Marţi, 22 ianuarie 2019 - 12:40:53
EUR
EURO = 4.7081 RON
Moneda euro a crescut
USD
USD = 4.1377 RON
Dolarul american a crescut
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Prahova- membru cu drepturi depline în Euroregiunea Siret-Prut-Nistru


20 decembrie 2013

În cadrul ultimei şedinţe a Euroregiunii Siret-Prut-Nistru, care a avut loc acum câteva zile în municipiul Bălţi-R.Moldova, pe ordinea de zi a figurat şi adoptarea hotărârii privind acordarea calităţii de membru cu drepturi depline a municipiului Bălţi, raioanelor Drochia şi Râşcani, precum şi a judeţului Prahova.

La această şedinţă au participat: Cristian Adomniţei – preşedintele Euroregiunii Siret-Prut-Nistru şi, totodată, preşedinte al Consiliului judeţean Iaşi, Eufrosina Creţu – preşedintele raionului Leova, Gheorghe Netedu – vicepreşedintele raionului Cimişlia, dar şi Mircea Cosma – preşedintele Consiliului judeţean Prahova. O prezenţă inedită în acest proiect transfrontalier, dar extrem de binevenită, fie doar şi prin faptul că judeţul Prahova este unul dintre cele mai puternice judeţe ale ţării, din punct de vedere economic, PIB-ul Prahovei fiind cu un miliard de euro mai mare decât al R.Moldova!

În alocuţiunea sa de fundamentare a proiectului „surpriză” de pe ordinea de zi, preşedintele Cristian Adomniţei a specificat că rugămintea şi invitaţia ca judeţul Prahova să facă parte din Euroregiune au mers pe un teren foarte fertil, preşedintele Mircea Cosma fiind un suflet deja deschis să accepte această aderare.  „Venirea Prahovei alături de noi înseamnă nu numai contribuţia esenţială cu care se angajează să participe acest judeţ la cooperarea transfrontalieră. Aceasta este importantă mai ales prin „porţile”  pe care le poate deschide acest judeţ care, din punct de vedere al investiţiilor, sunt chiar mai mari decât cele pe care le pot deschide entităţile similare din R. Moldova, Ucraina şi judeţul Iaşi”,  a declarat Adomniţei.

Primit cu deosebtă căldură, Mircea Cosma şi-a argumentat intenţia de a fi mai aproape de moldovenii de peste Prut, menţionând faptul că 39 de primării din judeţul Prahova sunt înfrăţite deja cu tot atâtea primării din cele patru raioane care au constituit pe vremuri judeţul Lăpuşna – Leova, Hânceşti, Cimişlia şi Basarabeasca. Potrivit domniei sale,  judeţul Prahova îşi propune, împreună cu raionul Cimişlia, construcţia primului parc industrial româno-moldovenesc, ale cărui lucrări au foste deja demarate acum patru luni.

 „Intrăm în această Euroregiune dintr-o prietenie strânsă a Prahovei cu cele patru raioane şi din considerentele pe care le-am expus în urmă cu 30 de ani, că neolatinitatea din care face parte şi Republica Moldova trebuie să se regăsească în acel concept care a fost odată numit „Mare Nostrum” şi care era Marele Imperiu al Romei. Ne vom regăsi ca relaţii mai bune în UE, cred că ridicarea vizelor şi paşii care se vor face în perioada de aderare vor facilita cooperarea şi dezvoltarea trasfrontalieră. Vom interveni, dacă ne veţi primi în euroregiune, cu pragmatismul nostru economic, cu grupul de investitori străini. De asemenea, ne propunem să atragem şi alte judeţea puternice din România în componenţa acestei euroregiuni (...).Nu în ultimul rând, sunt partizanul realizării în comun între judeţul Prahova şi raionul Leova a unui pod peste Prut, pentru că dacă ne-am fi propus ca fiecare judeţ din România să construim câte un pod, astăzi cele 11 poduri ar fi fost deja peste Prut. Cred că e un efort pe care, împreună cu doamna preşedintă de la Leova, o să-l ducem la bun sfârşit. Îmi doresc ca fiecare judeţ din România să susţină financiar câteva raioane din Republica Moldova în realizarea unor proiecte şi sunt absolut sigur că experienţa noastră comună va duce la un progres şi o dezvoltare a Euregiunii Siret-Prut-Nistru”, a subliniat Mircea Cosma. 

Printre cei care au vorbit întru susţinerea asocierii judeţului Prahova la Euroregiunea Siret-Prut-Nistru a fost şi Eufrosina Creţu: “Avem cinci primării înfrăţite cu judeţul Prahova, cu toate că această unitate teritorial-administrativă se află la o depărtare mult mai mare de noi decât judeţul Vaslui. De asemenea, suntem parte a multiplelor acţiuni care au loc în judeţul Prahova. Am simţit sprijinul dlui Mircea Cosma pe tot parcursul anilor, din 2003 până în prezent. Îndeosebi vreau să vă comunic, cu mândrie,  că statuia lui Ştefan cel Mare  înalţată în centrul oraşului Leova încă din 2004, este opera prietenului nostru Mircea Cosma, un mare patriot şi destoinic fiu al acestui neam. Sunt onorată să-l am, în calitate de partener, pe dl Mircea Cosma şi în persoana dumnealui întreg judeţul Prahova, inclusiv în cadrul acestei importante şi promiţătoare structuri europene. Doresc, în numele UCRM  (Uniunii Consiliilor Raionale din Moldova), a cărei vicepreşedintă sunt, să-i exprim mulţumiri dlui Cosma şi tuturor celor care, prin intermediul  său, au depus efort ca preşedinţii şi viceprepreşedinţii mai multor raioane din RM, agenţii economici din ţară să se deplaseze, în perioada 11-15 noiembrie curent, la Bruxelles  şi să deschidă acolo un birou extern al UCRM. Oriunde am mers, peste tot, am fost primiţi şi trataţi cu respectsimţind,  la orice pas,  sprijinul fraţilor noştri de sânge din România”.

La rândul său, vicepreşedintele raionului Cimişlia, Gheorghe Netedu, a spus: ” Declar susţinerea categorică de a fi acceptat judeţul Prahova  în sânul acestei structuri. Confirm şi eu că raionul Cimişlia, de fapt ca şi celelalte trei raioane – Hânceşti, Leova şi Basarabeasca, are stabilite relaţii bune de colaborare şi prietenie cu acest judeţ, care s-au confirmat de-a lungul anilor. Avem realizări comune, pe toată această perioadă de timp am simţit sprijinul CJ Prahova şi personal al preşedintelui Mircea Cosma în realizarea mai multor obiective. Avem acum susţinerea acestui important judeţ din România în ceea ce priveşte construcţia parcului industrial moldo-român în oraşul Cimişlia, la care Mircea Cosma, alături de primul ministru, Iurie Leancă, a pus în anul curent prima piatră de temelie”.

După avalanşă de argumente convingătoare şi relevante, care au răsunat la adresa Prahovei, toţi participanţii la Forumul preşedinţilor Euroregiunii Siret-Prut-Nistru au votat pentru aderarea judeţului Prahova la asociaţia de cooperare transfrontalieră.

Din programul preliminar de acţiuni  pentru 2014, am reţinut câteva acţiuni principale : ediţia a II-a a Forumului economic transfrontalier al Euroregiunii Siret-Prut-Nistru; Forumul pentru ONG-uri şi jurnalişti din România, Moldova şi Ucraina; Forumul tinerilor şi Adunarea Generală a Asociaţiei, preconizată de a fi desfăşurată în primăvara anului viitor, de această dată în judeţul Prahova.

În cadrul acestui eveniment important vor fi organizate vizite la parcurile industriale din Prahova, întâlniri trilaterale între companiile active pe pieţele din România, Ucraina şi Republica Moldova.  Vor avea loc, de asemenea, la Bucureşti, în Sala “Constantin Stere” din Senat, întrevederi la nivelul primelor persoane din guvernele României şi Republicii Moldova, ale Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România şi Uniunii Consiliilor Raionale din R.Moldova.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating
(258 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


Servicii medicale de calitate la standarde europene

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie
Horoscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Persoana iubita ar putea sa interpreteze gresit dorinta dumneavoastra de a avea mai multa libertate de miscare. Prin urmare, eastrolog.ro va sfatuieste sa va exprimati cat mai clar ideile, ca sa evitati o neintelegere cu consecinte neplacute. In plan profesional si in afaceri, va sfatuim sa va abtineti de la actiuni speculative, fiindca este posibil ca intuitia sa va insele. taur In prima parte a zilei este posibil sa aveti dificultati de comunicare, din cauza carora relatiile cu cei din jur pot avea de suferit. Se pare ca resimtiti oboseala acumulata in ultima perioada. N-ar strica sa va odihniti mai mult. Daca se iveste ocazia sa participati la o intrunire cu persoane apropiate impreuna cu persoana iubita, va recomandam sa profitati.
GEMENI RAC
gemeni Este posibil ca relatia cu partenerul de viata sa aiba de suferit din cauza unor neintelegeri de moment. Pentru a evita o cearta, eastrolog.ro va recomanda sa va pastrati calmul si sa fiti cat mai diplomat. In a doua parte a zilei, sfaturile unui barbat va pot ajuta sa depasiti mai usor momentele tensionate si sa restabiliti armonia in camin rac Este posibil sa constatati ca o afacere in care v-ati pus mari sperante nu merge asa cum v-ati dorit si nu produce beneficii pe masura asteptarilor. Azi eastrolog.ro va recomanda sa nu va asumati niciun risc, pentru ca va puteti alege cu pagube importante. In familie, va sfatuim sa va temperati impulsivitatea si sa evitati discutiile in contradictoriu. In partea a doua a zilei este posibil sa primiti oaspeti din alta localitate, care va aduc o veste buna.
LEU FECIOARĂ
leu In prima parte a zilei este posibil sa faceti o scurta calatorie in interes personal. Va sfatuim sa fiti foarte atent la acte si la bagaje, pentru ca exista riscul sa pierdeti ceva. Sunt sanse sa vi se propuna o colaborare tentanta. Sfatul eastrologului este sa nu va grabiti sa decideti azi. Ar fi bine sa luati in considerare timpul liber de care dispuneti si sa va consultati cu partenerul de viata fecioara In prima parte a zilei este posibil sa fiti cam confuz si nehotarat si sa intampinati dificultati in comunicarea cu cei din jur. Va sfatuim sa nu va implicati mai multe activitati in acelasi timp, pentru ca riscati sa nu le duceti la bun sfarsit si chiar sa faceti greseli costisitoare. Dupa-amiaza sunt sanse sa va reveniti din starea de confuzie si sa petreceti momente placute in mijlocul familiei.
BALANŢĂ SCORPION
balanta Azi este posibil sa aveti dificultati de comunicare si, prin urmare, sa apara neintelegeri cu colegii sau chiar cu familia. Recomandarea eastrolog.ro este sa amanati discutarea chestiunilor importante, iar pe cele care nu suporta amanare sa le abordati cu multa atentie. S-ar putea sa va simtiti obosit si sa va ganditi sa renuntati la o calatorie planificata impreuna cu partenerul de viata scorpion Daca reusiti sa va temperati spiritul critic, azi puteti avea realizari importante si castiguri pe masura. Fiindca exista riscul sa declansati o cearta, eastrolog.ro va sfatuieste sa aveti grija cum vorbiti cu partenerul de viata si cu persoanele mai varstnice. In a doua parte a zilei este posibil sa fiti cautat de un prieten care v-a pregatit o surpriza placuta.
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Aveti posibilitatea sa incepeti o afacere la care va ganditi de multa vreme. Nu va lipsesc ideile, iar cu banii va puteti descurca usor. Dupa-amiaza s-ar putea sa va intalniti cu prietenii, dar exista riscul ca membrii familiei sa va reproseze ca ii neglijati. Va recomandam sa fiti cat mai diplomat in relatia cu persoana iubita. capricorn La locul de munca sau in afaceri, aveti tendinta de a deveni impulsiv si de a va pierde rabdarea destul de repede, riscand sa tensionati relatiile cu colegii sau cu partenerii. In a doua parte a zilei este posibil sa fiti invitat la o intrunire la care partenerul de viata nu ar vrea sa mergeti. Eastrolog.ro va sfatuieste sa dati dovada de flexibilitate si sa cautati o solutie de compromis. Nu este exclus sa vi se reproseze ca aveti obiceiul sa faceti numai ce va convine.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator S-ar putea ca partenerul de viata sa va reproseze ca nu va ocupati suficient de problemele familiei. Cu rabdare si tact, puteti evita o cearta. In plan profesional sau in afaceri, ar fi bine sa fiti cat mai prudent. Nu este exclus sa va confruntati cu probleme juridice. pesti Este posibil sa renuntati la plecarea intr-o calatorie, din cauza unei neintelegeri cu partenerul de viata. Chiar daca sunteti convins ca aveti dreptate, va sfatuim sa fiti diplomat pentru a evita o cearta. In activitatea profesionala este posibil sa resimtiti o stare de oboseala si sa nu fiti in cea mai buna forma intelectuala. Ar fi bine sa va limitati la activitati de rutina.
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 21 ianuarie 2019
Autentificare
stiriactuale.ro