Duminică, 28 aprilie 2024 - 1:14:47
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Fostul director general al Poliţiei Locale Ploieşti, Cristinel Toader, trimis în judecată


22 decembrie 2015

Procurorii DNA l-au trimis în judecată, în stare de arest la domiciliu, pe Cristinel Toader, director general al Poliţiei Locale Ploieşti, acuzat printre altele de şantaj, evaziune fiscală şi abuz în serviciu.

Cristinel Toader este acuzat de şantaj — 4 infracţiuni, folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite — 3 infracţiuni, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia deţinută, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată — 12 acte materiale, abuz în serviciu având drept consecinţă obţinerea pentru sine sau pentru altul a unui folos necuvenit, în formă continuată — 2 infracţiuni şi evaziune fiscală, în formă continuată.

În dosar, au fost deferite justiţiei SC Zedeka Advertising SRL Ploieşti şi SC Esrom Advertising SRL Ploieşti pentru evaziune fiscală, în formă continuată.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis luni , în perioada martie 2013 — septembrie 2014, Cristinel Toader a viciat concursurile organizate pentru ocuparea unor posturi vacante în cadrul instituţiei, în sensul că i-a constrâns pe membrii comisiilor de examinare să-i pună la dispoziţie subiectele pe care le-a furnizat mai multor candidaţi, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 200 şi 1.000 euro.

„Astfel, pentru un concurs organizat în luna ianuarie 2014 pentru ocuparea funcţiei de şef serviciu, Toader a contactat persoana care candida pentru postul respectiv, de la care a pretins şi a primit suma de 1.000 euro în schimbul furnizării subiectelor pentru proba scrisă a concursului. Pentru a obţine subiectele, Toader l-a constrâns prin ameninţare cu pierderea postului, pe un membru în comisia de examinare, cel care a şi conceput subiectele şi care, în urma ameninţărilor, le-a pus la dispoziţia şefului său”, se arată în comunicat.

Procurorii susţin că, după ocuparea funcţiei de către persoana respectivă, în martie 2014, el a ameninţat-o pe aceasta cu desfiinţarea funcţiei, dacă nu îi pune la dispoziţie variantele de subiecte de examen şi răspunsurile corecte ale acestora pentru un alt concurs organizat la poliţia locală. Totodată, şeful Poliţiei Locale Ploieşti a contactat persoana care candida pentru postul respectiv, de la care a pretins şi a primit 200 euro, în schimbul furnizării subiectelor pentru proba scrisă.

„Anterior, pentru un alt concurs organizat în martie 2013, Toader, în modalitatea expusă, a obligat un subaltern să conceapă, să redacteze şi să-i furnizeze subiectele de examen, pe care le-a pus la dispoziţia unui candidat înainte de proba scrisă, pentru ca acesta să fie declarat admis, fără însă a pretinde sume de bani în schimb. După ocuparea funcţiei, noul ocupant al postului a fost numit preşedinte al comisiei de examinare pentru un alt concurs de şef birou. Preşedintelui comisiei de examinare i-a fost impus de către Toader — sub ameninţarea cu desfiinţarea locului de muncă — să introducă în plicurile cu subiecte nişte variante de subiecte care, contrar procedurii, nu fuseseră concepute de el, ci fuseseră impuse de directorul instituţiei, în vederea favorizării unui anumit candidat care, în urma concursului desfăşurat, a fost desemnat câştigător”, au reţinut anchetatorii.

DNA precizează că, în perioada 2012 — 2014, în mod repetat, Cristinel Toader a coordonat, prin persoane interpuse, SC Esrom Advertising SRL (în care a deţinut anterior calitatea de asociat/administrator) şi SC Zedeka Advertising SRL (la care mama sa a avut calitatea de asociat), desfăşurând în numele acestora activităţi producătoare de venituri pentru sine sau pentru altul, constând în închirierea de panouri publicitare.

Sursa citată menţionează că, în perioada 2013 — 2015, directorul general al Poliţiei Locale Ploieşti, cu intenţie, în mod repetat, prin încălcarea dispoziţiilor legale, a avizat plata consumurilor de carburant pentru un autoturism aflat în dotarea instituţiei care nu a fost utilizat în interesul acesteia.

„Inculpatul a dispus plata drepturilor salariale către doi angajaţi, deşi aceştia nu şi-au desfăşurat efectiv activitatea în cadrul şi în interesul entităţii angajatoare, conform fişei postului, prejudiciind bugetul acesteia cu suma peste 14.000 lei. Unul dintre cei doi angajaţi, pontat şi remunerat necuvenit, a desfăşurat în realitate activităţi comerciale private, în interesul personal al inculpatului, iar celălalt şi-a desfăşurat activitatea în interesul Primăriei Ploieşti. În perioada 2012 — 2014, Toader a achiziţionat de la mai mulţi agenţi economici bunuri, lucrări şi servicii, exclusiv prin cumpărare directă, în afara mediului concurenţial, cu divizarea achiziţiilor publice şi folosirea unei metode de calcul care a condus la subevaluarea valorii achiziţiei, fără a o estima fundamentat, respectiv fără a asigura utilizarea eficientă a fondurilor publice”, se mai arată în comunicat.

DNA mai precizează că, în perioada 2013 — 2014, el a participat, cu încălcarea prevederilor Legii 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, la două programe de pregătire profesională destinate consilierilor juridici ai instituţiei.

Prin cele două fapte de abuz în serviciu — achiziţii şi participare nelegală la programe de pregătire, bugetul instituţiei a fost prejudiciat cu peste 708.000 lei.

Procurorii au mai constatat că, în perioada 2010 — 2014, cele două firme controlate de acesta, în mod repetat, au evidenţiat în contabilitate cheltuieli care nu aveau la bază operaţiuni reale, constând în 564 de facturi având ca obiect prestarea de servicii fictive emise de mai multe firme, sustrăgându-se astfel de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul statului, în valoare totală de aproximativ 840.000 lei, reprezentând impozit pe profit şi TVA aferentă.

Poliţia Locală Ploieşti şi Ministerul Finanţelor Publice s-au constituit părţi civile cu peste 722.000 lei, respectiv peste 963.000 lei. În cauză, a fost dispusă măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparţin lui Cristinel Toader şi asupra conturilor celor două firme.

Dosarul a fost trimis spre Tribunalul Prahova, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asiguratorii dispuse.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 26 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro