Horezu (Vâlcea), DN64 Drăgăşani – Băile Olăneşti (Vâlcea), DN67 Pietrari – Budeşti (Vâlcea), DN56 Craiova – Calafat (Dolj), DN65 Slatina (Olt) – limită judeţul Argeş, DN67C Novaci – Rânca (judeţul Gorj), DN66A în zona Valea Cernei (Caraş-Severin), DN12C în zona Lacu Roşu (Harghita), DN13B Praid – Joseni (Harghita), DN13E Zagon – Barcani (Covasna), DN15 în zona Topliţa (Harghita), DN21 şi DN23 în judeţul Brăila, DN2A, DN2C, DN21 şi DN21A în judeţul Ialomiţa, DN22A, DN22F în judeţul Tulcea. Precizăm că lucrătorii de la drumuri acţionează cu materiale antiderapante.
În judeţul Buzău, pe DN10 Buzău-Braşov, în zona Siriu, la kilometrul 81, unde se produsese o alunecare de teren, se circulă pe o bandă, alternativ, cu restricţie pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone. Restricţii similare există şi pe viaductul Stânca Teherău (tot pe DN10), din cauza degradării grinzilor. Rute ocolitoare:
-
DN1B Buzău - Ploieşti, DN1A Ploieşti - Cheia - Săcele;
-
DN10, km 47+100, DJ102B Cislău, Gura Bâscei - Vălenii de Munte, DN1A Vălenii de Munte - Cheia - Săcele.
În judeţul Suceava, pe DN2E Marginea - Clit, la kilometrul 63+392 de metri se circulă pe o bandă, alternativ, cu restricţie pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 10 tone, din cauza surpării unui podeţ. Rută ocolitoare pentru traficul greu: DN17 Păltinoasa - Suceava, DN2 Suceava - intersecţie cu DN2H, DN2H Milişăuţi - Rădăuţi, DN17A Rădăuţi - Marginea.
Tot în judeţul Suceava, pe DN17B Vatra Dornei - Poiana Teiului, în localitatea Crucea, este instituită restricţie de circulaţie pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 30 de tone la kilometrul 33+897 de metri, pe un pod aflat în lucru. Este impusă şi restricţie de viteză de 10 km/h, iar distanţa între autovehicule trebuie să fie mai mare de 10 metri.
Pe DN73C, în judeţele Argeş şi Vâlcea, din cauza unor alunecări de teren, pe tronsonul Curtea de Argeş - Burluşi, între kilometrii 46 şi 56, este restricţionată circulaţia autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 12,5 tone, iar pe tronsonul Burluşi - Piatra, între kilometrii 56 şi 61+434 de metri, nu este permis accesul autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone.
Pe DN1 Bucureşti – Braşov, restricţia de circulaţie pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, altele decât cele destinate exclusiv transportului de persoane, se aplică, pe toată perioada anului, de luni până joi în intervalul orar 6:00 – 22:00, iar de vineri până duminică pe tot parcursul acestor zile (în intervalul orar 0:00 – 24:00).