Vineri, 19 aprilie 2024 - 2:11:20
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


S-a votat! Încă o zi liberă pentru români!


19 octombrie 2016

1 iunie, Ziua Copilului, a fost declarată astăzi zi nelucrătoare, după ce Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de cameră decizională, un proiect de lege în acest sens, anunţă Digi24.

Guvernul Dacian Cioloş a susţinut adoptarea proiectului de lege. Pentru a intra în vigoare, legea trebuie să fie promulgată prin decret prezidenţial şi să fie publicată în Monitorul Oficial.

Ziua Copilului, ce se sărbătoreşte anual la data de 1 iunie, a devenit de astăzi zi liberă legală pentru salariaţi.

Proiectul de lege pentru completarea alin. (1) al art. 139 din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii a trecut de votul Senatului (prima Cameră) la mijlocul lunii septembrie.

Documentul stabileşte că Ziua Copilului va fi zi nelucrătoare de sărbătoare legală, astfel că salariaţii vor sta acasă cu această ocazie. Concret, proiectul de act normativ prevede modificarea Codului muncii în sensul introducerii zilei de 1 iunie în lista liberelor legale, notează avocatnet.ro.

Potrivit iniţiatorilor acestui act, stabilirea zilei de 1 iunie ca zi liberă ar încuraja părinţii să petreacă mai mult timp liber alături de propriii copii.

„Trăim într-o societate dominată de valori materiale. Lucrurile care ne presează sunt adesea prioritare şi împingem involuntar spre finalul listei timpul pe care îl petrecem cu copiii. A acorda timp copiilor se transformă, de cele mai multe ori, într-un alt lucru adăugat pe lista cu lucruri de făcut. Petrecerea timpului cu copiii în weekend sau în vacanţe nu substituie faptul că în restul timpului le acordăm prea puţin din programul nostru. Pentru copii este important ca părinţii să fie lângă ei în momentele pe care vor să le împărtăşească”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative.

În documentul citat, iniţiatorii subliniază că, potrivit specialiştilor, copiii care nu petrec destul timp de calitate cu părinţii lor pot prezenta unele tulburări de comportament.

Conform Codului Muncii, în România sunt acum 14 libere legale:

1 şi 2 ianuarie;
24 ianuarie (care a fost adăugată recent listei);
prima şi a doua zi de Paşte;
1 mai – Ziua Muncii;
prima şi a doua zi de Rusalii;
1 iunie – Ziua Copilului;
15 august – Adormirea Maicii Domnului;
30 noiembrie – Sfântul Andrei;
1 decembrie – Ziua Naţională a României;
25 şi 26 decembrie – prima şi a doua zi de Crăciun.

În aceste zile, angajatorii sunt obligaţi să le dea liber salariaţilor.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro