Duminică, 23 iunie 2024 - 4:57:24
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


O bogată suită de manifestări de ZIUA CULTURII NAŢIONALE, la Ploieşti


16 ianuarie 2016

Aproape pe toată durata zilei de 15 ianuarie, la Ploiesti, a avut loc o amplă paletă de manifestări cultural-artistice dedicate, în special, poetului naţional Mihai Eminescu, dar şi altor personalităţi culturale şi artistice ale neamului românesc.

La Teatrul Toma Caragiu,  sărbătoarea a început cu depuneri de flori la bustul marelui si regretatului actor Toma Caragiu. Au urmat: un spectacol pt. copii şi vizionarea expoziţiei de pictură Călăreţul etern, a Artistului plastic Valeriu Scărlătescu şi a expoziţiei de artă fotografică Klaudia Kaczmarczyk - Polonia.

La Muzeul Ceasului, ale cărei lucrări de renovare şi extindere sunt în faza de finalizare, s-a elogiat personalitatea prof. emerit Nicolae Simache - creatorul acestui muzeu unic in sud-estul Europei şi s-au depus flori la bustul Profesorului ridicat în curtea Muzeului. Numerosul public prezent la manifestare, inclusiv un grup de elevi de la Şcoala Nicolae Simache au fost invitaţi să viziteze sălile expozionale de la parter şi etaj, cu toţii rămânând impresionati de noua şi modernă faţă a acestui muzeu, care se va redeschide, sperăm, îm primăvara acestui an.

În drum se statuia lui Mihai Eminescu, am remarcat buchete de flori depuse deja la monumentele lui IL Caragiale, Paul Constantinescu, Nichita Stănescu, N.Iorga, Ienăchiţă Văcărescu...În acelaşi timp, pe Aleea Scriitorilor din Parcul Constantin Stere au fost depuse flori la toate cele 11 impunătoare statui.

Manifestarea principală a zilei a fost, fără îndoilală, omagierea Poetului Naţional, la bustul aflat în centrul orasului. După o scurtă prezentare, în cuvinte calde şi elogioase, făcută de Constantin Viorel Stere, directorul Direcţiei judeţene de cultură şi patrimoniu, au urmat depunerile de flori din partea Prefecturii Prahova,  Consiliului judeţean, Primăriei Ploiesti, numeroase instituţii de cultură şi artă, partide politice, elevi.

Organizatorii locali ai Zilei Culturii Naţionale au avut în vedere şi un excepţional moment cultural şi artistic, găzduit de moderna sală Europa a Consiliului Judeţean Prahova. Numerosul public a avut prilejul să-i urmărească: pe scriitorul  Ioan Groşan - membru al USR, arh, Călin Hoinărescu - vicepreşedinte al Uniunii Arhitectilor din România, prof.dr. Mihai Cochinescu, profesor de estetică şi pian la Colegiul de artă Carmen Sylva Ploiesti.

Momentele artistice au fost susţinute de Corala Casei de cultură Plopeni, dirijor Cornel Mutu, precum şi de elevii Ana Raicu, Maria Alexandru Sinu, Florin Nae, Ştefania Istrate - remarcabile talente ale Colegiului de artă Carmen Sylva. De asemenea, s-a vizitat interesanta expoziţie cu monumente restaurate în judeţul Prahova, aflată in foayerul sălii Europa.

Şi pentru că am amintit de monumente, am aflat, de la Mircea Cosma, preşedintele Societăţii cultural-istorice Mihai Viteazul Ploiesti, că în cursul acestei măreţe Zi a Culturii Naţionale, s-a început turnarerea în bronz la bustul basarabeanului Nicolae Casso, supranumit "Filosoful din Chişcăreni", fost preşedinte al judecătorilor de pace din judeţul Băţi şi fost preşedinte al nobilimii basarabene din sec.al XIX-lea.

SMV Ploieşti a raspuns, astfel, la propunerea făcută de elevii Liceului Nicolae Casso din Chişcăreni, susţinută de Silvia Ţurcanu- primarul comunei, Fundaţia Nicolae Titulescu.ro, Editura Timpul.md.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on FacebookISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 21 iunie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro