Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 9:26:49
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Perdelele forestiere, amânate din nou din cauza procedurilor


20 decembrie 2014

Realizarea perdelelor forestiere, care au ca rol protecţia căilor de transport, a bătut pasul pe loc şi în 2014. Deşi anunţate ca un obiectiv major de investiţie de către reprezentanţii Departamentului pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, acestea au întâmpinat o serie întreagă de piedici birocratice care nu au făcut altceva decât să amâne cu încă un an demararea procesului de împădurire de-a lungul drumurilor naţionale şi al autostrăzilor.

Departamentul pentru Ape, Păduri şi Piscicultură a inclus în programul de investiţii pe 2014, după rectificarea bugetului din luna august, întocmirea studiilor de fezabilitate pentru realizarea a 1111,4 hectare de perdele forestiere de protecţie. Însă din această suprafaţă s-au încheiat contracte doar pentru 78 de hectare (pe DN 2B, în judeţul Buzău, 17 hectare şi în judeţul Brăila 61 hectare).

“La procedurile de atribuire a contractelor organizate pentru celelalte obiective nu s-au depus oferte. Societăţile atestate pentru astfel de lucrări au motivat că perioada de 60 de zile pentru realizarea studiilor de fezabilitate este insuficientă. Necesarul de timp pentru realizarea studiilor fiind de circa 120 de zile”, a explicat, pentru Green Report, Cătălin Diaconescu, secretarul de stat în cadrul Departamentului pentru Ape, Păduri şi Piscicultură

Ca urmare a situaţiei create documentaţiile de atribuire nu au putut fi corectate la timp pentru a putea fi realizate, avizate şi plătite din bugetul aferent anului 2014, luându-se astfel decizia ca obiectivele de perdele necontractate să fie incluse în listele de investiţii pe anul 2015.

În România, există doar 700 de hectare de perdele forestiere de protecţie a drumurilor şi autostrăzilor, deşi necesarul este de 20.000 de hectare. Perdelele forestiere au rolul de a proteja un obiectiv împotriva efectelor unor dăunători sau pentru ameliorarea climatică, economică şi eco-sanitară a terenurilor.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro