Marţi, 19 martie 2024 - 7:56:25
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Eveniment editorial, la Ploieşti: MAREA CARTE A PLOIEŞTILOR, vol.III


21 noiembrie 2019

 

Marţi, 19 aprilie 2019, la Biblioteca Academiei Române din Bucuresti, s-a prezentat vol.III al Monografiei ”Marea Carte a Ploiestilor” , editata de Societatea culturala Ploiesti-Mileniul III (presedinte: Constantin Trestioreanu), carte care are 26 de autori!

Cele trei volume, au câte circa 1000 de pagini fiecare. Primul volum a fost lansat in anul 2011, vol.II – in 2016, iar acum, vol.al III-lea – incheietorul proiectului. Un proiect, se pare, unic in România.

Prezent la eveniment, acad.Ioan Aurel Pop - presedintele Academiei Române, a mentionat: ”Această nouă istorie stiintifică a Ploiestilor, realizată de către Societatea Culturală ”Ploiesti-MIleniul III”- apărută după mai bine de trei sferturi de veac de la lucrarea lui Mihail Sevastos, in 1937, este mai mult decat un eveniment editorial. 

Cu acest prilej, Domnia sa a ţinut să remarce două mari personalităti care au pus Ploiestii pe harta Ţării: domnitorul Mihai Viteazul - care si-a strâns oştile in tabăra de la Târgşor, de aici trecând in Transilvania prin pasul Buzăului, reusind astfel să deschidă portile spre Marea Unire a neamului românesc, şi a dramaturgului IL Caragiale - fără de care nu se poate imagina literatura română. Eu, care sunt un apărător al limbii noastre si al limbii latine, imi aduc aminte că romanii ziceau ”Ridendo castigat mores”, adică ”Râsul biciueste moravurile”, Caragiale reusind, prin opera lui, să ne trezească la realitate si să ne invete că râsul e terapeutic.

Suntem in faţa unui monument istoriografic si cultural, construit cu migală si eruditie, timp de 18 ani, de către un colectiv de autori, coordonat de către presedintele Constantin Trestioreanu .

Istoria aceasta de peste 3000 de pagini se adaugă celorlalte 90 de lucrari realizate si publicate de Societatea culturală Ploiesti- MIleniul III.... Sincere felicitari!”

Despre Marea Carte au mai vorbit: Gh.Marinică, Dorin Stănescu, Victor Spinei - vicepresedinte al Academiei Române, care s-a aratat incantat de calitatea lucrarii, domnia sa intentionând să propună Marea Carte a Ploiestilor la Premiile Academiei Române.

Să mai mentionăm faptul că, in ”Cuvântul înainte” la vol III, acad. Eugen Simion a mentionat, printre altele: ”Marea Carte are proportiile Bibliei. Ea cuprinde totul, de la Cultele crestine - aşa cum s-au manifestat ele pe teritoriul orasului - până la institutiile de invatamânt şi, de aici, la formele si manifestările de artă şi cultură, inclusiv la cultura populară.

Valoarea documentară, informativă a acestei enciclopedii este, pot confirma, solidă, vastă şi, pe cît imi dau seama, documentată la sânge. Adică, intru totul remarcabilă:”

La remarcabilul eveniment editorial de la Biblioteca Academiei Române am remarcat prezenţa dlui Nicolae Noica – Membru de Onoare al Academiei Române, alături de o serie de personalitati ploiestene: Rodica Paraschiv, Adrian Gogulescu, Claudius Dociu, Martha Maria Mocanu, Liliana Iliescu, Gelu Nicolae Ionescu, Mihai Rachieru, Marilena Ghiorghiţă, Adrian Tudor Moroianu, Marius Daniel,. ing Constantin Ilie, Ov.Paştina, Olga Petrescu-Moleculă, Olimpia Popescu, Mircea Grigore, Victor Adam ş.a.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Clinica Roua


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro