Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 1:48:12
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Băsescu îşi continuă mandatul până anul viitor ?!


17 noiembrie 2014

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ia în discuţie marţi dosarul în care Klaus Iohannis, candidatul care a câştigat cele mai multe voturi în alegerile de duminică, este acuzat de incompatibilitate de către Agenţia Naţională de Integritate. De asemenea, Curtea Constituţională trebuie să decidă în decembrie asupra unui articol din legea în baza căreia Klaus Iohannis a fost acuzat de incompatibilitate. Profesorul de drept constituţional Gheorghe Iancu a vorbit la Digi24 despre posibilele efecte ale deciziilor celor două instanţe.

„Până acum am obsservat că la curtea supremă se dă termen după CCR, iar CCR dă termen după curtea supremă”, a remarcat Gheorghe Iancu.

El a arătat că Înalta Curte ar putea amâna o decizie până în 9 decembrie, când CCR dezbate o excepţie de neconstituţionalitate la acel articol din legea pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, în baza căruia Klaus Iohannis şi sute de alţi aleşi locali au primit raport de incompatibilitate de la Agenţia Naţională de Integritate.

El a arătat că actualul preşedinte Traian Băsescu îşi încheie mandatul pe 22 decembrie, moment în care preşedintele ales va fi învestit.

„Trebuie rezolvat până pe 22 decembrie, pentru că altfel efectele sunt în funcţie de soluţiile date. Ei pot să mai dea nişte termene unul după altul, dar dacă Iohannis e declarat incompatibil, Băsescu continuă mandatul până în martie. Oricum, trebuie organizate alte alegeri. In situaţia în care nu e declarat incompatibil, se pot pronunţa imediat”, a spus profesorul de drept constituţional.

„Dacă şi maine se amână, lucrurile capătă altă turnură. Eu cred că în momentul acesta, dacă se tot amână, o să avem situaţia în care judecătorii să nu-şi dea seama de "pericolul" respectiv – spun pericol în ghilimele - , ca actualul preşedinte să rămână până în toamna anului următor, ca să organizeze noi alegeri, pentru că nu se ştie dacă Klaus Iohannis va fi declarat incompatibil după 22 sau chiar înainte”, a mai spus Gheorghe Iancu.

Profesorul a spus că justiţia este independentă, iar deciziile justiţiei se iau indiferent de votul alegătorilor.

„Justiţia e cea care va spune dacă e sau nu incompatibil. Legea spune că, în situaţia în care justiţia a decis (că o persoană este incompatibilă), trei ani acea persoană nu mai poate ocupa o altă funcţie eligibilă - oricare, a spus Curtea Constituţională, nu doar cea în care el a fost incompatibil, adică cea de primar”, a mai spus Gheorghe Iancu.

Sursa: digi24.ro


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro