În faţa Catedralei "Înălţarea Domnului " a fost scos, ieri, la prânz, Sfântul Epitaf. Pânza a fost aşezată pe o masă în faţa bisericii, iar credincioşii au putut trece pe sub masă, pentru iertarea păcatelor.
Doar câţiva ploieştenii au sfidat ploaia şi timpul rece pentru a participa la obiceiul de trecere pe sub Sfântul Aer (masă), în Vinerea Mare.
Creştinii au trecut pe sub masă doar o dată, aşezând pe aceasta flori, au sărutat icoana înmormântării Domnului, au aprins lumânări şi s-au rugat pentru sănătatea familiei şi a celor apropiaţi.
Seara, credincioşii au participat la Denia cea Mare, apoi au înconjurat biserica de trei ori şi s-au întors acasă cu flori.
În Vinerea Mare, ziua răstignirii lui Iisus Hristos, după ce Mântuitorul a murit pe cruce şi a fost îngropat, credincioşii merg cu flori la biserică, cântă bocetul Fecioarei Maria şi trec pe sub Sfântul Epitaf, acesta este o pânza pe care se află imprimată icoana înmormântării Domnului.
Această tradiţie este similară pentru creştinii ortodocşi şi greco-catolici, care sărbătoresc Paştele în aceeaşi zi.
Ultima vineri din Postul Mare, numită şi Vinerea Paştilor, Vinerea Patimilor, Vinerea Neagră, Vinerea Seacă sau Vinerea Mare, este conform tradiţiei creştine, ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce pentru iertarea păcatelor noastre.
Conform obiceiului, în Vinerea Mare, nu se slujeşte Sfânta Liturghie şi nici nu se vor trage clopotele în biserică. Tot tradiţia spune că Prohodul Domnului de vineri seară reprezintă plânsul Fecioarei Maria atunci când Iisus Hristos a fost pus în mormânt.
Sfântul Epitaf sau Sfântul Aer simbolizează trupul mort al lui Hristos.