Luni, 4 martie 2024 - 10:01:46
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Imnul Naţional al României, „Deşteaptă-te, române!”, sărbătorit la Ploieşti FOTO


30 iulie 2017

În organizarea Primăriei Ploieşti ( fără prezenţa primarului Dobre!) şi a Garnizoanei Ploieşti, sâmbătă, în reşedinţa judeţului Prahova, a avut loc sărbătorirea, intr-un cadru festiv, a Imnului  Naţional al României.

Manifestarea - care s-a desfăşurat pe platoul din faţa Palatului administrativ, in prezenţa oficialilor locali şi judeţeni, a unui numeros public – a început cu salutul Drapelului de luptă, urmat de un scurt serviciu religios de binecuvântare şi rugăciune pentru poporul român.

Despre importanţa acestei zile de 29 Iulie au vorbit: viceprimarul municipiului, Bogdan Toader, preşedintele Consiliului judeţean şi  Mădălina Lupea, prefectul judeţului – reprezentant in teritoriu al Guvernului României.In final, Fanfara Consiului judeţean Prahova, împreună cu întreaga asistenţă, au cântat Imnul Naţional al României, Deşteaptă-te, române!

Istoria acestui  imn nu este lipsită de controverse, mai ales cu privire la autorul muzicii şi la locul unde a fost cântat pentru prima oară. Un lucru este însă clar: versurile şi aranjamentul aparţin lui Andrei Mureşanu (1816-1863), un poet de factură romantică, ziarist, traducător, un tribun al epocii atât de marcate de Revoluţia din 1848 şi de influenţa celebrei „Marseilleza" a Revoluţiei franceze.

Imnul are la bază poemul „Răsunet", redactat şi publicat în timpul Revoluţiei din 1848. Acest text a fost pus pe note în ziua în care autorul l-a recitat câtorva prieteni braşoveni, fiind cântat pentru prima oară la Braşov, într-o grădină din Şchei, şi nu la data de 29 iulie 1848, la Râmnicu Vâlcea, cum este cunoscut, după cum susţine Valer Rus, directorul Muzeului „Casa Mureşenilor" din Braşov.

Textul poeziei a fost scris în atmosfera de emoţie febrilă generată de Adunarea de la Blaj de pe Câmpia Libertăţii din 3/15 mai 1848. Pentru publicarea versurilor s-a dat o adevărată luptă, pentru a se înşela vigilenţa cenzurii. Şi, la 21 iunie 1848, se reuşea publicarea poeziei în numărul 25 al „Foii pentru minte, inimă şi literatură".

Soţia poetului susţine că Andrei Mureşanu, împreună cu băieţii de la gimnaziul catolic din localitate şi de la şcoala primară a negustorilor români, cântau în taină pe Tâmpa „Deşteaptă-te, române!", pe o melodie pe care tot poetul ar fi dat-o. Ipoteza că Andrei Mureşanu ar fi şi autorul melodiei este susţinută şi de compozitorul Iacob Mureşianu. El mai spune că melodia ar fi fost armonizată de „un muzic boem la dorinţa autorului".

Potrivit Articolului 12, alineatul 3, din Constituţia statului român, "Deşteaptă-te, române!" a devenit Imn Naţional, cu versurile strofelor 1, 2, 4, şi 11.

Data de 29 iulie a fost proclamată, în conformitate cu Legea nr. 99/1998, Ziua Imnului Naţional al României - "Deşteaptă-te române!"


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Clinica Roua


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebookservicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie


ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 4 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro