Mareşalul Regiunii Lodz din Polonia, Witold Stepien, a răspuns întrebărilor primarilor prahoveni prezenţi la dezbaterea cu tema “Regionalizarea şi resursele energetice ale judeţului Prahova” organizată de CJ Prahova.
Witold Stepien, care conduce o delegaţie poloneză care face o vizită în Prahova, a prezentat modelul polonez de regionalizare.
“Regionalizarea este un concept excelent pentru utilizarea fondurilor europene. După ce am adoptat această structură Polonia a reuşit utilizarea a 78% din fondurile europene. Au existat discuţii în Parlamentul nostru, în comunităţile locale, dar lege a fost implementată imediat”, a explicat oficialul polonez.
Primariin prahoveni au fost interesaţi de modul în care sunt accesate fondurile europene de către comunităţile locale şi de felul în care se pot rezolva problemele cetăţeanului într-o astfel de structură administrativă.
Mircea Cosma, preşedintele CJ Prahova, un adept al conceptului de regionalizare a afirmat că “Uniunea Europeană aşteaptă această regionalizare”.
“Trebuie să ne luăm ţara înapoi de la cei care nu ştiu să facă politică, de la cei care nu vor să muncească, de la cei care nu doresc dezvoltare. Dacă vrem să scoatem aurul din coada calului lui Mihai Viteazul, dacă vrem să scoatem gazele de şist tot din coada calului lui Mihai Viteazul trebuie să învăţăm să ne organizăm. Nu trebuie să mai scoatem petrol în Prahova că înseamnă poluare. Trebuie să închidem rafinăriile de aici pentru că poluează. Trebuie să închidel parcurile industriale pentru că...poluează. Din păcate noi vrem să ne întoarcem în comuna primitivă şi să ne aşezăm în Piaţa Universităţii pentru că aşa nu va mai exista poluare. UE aşteaptă regionalizarea României şi cred că a venit momentul să discutăm despre lucrurile reale ale acestei ţări. Fondurile eruopene pot combate criza”, a declarat Mircea Cosma.
La dezbatere au participat şi Liviu Muşat, directorul ADR Muntenia precum şi reprezentanţi ai judeţelor Dâmboviţa, Argeş, Ialomiţa, Călăraşi şi Teleorman.
Polonia este organizată în 16 regiuni(voievodate), iar din anul 2006 voievodatele au preluat administrarea fondurilor europene