Mai multe cunoştinţe şi prieteni imi explicau că localitaţile foarte apropiate de Ploieşti precum Strejnicul, Păuleştiul, Bucovul, Blejoiul şi altele, sunt zonele rezidenţiale ale Ploieştiului. Totdeauna i-am luat în derâdere, explicându-le că nu au inţeles corect ce inseamnă o zonă rezindenţială. Putem compara rezidenţele New York-ului, Londrei, Milano-ului, etc cu "rezidenţele" Ploieştiului? Haideţi să aflăm din materialul următor, trimis pe adresa de email a redacţiei noastre, de către un locuitor al comunei Blejoi, care se zice că ar fi o zonă rezidenţială a Ploieştiului (cu nume englezesc "Irish Town"):
"Va supunem atentiei doua aspecte extrem de importante, cu impact major asupra vietii si sanatatii unei parti din cetatenii comunei Blejoi.
1. Grija pentru protectia mediului nu a constituit o prioritate pentru reprezentantii Primariei in frunte cu primarul Adrian Dumitru, nu s-a constatat vointa pentru a impune o politica sanatoasa cat si masuri de sanctionare a delicventilor ceea ce a dus la acumularea de gunoaie (deşeuri menajere, deşeurile stradale, deşeuri din construcţii, deşeuri industriale, alte materiale poluante) in imediata vecinatate a zonelor rezidentiale, dar chiar si aproape de cladirea primariei. Gunoaiele care stau netulburate de ani de zile, constituie un focar de infectie si de proliferare a bolilor infectioase, pot polua panza freatica, mentin conditii favorabile pentru inmultirea insectelor si rozatoarelor. Chiar nimeni nu le vede? Vanturile puternice pot raspandi gaze toxice si agentii patogeni pot fi factori importanţi în răspândirea infecţiilor in randul comunitatii locale. Rezidurile provenite din diferite surse conţin foarte des o gamă variată de microorganisme printre care şi agenţi patogeni răspânditori de boli infecţioase (viruşi, bacterii, ouăle diverşilor helminiţi, etc.).
În condiţii prielnice, agenţii patogeni pot trăi în reziduri timp îndelungat (zile, luni) de unde pătrund în sol, apă, putând provoca astfel infecţii şi prin contact direct. Reziduurile pot conduce la crearea de condiţii favorabile pentru înmulţirea insectelor şi rozătoarelor care sunt bine cunoscute ca purtătoare şi răspânditoare de boli infecţioase. Scurgerile lichide din gunoiul descompus şi în putrefacţie din aceasta zona, pot să infesteze sursele de apă. Si toate astea, in conditiile in care reprezentantilor primariei Comunei Blejoi le place sa se laude pe site-ul Primariei ca este una dintre cele mai importante localitati din Judetul Prahova cu un remarcabil potential de dezvoltare economica, avantajat si de pozitionarea sa pe coridorul IV Pan European. In fotografiile alaturate cu dealurile de gunoaie si canalizari neterminate care sunt la cateva sute de metri de biroul primarului Adrian Dumitru se poate observa ca sunt doar vorbe, fara o legatura cu realitatea inconjuratoare.
2. Al doilea aspect se refera la starea, mai mult decat deplorabila, a canalizarilor din zona DJ 102, o zona care este intens populata, dar in care operatorul de apa si canal zonal, Jovila Construct SRL intelege sa intretina reteaua intr-un mod cat se poate de orginal, asa cum se poate vedea si in pozele alaturate. Acest lucru a fost constatat si de catre inspectorii D.S.P.-Prahova, prin PV de constatare nr. 2538/30.12.2015. Din acest act de control, rezulta ca de ani buni, operatorul Jovila Construct S.R.L., nu a intretinut in mod periodic conform obligatiilor din contractul de gestiune directa, aceasta retea publica de canalizare, facturand ani de zile servicii de utilitate publica fara justificare in servicii.
Atat cetatenii si dezvoltatorul (Irish Town Construction) erau obligati sa cheme periodic Apa Nova, pentru vidanjare, intrucat apele menajere si pluviale nu se scurgeau in canalizarea publica a municipalitatii.
De asemenea si punctul de canalizare intre zona dezvoltatorului Irish Town, pe o lungime a DJ 102, de 250-300 m (pana in dreptul Adama), zona era complet colmatata, apa menajera neavand vreo sansa sa se scurga. Primaria Comunei Blejoi a dat in gestiune operatorului zonal licentiat de apa si canal Jovila Construct SRL, sa administreze reteaua publica de canalizare (operare, intretinere, curatare, vidanjare, spalare, etc.), dar lucrurile dupa cum se observa, lasa mult de dorit. Desi zona este foarte aglomerata in asezari rezidentiale, canalizarea pana la data de 30.12.2015, era nefunctionala, cu canale sparte, unele fara capace, improvizatii ale capacelor cu placi de beton neetanse ceea ce permite ca pamantul, pietrisul si alte gunoaie sa cada in canalizarea si sa le infunde. Speram ca daca cetatenii va sesizeaza aspecte importante, macar dumneavoastra PRESA, ii luati la intrebari, poate atunci Primaria Comunei Blejoi va incepe sa isi faca treaba si vom avea si noi un mediu mai curat si servicii comunitare publice de calitate.
Va sesizeaza Comitetul de initiativa mandatat de proprietarii asa zisului cartier Irish Park, din zona Com. Blejoi, DJ 102 Ploiesti-Paulesti, Judet Prahova sa rezolve problema accesului liber si neingradit la servicii publice de alimentare cu apa potabila si servicii de canalizare."
Galeria foto trimisă de cititorul nostru