Joi, 10 octombrie 2024 - 8:37:43
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Stadioanele, sălile de sport, casele de cultură şi cinematografele vor fi gestionate de administraţia locală


25 martie 2016

Resurse precum stadioanele, sălile de sport, casele de cultură şi cinematografele ar urma să fie gestionate de administraţia locală, care va trebui să respecte însă anumite condiţii, a declarat, marţi, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, vicepremierul Vasile Dîncu, în cadrul celei de-a IV-a ediţii a conferinţei „Cities of Tomorrow”, organizată de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România).

„Sunt foarte multe resurse pe care le păstrează în acest moment administraţia centrală, în zona: stadioane, săli de sport, case de cultură, cinematografe. Gândim în sistemul nostru de descentralizare, foarte repede, toate aceste lucruri să fie trecute în zona administraţiei locale, care pe baza unor condiţii pe care trebuie să le respecte să gestioneze toate aceste lucruri, pentru ca să nu mai existe un amestec între central şi local, care nu este bun pentru nimeni, nici pentru eficienţa administraţiei, nici pentru cetăţeni”, a explicat vicepremierul.

Ulterior, răspunzând unei întrebări din partea presei, el a declarat că acest lucru ar urma să se realizeze chiar în mandatul actualului Guvern.

„Noi vom avea cadrul legislativ principal până în luna septembrie-octombrie. Va fi furnizat de către acest Guvern. Sigur, fie că este vorba de ordonanţe, fie că e vorba de proiecte de legi, vor trece prin Parlament. Parlamentul va hotărî. Însă noi mergem pe ideea unei discuţii, înainte de a lansa aceste legi, cu toate forţele politice. Voi prezenta în comisiile de administraţie publică toate proiectele noastre, încercând să obţin adeziunea oamenilor politici, indiferent de culoarea politică, la câteva proiecte, linii directoare pentru viitor. Am speranţa că vom fi sprijiniţi de Parlament ca să facem acest cadru în acest an, pentru toate aceste lucruri care înseamnă dezvoltarea României”, a spus Dîncu.

În acest sens, a adăugat că există mai multe pachete legislative importante care vizează: crearea unui cod administrativ, dar şi reforma funcţiei publice, precum şi strategia de descentralizare şi cea de regionalizare.

„Alături de Codul civil, care există, vrem un Cod administrativ. Un cod care să adune cele 18 legi pe care le avem în acest moment şi care fiecare au sute, mii de amendamente şi modificări de-a lungul timpului. Vrem să le adunăm într-un singur cod administrativ, care în septembrie să fie gata”, a detaliat el.

Viceprim-ministrul a vorbit şi despre necesitatea unui Cod al urbanismului, în condiţiile în care oraşele se dezvoltă mai degrabă haotic.

„Vrem — şi avem în proiect — o lege a urbanismului, un Cod al urbanismului — şi în cadrul urbanismului există foarte multe legi—, lucrăm cu asociaţiile de profil, asociaţiile arhitecţilor din România, urbaniştii, universităţile. Lucrăm la un Cod al urbanismului, care să codifice cele mai importante legi legate de dezvoltarea urbană. Astăzi ne dezvoltăm haotic mai degrabă, e un fel de urbanism natural, care a fost la modă la începutul secolului în Europa, dar acum nu ne mai putem dezvolta aşa, pentru că pierdem foarte multe resurse”, a subliniat el.

Vasile Dîncu a adăugat că reprezentanţii MDRAP discută cu asociaţiile primarilor, cu specialiştii de la universităţi, dar şi cu societatea civilă şi cu oamenii care lucrează în administraţie pentru a găsi cele mai bune formule în vederea descentralizării.

„Încercăm să construim un model care să se adapteze mai bine realităţii şi să dea mult mai multă libertate administraţiei locale, pentru a-şi gândi inclusiv planificarea urbană, pentru că mai bine ştie cineva din Cluj sau din Timişoara ce are de făcut pentru zona respectivă decât cineva care îşi imaginează asta aici, de la Bucureşti”, a adăugat el.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Hidroprahova


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 9 octombrie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro