Marţi, 19 martie 2024 - 1:45:00
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


În curând, străinii nu vor mai putea cumpăra teren agricol prea uşor


9 mai 2016

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, anunta ca Legea 17/2014 privind vanzarea terenurilor agricole urmeaza a fi modificata astfel incat cetatenii straini sa poata achizitiona mai greu suprafete agricole in Romania.

El a declarat ca exista presiuni din partea fermierilor romani pentru modificarea legii, dupa ce suprafete foarte mari de terenuri agricole au devenit proprietatea unor companii straine.

„Vom introduce filtre care sa asigure ca nu ajunge oricum si la oricine. E clar ca sunt vizate persoanele care nu au cetatenie romana. Este o presiune foarte mare din partea producatorilor romani, care considera ca vanzarea a condus la instrainarea terenurilor si producatorii romani nu mai au ce sa lucreze”, a afirmat Irimescu.

Premierul Dacian Ciolos a declarat, recent, ca nu este de acord ca terenurile sa fie vandute cetatenilor straini pentru ca, in opinia sa, pamantul trebuie valorificat de comunitatile locale.

„S-a tot vorbit de vanzarea pamantului la straini. Vreau sa va spun un mesaj foarte clar: nici eu nu imi doresc ca pamantul sa fie vandut la straini, imi doresc ca pamantul sa fie utilizat de comunitatile locale, pentru ca e o resursa pe care greu o puteti obtine din alta parte, nu puteti practic sa o obtineti din alta parte. Daca o pierdeti, odata ce ati renuntat la o astfel de resursa, cu greu puteti s-o obtineti inapoi. Insa, oricate legi am da noi la nivel national pentru a legifera vanzarea pamantului catre straini, nu pot aceste legi sa inlocuiasca dorinta dvs, a proprietarilor de a vinde sau nu pamantul, de a-l vinde sau a-l valorifica la nivel local”, a spus Ciolos, la prezentarea programului de masuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate.

Mai mult, premierul le-a cerut primarilor sa nu faciliteze „cu orice pret” vanzarea terenurilor catre cetateni straini, ci sa faca tot posibilul ca acestea sa fie utilizate de comunitatile din care fac parte.

„Vreau sa transmit mesajul primarilor care sunt aici in sala si care ma aud: nu facilitati cu orice pret vanzarea terenului pana cand nu ati facut toate eforturile de a valorifica terenul respectiv in sat, cu comunitatile locale. Sigur ca e mai usor probabil sa obtineti un anumit sprijin atunci cand vine un strain sa cumpere pamantul si sa va roage sa-l regrupati pentru a-l vinde. Dar ganditi-va ca in felul asta vindeti o resursa care e a comunitatii si pe care nu o mai puteti aduce inapoi. Oricati investitori straini ati aduce nu pot sa valorifice acei investitori straini pamantul mai bine decat pot sa-l valorifice comunitatile locale”, a spus Ciolos.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro