Mihai Politeanu, primarul Ploieştiului, a vorbit despre provocările şi progresele din primele luni de mandat, concentrându-se pe salvarea şi implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene. După ani de stagnare şi pierderi financiare masive, administraţia locală încearcă să recupereze timpul pierdut şi să aducă oraşul pe calea modernizării.
„În urmă cu doi ani, zeci de milioane de euro au fost pierdute pentru că proiectele nu au fost implementate la timp. Astăzi, facem eforturi uriaşe pentru a evita o nouă tragedie financiară,” a declarat Politeanu. De la preluarea mandatului, primăria s-a mobilizat pentru a debloca şi a accelera proiectele esenţiale pentru oraş.
În prezent, în Ploieşti sunt în derulare 18 proiecte majore, în valoare de peste 76 de milioane de euro, care acoperă domenii precum sănătatea, educaţia, mobilitatea urbană şi gestionarea deşeurilor. Printre acestea se numără achiziţia de autobuze electrice, regenerarea urbană a unor cartiere precum Pictor Rosenthal şi implementarea unui sistem inteligent de management al traficului.
Pe lângă proiectele în curs, alte 13 propuneri, însumând peste 82 de milioane de euro, se află în faza de evaluare. Acestea vizează modernizarea reţelelor de termoficare, construcţia unui parc fotovoltaic şi renovarea unor instituţii de învăţământ. În plus, pentru 2025, administraţia locală pregăteşte şapte noi proiecte, printre care digitalizarea primăriei, modernizarea Parcului Mihai I şi reabilitarea spaţiilor publice din apropierea gărilor principale.
Politeanu a subliniat însă că implementarea acestor proiecte vine cu provocări semnificative. „Necesitatea de cofinanţare este estimată la 35 de milioane de euro, iar capacitatea administrativă a primăriei trebuie să crească semnificativ pentru a face faţă acestui efort.” Cu toate acestea, primarul rămâne optimist şi determinat să schimbe paradigma administraţiei ploieştene, mutând accentul de la măsuri de întreţinere la investiţii strategice.
„Nu există garanţii că toate aceste iniţiative vor deveni realitate, dar un lucru este cert: Ploieştiul trebuie să investească în viitorul său. Ne dorim un oraş care să nu mai fie asociat cu stagnarea, ci cu dezvoltarea şi modernizarea,” a adăugat el.
Ploieştenii aşteaptă cu nerăbdare să vadă rezultatele acestor demersuri, iar 2025 promite să fie un an crucial pentru transformarea oraşului.