Joi, 28 martie 2024 - 2:44:24
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Bani contra libertate, prin ICE Dunărea


30 martie 2014

Poveşti cutremurătoare ies la lumină odată cu predarea arhivei ICE Dunărea către CNSAS. Mii de români, evrei şi saşi au plătit bani grei statului comunist, ca să plece din România în anii 60 - 70. Alţii au plătit libertatea de două ori - o dată la stat, o dată ofiţerilor de securitate care numai după ce erau mituiţi le făceau un loc pe liste. Preţurile erau diferite - după vârstă, educaţie sau naţionalitate. Cei mai scumpi erau intelectualii saşi.

Desecretizarea dosarului ICE Dunărea a scos la iveală detalii şocante. S-a aflat din documente ceea ce se ştia doar din poveşti - anume că guvernul israelian a plătit pentru fiecare evreu. Banii se calculau în funcţie de pregătirea profesională şi vârsta fiecăruia. Pentru unii, Nicolae Ceauşescu ar fi cerut în schimb chiar turme de oi.

Autorităţile comuniste au făcut acelaşi trafic de carne vie şi cu Germania Federală. Peste 250 de cetăţeni de etnie germană au fost vânduţi, la propriu, în perioada 1950-1989. Există voci care spun că ţara noastră ar fi primit peste un miliard de mărci germane din aceste tranzacţii cu oameni.

Scoaterea la lumină a acestor dosare ar putea să lămurească problema finanţărilor obţinute de fosta Securitate. ICE Dunărea a fost special creată în anii 80 astfel încât statul să controleze tranzacţiile cu valută şi să asigure finanţare serviciilor secrete şi a regimului Ceauşescu. Peste 500.000 de oameni ar fi fost vânduţi astfel de statul român.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro