Vineri, 29 martie 2024 - 1:30:55
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Încă trei zile libere legale?


23 octombrie 2013

Comisia de muncă a Senatului va dezbate trei propuneri care cer zile libere legale, cu ocazia unor sărbători. PSD, de exemplu, cere să se acorde liber în a treia zi de Paşti, însă Guvernul a dat de înţeles deja că nu este de acord, potrivit romaniatv.net. De asemenea, acelaşi partid a cerut, prin lege, ca ziua Împăraţilor Constantin şi Elena, de pe 21 mai, să devină liberă.

Dacă propunerea de astăzi a senatorului PNL Puiu Haşotti va fi acceptată, pe 10 mai, ziua în care se sărbătoreşte independenţa de stat a României din 1877 şi instituirea regalităţii în 1881, românii ar putea fi liberi. În această situaţie ar urma să se pronunţe Parlamentul.   
În ultima perioadă au fost mai multe propuneri de zile libere prin lege. În septembrie, senatorul Partidului Poporului - „Dan Diaconescu” (PPDD) Constantin Popa spunea că a pregătit un proiect de lege prin care cere ca, de anul viitor, ziua deschiderii anului şcolar să fie declarată liberă de către stat.
Parlamentarul spune că acest lucru ar trebui să se întâmple pentru ca toţi părinţii să-şi poată însoţi copii la şcoală. Evident, această zi va fi liberă pentru toată lumea, mai puţin pentru cadrele didactice.
„Este o zi foarte importantă în viaţa copiilor, deschiderea anului şcolar, fie că sunt boboci, fie că sunt în clasele mai mari. Emoţiile sunt aproape aceleaşi pentru copii şi pentru părinţi, iar eu consider că, cei din urmă trebuie să fie lângă odoarele lor în acele momente”, declara senatorul Popa.
În prezent, Codul Muncii cuprinde 12 zile libere considerate sărbători legale.
În 2013, foarte multe dintre zilele libere legale cad în weekend, astfel că, doar 8 zile sunt cu adevărat libere în plus. Codul muncii prevede 12 sărbători legale, traduse in zile libere pentru salariati. Mai exact, zilele nelucrătoare stabilite de legislatia muncii sunt: 1 şi 2 ianuarie; prima şi a doua zi de Paşti – în 2012, aceste zile au fost in 15 si 16 aprilie; 1 mai – în 2012; prima si a doua zi de Rusalii – in 2012, aceste zile au fost in 3 si 4 iunie; Adormirea Maicii Domnului – 15 august; Sfântul Andrei – 30 noiembrie; 1 decembrie – Ziua Naţională a României; prima şi a doua zi de Craciun - 25 si 26 decembrie.

Cei care nu dau liber de 30 noiembrie riscă amenzi dure. Legislaţia muncii este dură cu angajatorii care încalcă salariaţilor dreptul de a beneficia de zilele libere acordate de stat. Amenzile pentru angajatorii care nu acordă zilele libere legale sunt cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro