Joi, 13 iunie 2024 - 7:13:17
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Ansamblul medieval al Mănăstirii Vărbila, restaurat cu fonduri europene


25 octombrie 2013

Lucrările de de restaurare şi punere în valoare a Ansamblului Medieval al fostei Mănăstiri Vărbila din comuna Iordăcheanu au fost finalizate. Lucrările s-au realizat cu fonduri nerambursabile obţinute prin programul Regio – Programul Operaţional Regional 2007 – 2013, Axa Prioritară 5 „Restaurarea şi valorificarea durabilă a partimoniului cultural, precum şi crearea, modernizarea infrastructurilor conexe”.

Parohia Vărbila, în calitate de beneficiar, a semnat în luna septembrie 2009 contractul de finanţare pentru proiectul „Restaurare şi punere în valoare a Ansamblului Medieval al fostei Mănăstiri Vărbila”. Valoarea totală a contractului este de 8.427.337,13 lei, din care valoarea eligibilă a proiectului este de 6.795.621 lei.

Unul dintre cele mai vechi aşezăminte religioase, ansamblul fostei Mănăstiri Vărbila, înscris în lista monumentelor istorice ale judeţului Prahova, se află la circa 20 de km depărtare faţă de Municipiul Ploieşti, în satul Vărbila, comuna Iordăcheanu. Mănăstirea, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, este atestată documentar la începutul veaului al XVI – lea şi face parte din categoria monumentelor istorice grupa A, de valoare naţională şi universală.

Proiectul de restaurare a mănăstirii reprezintă o contribuţie substanţială la păstrarea identităţii culturale şi valorificarea atracţiilor turistice aferente acestei zone. Cu sprijin nerambursabil Regio, s-au realizat lucrări de restaurare a Casei Egumeneşti şi dotarea acesteia, a zidului de incintă, a picturii interioare, precum şi a catapeteasmei. Totodată s-au realizat amenajări interioare şi exterioare, peisagistice în incinta Ansamblului Medieval al fostei Mănăstiri Vărbila.

 Întregul complex restaurat, casa egumenească - cu expoziţiile permanente, amplasamentul complexului pe „Drumul Vinului”, în mijlocul unei perdele de pădure de peste 2000 de hectare, simplitatea vieţii localnicilor, conservarea tradiţiilor, şi vecinătatea cu alte obiective istorice precum Biserica de Lemn a Reginei Maria, aflată la Jercălăi, Complexul religios de la Apostolache, Biserica Galbenă şi Conacul Bellu de la Urlaţi, Casa Memorială Constantin Stere de la Bucov, sunt tot atâtea argumente care pledează pentru atribuirea complexului de la Vărbila a titlului de comoară a patrimoniului naţional cultural şi spiritual. 

La eveniment au participat: Mircea Cosma, preşedintele CJ, vicepreşedintele Laurenţiu Rebega, directorul adjunct al Direcţiei Organism Interimar POR - Mariana Vişan, primari şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, reprezentanţi ai instituţiilor de cultură din Prahova şi consilierii judeţeni Rareş Enescu şi Cătălin Niţă.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on FacebookISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 13 iunie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro