Marţi, 19 martie 2024 - 12:08:59
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Oraşul care nu mai vrea maidanezi pe străzi


14 august 2013

Primăria Oradea a iniţiat o campanie prin care doreşte să transforme reşedinţa de judeţ bihoreană într-un oraş fără câini comunitari. Lansat în urmă cu o lună, programul constă în microciparea şi sterilizarea câinilor cu stăpân din oraş, relatează ebihoreanul.ro.

Programul prevede şi numărarea câinilor cu stăpân, fiecare patruped primind un număr unic de identificare. În paralel, maidanezii vor fi adunaţi de pe străzi şi duşi în adăposturi. Iniţiativa îi aparţine primarului Ilie Bolojan, care a declarat că doreşte ca la 1 ianuarie 2016 Oradea să fie un oraş fără câini comunitari.

În cadrul recensământului canin, medici veterinari şi angajaţi ai Primăriei iau la pas toate străzile oraşului pentru identificarea câinilor cu stăpân. Gratuit, fiecărui patruped i se introduce sub piele un cip cât un bob de orez ce conţine numele şi adresa proprietarului.

După ce microciparea se va încheia, va începe a doua etapă a programului municipalităţii: sterilizarea. Toţi stăpânii sunt obligaţi să îşi sterilizeze câinii, cu excepţia animalelor bolnave ori a celor cu certificat pedigree, care demonstrează că se înmulţesc controlat. Orădenii ai căror câini nu se încadrează în aceste categorii, dar nici nu doresc să-şi opereze animalele, vor plăti anual o taxă specială de 100 lei.

În paralel, Administraţia Domeniului Public va intensifica acţiunea de strângere a maidanezilor de pe domeniul public al Oradei. Zilnic, între orele 8 şi 18, trei echipe de hingheri adună câinii comunitari, tratând cu prioritate sesizările. "Orădenii care văd câini abandonaţi pe domeniul public pot suna la numărul de telefon 0733.055.540, iar ADP îi va ridica în cel mult 24 de ore", a declarat Liviu Andrica, directorul ADP Oradea.

Câinii vor fi duşi în adăpostul Grivei, unde vor fi cipaţi şi sterilizaţi în aşteptarea adopţiei. Adăpostul are o capacitate de circa 450 de locuri, dintre care sunt ocupate aproximativ 300. Conform evidenţelor, lunar, din adăpost sunt adoptaţi în jur de 60 de câini. Alţi 60 au fost adoptaţi de orădeni cu păstrarea în adăpost, fiind vizitaţi în weekend de proprietarii lor.

Deoarece municipalitatea consideră că mulţi câini vagabonzi din Oradea ajung aici după ce sunt abandonaţi prin satele din jur, primarul vrea ca localităţile vecine din Zona Metropolitană Oradea să adopte strategia de microcipare şi sterilizare pusă în practică în reşedinţa de judeţ. De asemenea, Primăria Oradea a anunţat că va duce gratuit la adăpostul Grivei câinii comunitari de pe uliţele satelor din jur.

Edilii din localităţile Ineu, Oşorhei, Sânmartin, Paleu, Borş, Nojorid şi Sântandrei au fost de acord cu propunerea lansată de primarul Oradei. În Ineu, autorităţile au stabilit luna ianuarie 2014 ca termen limită pentru implementarea strategiei. "Am şi adoptat o hotărâre de Consiliu Local care prevede că vom face crotalierea câinilor, ca la bovine şi ovine, pentru că microciparea este mai scumpă", a explicat primarul din Ineu, Dumitru Togor.

De la sfârşitul lunii august, medicul veterinar al comunei va umbla din curte în curte şi va inventaria fiecare câine, aplicându-i o crotalie cu un număr unic de identificare. După ce acţiunea se va încheia, toţi câinii "nemarcaţi", adică fără stăpân, vor fi predaţi adăpostului Grivei.

"Vom duce la adăpost şi câinii cu crotalii pe care îi găsim liberi pe străzi şi pe care stăpânii refuză să-i ţină în curte. Dacă vor dori, proprietarii îi vor putea recupera de acolo". Pentru anul viitor, în funcţie de fondurile disponibile, edilul ia în calcul şi o acţiune de sterilizare a câinilor din comună.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro