Românii care locuiesc în străinătate ar urma să fie scoşi de pe listele electorale permanente. Ministrul Ioan Rus vorbeşte despre organizarea unui mini-recensamant până pe 24 august.
Cetăţenii romani cu domiciliul în străinătate ar trebui scoşi din listele electorale din România dacă trăiesc efectiv în altă ţară, a declarat vineri premierul Victor Ponta. El a revenit ulterior printr-un comunicat de presă al Guvernului în care a susţinut că aceştia îşi vor păstra dreptul de vot. "Cine nu se afla pe listele electorale nu înseamnă că nu are drept de vot. Clarificarea acestei situaţii este necesară pentru a răspunde solicitărilor primite din partea Curţii Constituţionale din România. Din punctul de vedere al Guvernului, în conformitate cu legea, toţi cetăţenii romani au drept de vot şi trebuie incluşi în calculele privind cvorumul, alături de cei din listele electorale permanente, Curtea Constituţională fiind cea care va decide cu privire la acest lucru", a precizat Guvernul. "La Evidenţa Populaţiei, cei care au evidenta informatizată a persoanei, apar 500 de mii - 490.000 de cetăţeni romani cu domiciul în străinătate. Dacă sunt mai mulţi, e o realitate dar nu o avem înregistrată. Este datoria autorităţilor publice locale de a actualiza aceste liste", a mai spus vineri Ponta.
Actualizarea listelor electorale presupune organizarea unui "mini-recensamant". A spus-o vineri într-un interviu la RFI ministrul de Interne, Ioan Rus. El a explicat că romanii vor fi vizitaţi acasă de un om al Primăriei şi că întreaga procedură va dura "trei secunde". "La nivelul comunităţilor rurale, de exemplu, întrebi vecinul: «mă, Popescu Vasile există?». «Există de-adevăratelea». Acolo, dacă merg primarul şi câţiva locuitori de nădejde ai satului, rezolva asta în trei zile, în fiecare sat. La oraş va fi mai complicat. O să vedem. Am cerut tuturor primăriilor, prefecţilor, până marţi să ne dea şi sugestii şi eventuale probleme care ei anticipează că pot apărea, astfel încât să le putem rezolva", a explicat Rus, care a precizat că recensământul va dura până pe 24 august.
Care este miza?
Pe lista electorală permanentă în baza căreia s-a organizat referendumul erau trecuţi 18.292.464 votanţi, conform BEC, din care au votat 8.459.053, adică 46,24%. Dacă din totalul votanţilor scădem 490.000 (adică numărul menţionat de Victor Ponta), rezultă că lista electorală permanenta va avea 17.802.464 votanţi. Raportat la acest total, numărul voturilor exprimate reprezintă 47,51%, adică o creştere semnificativă a prezenţei la vot. Reamintim că pentru validarea referendumului de demitere a lui Traian Băsescu e nevoie ca numărul voturilor exprimate să reprezinte minimum 50% plus unu din totalul alegătorilor înscrişi pe listele permanente.
PDL: Planul USL este să scoată 1,4 milioane de persoane de pe liste
Răspunsul PDL nu s-a lăsat aşteptat. Prim vicepreşedintele partidului Cezar Preda a apreciat că Victor Ponta a spus vineri "o nouă prostie fără margini", şi anume că cetăţenii romani care domiciliază în străinătate trebuie scoşi de pe listele permanente. "Domnul prim-ministru, cine are CNP românesc nu poate fi scos de pe lista oriunde ar domicilia şi oriunde s-ar afla. Continuaţi în spatele uşilor închise să spuneţi altceva decât ce spuneţi oficial. Aţi transmis acest ordin autorităţilor locale şi prefecţilor în teleconferinţă şi vă somăm să retrageţi în acest moment acest ordin ilegal de a se modifica listele electorale cu cei care au dreptul legal să fie pe listele electorale. Transmitem USL că actualizarea listelor electorale are reguli foarte stricte şi nu numai cele de a număra morţi şi de a da afară din lista copiii, fraţii sau părinţii noştri care au plecat pentru o lună sau mai mult să muncească în străinătate", a susţinut Cezar Preda. El a arătat că PDL are experienţa conducerii Ministerului de Interne şi că nu pot fi diferenţe mai mari de 0,1% atunci când se face reactualizarea listelor electorale, liste care în general sunt actualizate periodic. Cezar Preda a mai spus că prima acţiune a lui Victor Ponta a fost să scoată de pe liste "tot ce se poate", deoarece planul USL este să micşoreze listele cu 1,4 milioane de oameni pentru a împiedica revenirea lui Traian Băsescu la Cotroceni.
Băsescu: "Revenirea la Cotroceni nu mai este principala mea miza"
Preşedintele suspendat Traian Băsescu a afirmat, vineri, că pentru el revenirea la Palatul Cotroceni nu mai este principala miză, mai important fiind ca instituţiile să constate dacă la referendum s-au produs fraude. Totodată, el a glumit cu jurnaliştii, întrebându-i de ce nu sunt la numărat de cetăţeni împreună cu ministrul de Interne, Ioan Rus.
De asemenea, Băsescu i-a atras atenţia şefului de la Evidenţa Populaţiei, chestorul Constantin Manoloiu, că "a minţit" ori înainte, ori după referendum, transmiţându-i: "Nu ştiu dacă-i bine, domnul chestor! Mă tem că eu v-am făcut chestor". "Pe data de 2 august, Ioan Rus a dat dispoziţia să blocheze decizia CCR. Chestorul nu a făcut decât să se execute. Dar ei trebuiau să ştie următorul lucru, cazul Năstase: omul politic care a dat dispoziţia a luat 2 ani de închisoare, iar funcţionarul care a executat a primit 7 ani. Cred că domnul chestor nu a învăţat nimic din cazul Năstase", a mai spus Băsescu.
Curtea Constituţională (CC) a anunţat vineri că s-a decis preschimbarea termenului stabilit pentru examinarea respectării procedurii pentru organizarea referendumului din 12 septembrie în 31 august, în vederea asigurării soluţionării cu celeritate a cauzei.