Vineri, 29 martie 2024 - 11:25:12
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Peste 30% din terenurile agricole, compromise de secetă


27 iulie 2012


seceta_br„Pentru suprafeţele afectate nu au fost întocmite procese verbale de calamitate deoarece fenomenul este în evoluţie şi efectele negative se pot accentua “, a spus directorul executiv al Direcţiei Agricole Braşov.

Căldura excesivă şi seceta din ultima perioadă ameninţă să nimicească toate culturile agricole din judeţ. În judeţul Braşov, suprafaţa totală a terenurilor cultivate este de aproximativ 265.000 de hectare, la care se adaugă păşunile şi fâneţele naturale, iar peste 30 la sută din culturi sunt compromise din cauza secetei, spune directorul executiv al Direcţiei Agricole Braşov, Călin Birăescu. „Menţionăm că întreaga suprafaţă agricolă a judeţului Braşov este afectată de căldura şi seceta excesivă, persistentă. Pentru suprafeţele afectate nu au fost întocmite procese verbale de calamitate deoarece fenomenul este în evoluţie şi efectele negative se pot accentua “, a spus directorul executiv al Direcţiei Agricole Braşov. În judeţ, producţia de cereale se întinde pe o suprafaţă de 31.440 hectare, leguminoase - 167 hectare, rapiţă şi soia - 1.550 hectare, sfeclă de zahăr - 2.995 hectare, cartofi - 13.415 hectare, legume - 710 hectare, plante pentru nutreţ - 37.260 hectare, plante pentru seminţe - 25 hectare, păşuni naturale - 118.327 hectare şi fineţe naturale - 59.025 hectare.

Nu sunt probleme cu apă potabilă

Şi animalele au avut de suferit din cauza caniculei. Căldura, care a uscat păşunile şi fâneţele, a afectat mai ales bovinele şi ovinele, având impact direct asupra producţiei de lapte, care a scăzut considerabil. Cu toate că temperaturile ridicate au secat izvoare şi chiar fântâni în unele localităţi, în judeţ nu sunt probleme deosebite cu apă potabilă. „Cele două baraje care asigură apă potabilă, de la Săcele şi Dopca, au cantitatea necesară de apă pentru populaţia din judeţ. Au mai secat izvoare şi sunt ceva probleme cu necesarul de apă pentru animale, în comună Şoarş “, a spus directorul Sistemului de Gospodărie a Apelor (SGA) Braşov, Nicolae Ionaşcu.

Probleme la Şoarş

Primarul comunei Şoarş, Dan Timiş, a spus că a cerut ajutor din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Braşov, însă nu s-a putut interveni. „Am apelat la ISU Braşov, dar nu ne-au putut ajuta, aşa că a trebuit să ne descurcăm singuri. Pentru populaţie avem apă, sunt fântâni publice. Apa este destul de puţină, dar la momentul de faţă ne ajunge. Pentru animale este destul de problematic. Ca soluţie, este transportul de apă de la fântânile mai vechi, am făcut săpături şi cu excavatorul şi am transportat apă cu cisternele pentru animale. Să sperăm că seceta nu va mai dura mult “, a spus primarul comunei. În ceea ce priveşte problemele din Şoarş, purtătorul de cuvânt al ISU Braşov, Ciprian Sfreja, a confirmat că s-a solicitat ajutor, însă din cauza intervenţiilor numeroase din ultima perioadă, în special în ceea ce priveşte incendiile de vegetaţie uscată, nu a putut fi disponibilizată o maşină în zonă. „Ei au solicitat să se asigure apă potabilă şi apă pentru animale pentru două săptămâni. Dar noi nu putem transporta apă potabilă cu utilajele, ci doar nepotabilă, iar din cauza numărului mare de intervenţii de urgenţă şi a numărului redus de utilaje, nu avem cum să trimitem acolo o maşină “, a spus Sfreja.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro