Claudiu Saftoiu susţine că renunţarea la cele două canale este obligatorie pentru a reduce uriaşele datorii ale televiziunii publice. Programele culturale vor fi preluate de TVR 2 şi TVR 3, promite el.
TVR Cultural şi TVR Info îşi vor înceta emisia, potrivit Programului de redresare economică a Televiziunii Romane, adoptat vineri de Consiliul de Administraţie al Societăţii Romane de Televiziune (SRTV). Conform documentului elaborat de Grupul de lucru şi de Comisia de experţi subsecventa acestuia, a fost propusă şi aprobată o nouă structură cu cinci direcţii şi zece departamente cu serviciile şi birourile aferente.
În acest cadru, soluţiile de redresare economică a televiziunii publice prevăd că misiunea TVR Cultural va fi preluată de TVR 2 şi TVR 3, iar menirea departamentului TVR Interactiv va fi preluată de Direcţia Ştiri. Principalul Jurnal al TVR 1 va reveni la ora 20.00, iar emisiunea "Ora de business" va fi transferată pe TVR 1, respectând ideea de canal axat pe informaţie. Harta emisiunilor informative se va întregi cu o revistă a presei, cu o emisiune tip retrospectivă săptămânii şi cu o alta despre alte sporturi în afară de fotbal. Strategia pe termen mediu şi lung va trebui să analizeze oportunitatea continuării achiziţiilor scumpe, cum ar fi filme şi întreceri sportive. Conducerea televiziunii spera că, prin acest program de măsuri, datoria SRTV să poată fi achitata într-o perioadă de 7,5 ani fără ca pe parcursul acestei perioade instituţia să aibă alte creanţe.
Într-un interviu acordat Mediafax, Claudiu Saftoiu, presedintele-director general al TVR, vorbeşte de o pierdere de 145,6 milioane de euro, iar desfiinţarea TVR Info şi TVR Cultural, deşi dureroasă, e necesară şi va fi urmată, până la 15 august, de renunţarea la toţi colaboratorii TVR Info. În schimb, şeful Televiziunii promite că la ştirile TVR se vor produce modificări semnificative: Consiliul de Administraţie a aprobat ca Direcţia de ştiri să treacă "sub o autoritate profesională", şi să nu rămână în subordinea preşedintelui - director general al TVR, care este numit pe baza algoritmului politic potrivit Legii nr. 41 din 1994 privind organizarea şi funcţionarea SRTv. Astfel, deontologia profesională şi independentă editorială sunt garantate prin imposibilitatea imixtiunii presedintelui-director general în conţinutul emisiunilor informative, susţine Saftoiu. Funcţia de director al ştirilor TVR este ocupată acum interimar de Claudiu Lucaci.
O problemă spinoasă a TVR este şi numărul foarte mare de angajaţi - aproximativ 3.400. Claudiu Saftoiu spune că "numărul exact de scoateri din sistem" va putea fi precizat abia după finalizarea negocierilor cu reprezentanţii sindicatelor din TVR, care vor începe în zilele următoare. Totuşi, Saftoiu admite că planul de restructurare va fi dificil de pus în practică, din cauza prevederilor contractului colectiv de muncă privind acordarea a până la zece salarii compensatorii în caz de disponibilizări colective.
O petiţie împotriva desfiinţării TVR Cultural, postata pe site-ul petitieonline.ro, după anunţarea acestei măsuri de conducerea Televiziunii Romane, a strâns până ieri peste 2.300 de semnături. "TVR Cultural a fost creat în 2002, având ca model postul franco-german Arte şi alte canale occidentale de cultură subvenţionate, adresându-se în pincipal publicului educat, doritor de cultură. La noi în ţară este singurul canal de acest gen. În România există o mulţime de lucruri stupide, vulgare, dăunătoare, iar numărul lor este în creştere. Totuşi... nu e prea mult să încercăm să distrugem chiar tot ce e bun?", se mai spune în această petiţie, care acumulase până ieri la amiază 2.317 semnături, fiind promovată şi pe reţelele de socializare.