Zi aniversară, sărbătorită cu mare fast în sala de spectacole a Casei Sindicatelor, instituţie de învăţământ onorată de două ori cu titlul de Şcoală Europeană: 140 de ani de învăţământ economic prahovean.
Alături de profesori, părinţi şi elevi, la acest important eveniment au participat numeroase personalităţi locale, senatorul Ecaterina Andronescu, deputatul prahovean Dragoş Zisopol, preşedintele CCIPrahova Aurelian Gogulescu, conducerea Inspectoratului Şcolar Prahova, ing. Constantin Ilie (86 de ani, promoţia 1950), dar şi o delegaţie a Ambasadei Austriei la Bucureşti, condusă de Excelenţa Sa Gerhard Reiweger, ambasadorul acestei ţări în România.
Urcată pe scenă alături prof.Mircea Vişan, director adjunct al Colegiului V.M, dna prof.ing. Petrica Dragomir – directorul C.V.M., a spus: “ Privind în urmă, la cei 140 de ani pe care îi împlieşte acum colegiul nostru, regăsesc o instituţie puternică, de prestigiu care, prin seriozitatea şi determinarea mai multor generaţii de profesori, prin eforturile lor şi prin energia atâtor tineri frumoşi care au intrat pe porţile şcolii, şi-a câştigat un loc înalt în ierarhia învăţământului prahovean “
La rândul său, deputatul Dragoş Zisopol a menţionat: “Datorită unui proiect iniţiat de acest Colegiu, aici s-a introdus predarea în limba neogreacă, limbă care se mai predă şi la alte 20 de şcoli din ţară. Tot la Ploieşti s-a organizat şi prima Olimpiadă de limbă neogreacă, printre câştigători aflându-se şi elevi al Colegiului Virgil Madgearu”.
O idee interesantă ni s-a părut a fi cea lansată de Aurelian Gogulescu, care s-a angajat să militeze pentru iniţierea unui act legislativ, prin care instituţii precum camerele de comerţ şi industrie să devină susţinători legali ai învăţământului economic.
Când în sală a fost anunţată prezenţa fostului ministru al Educaţiei, senator Ecaterina Andronescu, publicul a aplaudat-o îndelung. Invitată pe scenă, domnia sa a ţinut să remarce bucuria sa de a fi prezentă la acest eveniment aniversar, care este, de fapt, o sărbătoare a întregului sistem de învăţământ.”În numele Comisiei de Invăţământ din Senatul României, vă ofer o Diplomă de Excelenţă, iar din partea Universităţii Bucureşti, unde sunt profesor, vă înmânez Medalia Universităţii. La mulţi ani!”,a declarat dna senator. Adresându-se elevilor aflaţi în sală, domnia sa a mai spus: “ Încerc şi cu dvs o experienţă pe care o fac şi cu studenţii mei de la Politehnică. Iată, scot din poşetă două bancnote, una de 1oo de lei şi alta de 200 de lei. Le vreţi”. Da!, a fost răspunsul sălii. “Bine, acum le mototolesc şi vă întreb: aşa le mai vreţi? “Da! “Buun! Acum le strivesc în picioare, le vreţi şi aşa strivite?” Daaaa!, au răspuns elevii. „Mă bucur, dar ar trebui să vă explicaţi de ce le vreţi şi aşa strivite în picioare? Răspunsul este: pentru că au valoare şi că ea, valoarea, trebuie păstrată”.
O declaraţie în exclusivitate am obţinut-o de la ing. Constantin Ilie, care, profund emoţionat, ne-a spus:” Sunt printre puţinii absolvenţi supravieţuitori ai liceului Comercial de Băieţi „Spiru Haret”, promoţia 1950, liceu dispărut în urma reformei din 1948, transformat ulterior în Şcoală Tehnică de Administraţie Economică, lichidată şi ea în anul 1951.Pe diploma mea de absolvire scrie: contabil, dar, printr-o întâmplare, am ajuns inginer constructor –expert. De abia în anii 60 această şcoală a reapărut ca grup economic şi, mai apoi, treptat în ceea ce este astăzi, un liceu, sau colegiu, instituţie de prestigiu în judeţul nostru “.
Invitat să ia cuvântul, înaltul oaspete austriac a ţinut să remarce faptul că ţara sa, prin proiectul “Concordia”, sprijină Colegiul Economic “Virgil Madgearu”, prestigioasa instituţie şcolară, căreia îi întrevede un mare viitor.