Marţi, 19 martie 2024 - 10:40:46
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Timp de şase zile, la Vălenii de Munte au bătut clopotele vestind ReÎntregirea


20 august 2016


 

După mai bine de un secol, în frumosul şi liniştitul oraş prahovean Vălenii de Munte, continuă să ardă flacăra românismului şi patriotismului, aprinsă de savantul moldovean Nicolae Iorga, în anul 1908. Atunci, el a ales localitatea prahoveană pentru a trăi şi desfăşura prestigioasa sa activitate de istoric. În acest “loc binecuvântat de Dumnezeu” – cum mărturisea savantul, avea să dăinuiască o şcoală de misionare, un muzeu al civilizaţiei româneşti, va instala o tipografie, unde se va edita revista “Neamul românesc” şi, mai ales, va organiza Cursurile unei Universităţi Populare, instituţie devenită seculară care-i poartă numele.

Ediţia din acest an a Cursurilor a debutat, pe 14 august, ca de obicei, cu festivitatea de deschidere, în cadrul căreia au rostit scurte alocuţiuni: Florin Constantin – primarul oraşului Vălenii de Munte, Bogdan Andrei Toader  - preşedintele  Consiliului judeţean Prahova şi Ionuţ Vulpescu – fost Ministru al Culturii. Deşi în program era anunţată şi prezenţa unui reprezentant al Prefecturii Prahova, această instituţie nu a onorat evenimentul, poate şi din cauza faptului că judeţul nu are încă prefect! Au lipsit, de asemenea, reprezentanţi ai Parlamentului. I-am remarcat însă pe Daniel Şandru – de la Departamentul Centenar al Cancelariei Primului Ministru, Cosmin Popa - cercetător la Institutul de istorie “Nicolae Iorga” al Academiei Române, precum şi pe Iosif Herlo – preşedintele Asociaţiei cultural ”Al.I.Cuza” din Heidelberg-Germania.

 

 

Printre cursanţi s-a aflat şi o puternică delegaţie de vreo 80 de persoane venite din Moldova din stânga Prutului, printre care şi reprezentanţi ai mass-media: Ina Guţu – Radio Chişinău, Vasile Ernu - Teleradio-Moldova şi soţii Săhărneanu –Vocea Basarabiei, precum şi trei reprezentaţi ai comunităţii româneşti veniţi din Banatul sârbesc şi Valea Timocului.

În cea de a doua parte a zilei a urmat seria de conferinţe şi comunicări: “România, la 100 de ani după intrarea în Primul Război Mondial”, prezentată de prof.univ.dr.Petru Otu, director adjunct al institutului pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară, “150 de ani de la înfiinţarea Academiei Române” – comunicare susţinută de acad. Eugen Simion, şi prezentarea vol.V (partea I şi a II-a) din “Discursurile parlamentare ale lui Nicolae Iorga”. Realizator şi editor:dr. Georgeta Filitti. In continuare, acad.Valeriu Matei a făcut o amplă prezentare a Anului Internaţional Constantin Brâncuşi, reflectată într-o interesantă expoziţie, intitulată „Constantin Brâncuşi - Pasărea Măiastră”, care a fost deschisă, pe toată durata Cursurilor, la Centrul Cultural din Vălenii de Munte. Pe aceeaşi temă, reputatul critic de artă Pavel Şuşară a susţinut conferinţa “Constantin Brâncuşi sau despre sculptura fără istorie”.

Ziua s-a încheiat cu spectacolul “Vecernie regală”, de Valeriu Matei, spectacol susţinut de actorii Teatrului de poezie “Alexei Mateevici” din Chişinău (unic în Europa): Nicolae Jelescu, Margareta Nazarchevici, Ludmila Botnaru, Dumitru Sârbu, Lidia Irodoi; regia: Nicolae Jelescu, scenografia: Iurie Matei, coloana sonoră: Elena Vieru.

 

 

Cea de a doua zi a Cursurilor a fost  dominată de sărbătoarea “Stămăria Mare”, principalele manifestări fiind parada portului popular (unde a fost remarcat Mircea Cosma, în costum popular maramureşan, el declarând, cu mândrie, că-i român, patriot şi naţionalist), Târgul din piaţa oraşului şi spectacolul folcloric “Stămăria Mare”, organizat la Muzeul Memorial “Nicolae Iorga”.

Din suita de prelegeri înscrise în Program am mai reţinut pe cea intitulată “Actul Unirii de la 1599-1600, înfăptuită de Mihai Viteazul”, prezentată de tânărul acad.Ioan-Aurel Pop, rectorul Universităţii “Babeş Bolyai” din Cluj, prelegere care a impresionat profund publicul, vorbitorul fiind solicitat, prin aplauze prelungite, să acorde un…bis. De asemenea, cu interes sporit au fost urmărite prelegerile susţinute de acad.Răzvan Teodorescu, prof.univ.dr.Ioan Scurtu, prof.univ.dr. Petre Ţurlea, prof.univ.dr.Sergiu Iosipescu, dr. Raluca Iosipescu, dr. Georgeta Filitti, Georges Boisnard, arh.Călin Hoinărescu ş.a. Principalele teme abordate fiind România în cele două războaie, Statalitatea şi Regalitatea la români, Recunoaşterea internaţională a României Mari, Curente politice în lumea românească  ş.a. Nu a lipsit, fireşte, nici tema ReÎntregirii Neamului Românesc, temă abordată în cuvântul său şi de Mircea Cosma – preşedintele Societăţii cultural-istorice „Mihai Viteazul”, care a prezentat „Propunerile de acţiuni pentru Programul Naţional România 100”. Acesta prevede pregătirea şi organizarea de acţiuni, la nivel central şi local, pentru aniversarea, la 1 Decembrie 2018, a 100 de ani de la crearea statului naţional unitar român. Acest eveniment important din istoria românilor va fi marcat, la nivelul judeţului Prahova, printr-o serie de manifestări, menţionate de către vorbitor, dintre care amintim doar pe cea referitoare la realizarea statuii Regelui Ferdinand I, obiectiv îndeplinit de Consiliul judeţean Prahova, în colaborare cu Primăria Vălenii de Munte, statuie care va trona si în centrul oraşului Vălenii de Munte. O statuie asemănătoare va fi ridicată şi în zona centrală a Chişinăului.

 

 

Un moment mult-aşteptat de către cursanţi a fost vizitarea Muzeului Naţional Peleş, oaspeţii basarabeni, mai ales, fiind deosebiţi de încântaţi de frumuseţea şi valoarea inestimabilă a acestui castel. Aici, in intimitatea Castelului, a fost organizat un colocviu, intitulat „150 de ani de la venirea Principelui Carol în România”. Au prezentat: Radu Boroianu – preşedintele Institutului Cultural Român, prof.univ.dr.Sergiu Iosipescu, dr.Georgeta Filitti, Georges Boisnard: moderator: prof.Constantin Stere. Vizita la Castel s-a încheiat cu spectacolul de poezie eminesciană „Nu credeam să-nvăţ a muri vreodată”, cu poetul Valeriu Matei si actorul Nicolae Jelescu, acompaniaţi la chitară de Viorel Burlacu.

 

 

Inedită şi interesantă a fost şi vizita în comuna Drajna, localtate înfrăţită cu satul basarabean Chişcăreni, gazdele oferind oaspeţilor un frumos spectacol folcloric, gogoşi, fructe din livada bisericii şi nelipsita ţuică de Văleni. Nu înainte de participa, împreună, la o slujbă de pomenire a celor 366 de eroi locali căzuţi în cele două războaie mondiale, în memoria cărora s-au depus coroane de flori la monumentul din centrul comunei.

 

 

Dintre evenimentele artistice am mai reţinut expoziţia de pictură a grupului ELE, compus din trei tinere şi remarcabile artiste plastice din Chişinău: Florina Breazu, Victoria Cozmolici şi Inga Edu, aceasta din urmă fiind o prezenţă constantă în judeţul Prahova, cu peste zece „personale”, atât la Galeriile de Artă din Ploieşti, ca membră a Filialei Ploieşti a UAP din România, cât şi în localităţile Sinaia, Buşteni, Vălenii de Munte, Plopeni.

 

 

O surpriză extrem de plăcută, oferită de către delegaţia comunei Chişcăreni, a fost prezenterea unei poete locale, în vârstă de 19 ani, dra Crina Snegur (un copil fără mamă!), acum studentă la Universitatea din Iaşi . Ea a prezentat publicului ultima sa carte, intitulată ”Captivă a Zborului”. Se pare că „Fenomenul Crina Snegur, cum o consideră mulţi dintre specialişti, se datorează bunului Dumnezeu, care a picurat cu prisosinţă harul Său peste ea. Dar mai sunt şi autodisciplina, caracterul, creativitatea şi tenacitatea, lecturile şi exersările permanente dragostea pentru cuvânt şi pentru aproapele...” (citat din prezentarea cărţii de Arcadie Covaliov). De altfel, tânăra poetă a fost remarcată şi elogiată şi de doi reputaţi scriitori români, prezenţi la eveniment: Nicolae Băciuţ - redactor şef al revistei „Vatra veche” şi Răzvan Ducan – poet şi redactor la aceeaşi revistă din Târgu-Mureş. Şi încă un lucru remarcat la tânăra şi frumoasa poetă: ea a purtat, tot timpul, Tricolorul românesc înfăşurat în jurul gâtului!

De interes s-a dovedit a fi şi expoziţia „Spătarul Nicolae Milescu - primul enciclopedist român”, găzduită de Casa memorială „Nicolae Iorga” şi prezentată de acad.Valeriu Matei, precum şi  lansările de carte şi expoziţii, dedicate celor 140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi, evenimente organizate în cadrul  Anului „Constantin Brâncuşi”.

 

 

Să mai remarcăm şi prezenţa, la Văleni, a dnei Ludmila Sfîrloagă, vicepreşedinte al Consiliului judeţean Prahova, care, la finalul Cursurilor a oferit cadouri, din partea Consiliului judeţean,  domnilor: acad.Ioan Aurel Pop, Daniel Şandru şi Cosmin Popa. Acestea au conţinut: o “Diplomă de Excelenţă”, Trofeul “România 100”, cele două volume “Discursuri parlamentare” ale lui Nicolae Iorga şi” Istoria României Mari”, de Marcel Chiriţescu.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro