Meteorologii au prelungit codul portocaliu pentru judeţele Constanţa şi Tulcea, până vineri la ora 12.00, iar codul galben a fost menţinut pentru judeţele Brăila, Buzău, Vrancea, Galaţi, Ialomiţa şi Călăraşi. Potrivit avertizării transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), până vineri la ora 12.00, în judeţele Constanţa şi Tulcea vântul va fi mai intens şi va depăşi la rafală 70-80 de kilometri pe oră, determinând diminuarea severă a vizibilităţii şi troienirea zăpezii.
În sud-estul ţării va continua să ningă până vineri la prânz, în general slab cantitativ, iar vântul va mai avea intensificari, viscolind şi spulberând zăpada, cu rafale de până la 60 de kilometri pe oră. În Bucureşti şi în judeţul Ilfov, în prima parte a nopţii de joi spre vineri va mai ninge slab, iar vântul mai poate avea intensificări de până la 35 de kilometri pe oră.
Meteorologii menţionează că începând de vineri vremea va deveni geroasă, mai ales noaptea şi dimineaţa, în special în nordul, centrul, estul şi sudul ţării.
650 de maşini blocate in zăpadă
Din cauza ninsorii şi a viscolului circulaţia rutieră este întreruptă pe zeci de drumuri naţionale şi judeţene, cele mai importante rute blocate fiind A1 Bucureşti - Piteşti şi A2 Bucureşti - Lehliu. Numărul maşinilor blocate în prezent în zăpadă se ridică la 650 autovehicule, în principal în judeţele Giurgiu, Ilfov, Buzău, Ialomiţa şi Călăraşi, a anunţat, joi, premierul Emil Boc.
El a arătat că autorităţile încearcă în continuare să intervină pentru deszăpezirea drumurilor.
Patru porturi fluviale şi maritime, precum şi căile navigabile Bara şi Canalul Sulina au fost închise din cauza vântului puternic, informează site-ul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). Concret, au fost închise porturile Constanţa Nord şi Sud maritim şi fluvial, Mangalia şi Midia (înregistrându-se vânt E 7 - 8 Bf).
Şi căile navigabile Bara şi Canalul Sulina au fost închise din cauza vântului foarte puternic (NE forţă 6-7).
Peste 700 de şcoli închise
Cursurile au fost suspendate în 718 unităţi de învăţământ, cele mai afectate fiind judeţele Călăraşi, Buzău şi Giurgiu, iar în 20 de judeţe activitatea şcolară s-a desfăşurat normal, a anunţat, joi, Ministerul Educaţiei.
Potrivit informaţiilor prezentate de inspectorii şcolari generali la videoconferinţa organizată, joi, de conducerea Ministerului Educaţiei, în unităţile de învăţământ din 20 de judeţe activitatea şcolară se desfăşoară în mod normal, iar 14 inspectorate şcolare judeţene au raportat, la ora 12.00, probleme cauzate de condiţiile meteo nefavorabile.
La nivel naţional, în 718 unităţi de învăţământ preuniversitar şi structuri ale acestora cursurile au fost suspendate deoarece microbuzele şcolare nu au putut transporta elevii, cadrele didactice nu au putut ajunge la unităţile de învăţământ sau din cauza întreruperilor în furnizarea energiei electrice, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS). Cele mai afectate judeţe sunt Călăraşi, unde au fost închise 266 de unităţi de învăţământ, Buzău, cu 146 şi Giurgiu, cu 55 de unităţi de învăţământ.