Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 2:44:56
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Mircea Cosma a vorbit la Bruxelles despre măsurile de descentralizare


28 octombrie 2013

Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, şi-a exprimat speranţa, la Forumul cooperării România-Belgia de la Leuven, că România va implementa cele mai importante măsuri de descentralizare până la viitoarea ediţie a forumului din 2015 sau 2016, pe care o va găzdui la Ploieşti.

Cosma şi-a exprimat foarte tranşant opiniile privind descentralizarea în cadrul unei dezbateri pe această temă mediate de ambasadorul României în Belgia, Ştefan Tinca.

„Cum şi în ce fel trecem de la abordarea planificării unice la nivel naţional de până în 1989 la ceea ce se întâmplă astăzi în Europa? Avem foarte mulţi cetăţeni care încă nu sunt lămuriţi. De ce nu continuăm această prostie în care ne aflăm, adică banii să se adune de jos în sus, cel mai deştept om al ţării devine ministru de finanţe şi el, la discreţia lui, împarte de sus în jos cu pixul cum îi convine?”, a întrebat retoric preşedintele CJ Prahova.

Oficialul român a prezentat care vor fi efectele descentralizării în domenii precum sănătate, agricultură, mediu, activitatea portuară, cultură, autorizare şi clasificare în turism şi, nu în ultimul rând, educaţie şi tineret.

Cosma s-a declarat onorat că ambasadorul Belgiei în România, Philippe Beke, a fost de acord ca al cincilea Forum al cooperării descentralizate să se desfăşoare în judeţul Prahova. „Eu cred că vom încerca până atunci să vă arătăm că toate aceste lucruri s-au întâmplat şi că România parcurge deja prima etapă a regionalizării administrative”, a mai spus Mircea Cosma.

Ambasadorul României în Belgia, Ştefan Tinca, a spus că următoarea ediţie a Forumului cooperării descentralizate România-Belgia s-ar putea desfăşura la Ploieşti în 2015 sau 2016, întrucât nu s-a stabilit un interval fix între aceste reuniuni.

În ceea ce priveşte rezultatele Forumului, el a apreciat faptul că această cooperare descentralizată dă semne că poate trece la un nivel administrativ superior, precum şi importanţa faptului că s-au definit în mod clar câteva domenii prioritare.

'Constatăm că există voinţă din partea română de a implica mai mult entităţi gen judeţe, oraşe mari, în cooperarea descentralizată, ceea ce este un lucru important, pentru că, practic, acest tip de cooperare a luat naştere prin implicarea comunelor şi a asociaţiilor, e bine acum să mergem puţin mai sus', a spus diplomatul român, subliniind că judeţele Suceava, Prahova, reprezentate la nivel de preşedinte de CJ, dar şi Vrancea sau Arad, care a găzduit ediţia din 2010 a Forumului, sunt foarte active în cooperarea cu Belgia.

Una dintre iniţiativele realizate în România după model belgian care au fost discutate la forum este cea privind înfiinţarea unei aşa-numite 'mutualităţi' în comuna Slatina-Timiş, care este complementară sistemului de asigurări medicale.

Cea de a IV-a ediţie a Forumului cooperării descentralizate România-Belgia se desfăşoară în perioada 25-27 octombrie la Leuven, în apropiere de Bruxelles, şi este organizat de asociaţiile Actie Dorpen Roemenie (ADR), Operation Villages Roumains (OVR) şi PVR (Parteneriat Villages Roumains), cu sprijinul ambasadelor României la Bruxelles şi a Belgiei la Bucureşti şi al provinciei Brabantul Flamand


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 20 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro