Miercuri, 24 aprilie 2024 - 3:51:23
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Prahoveni şi basarabeni, reuniţi la Ploieşti de Ziua Naţională a României


2 decembrie 2015

Prima zi din decembrie a fost, şi la Ploieşti, o zi superbă, care a scos peste 10000 de oameni în stradă, pentru a participa la manifestările dedicate Zilei Naţionale a României, principala atracţie fiind parada militară desfăşurată, ca de fiecare dată, în Piaţa Mihai Viteazul, unde străjuieşte, falnic, statuia ecvestră a marelui voievod, primul unificator de ţară.

Manifestarea de aici a debutat cu o slujbă religioasă, după care au vorbit, despre importanţa evenimentului: Rodica Paraschiv – prefectul judeţului, Toader Bogdan – vicepreşedintele CJ Prahova, Sergiu Artene - din partea delegaţiei basarabene ş.a.

În cuvântul său, Rodica Paraschiv, a adresat un cald salut delegaţiei de 25 de reprezentanţi ai autorităţilor publice din 4 raioane basarabene, care au venit azi aici, alături de noi, la marea sărbătoare a românilor, demonstrând că nu numai Prahova iubeşte Basararabia, ci şi Basarabia iubeşte Prahova şi România!. Apoi, domnia sa a citit mesajul primului ministru Dacian Cioloş adresat naţiunii române, din care am spicuit: “Acum, după 97 de ani, a fi împreuă rămâne un ţel pentru românii din întreaga lume: pentru cei de acasă, pentru cei din imediata apropiere a ţării sau pentru toţi cei risipiţi în lumea largă. 1 Decembrie este ziua în care ne simţim cu toţii că suntem români şi că, a fi împreună, indiferent unde suntem, poate fi acel sentiment care să ne facă să vrem mai mult de la locul pe care îl numim acasă. Şi aici, acasă, vrem o ţară cu care să ne mândrim nu doar pentru istoria ei, ci şi pentru prezentul ei, o ţară unde decenţa şi speranţa sunt împreună, respectul fiecăruia, meritele îi sunt recunoscute, unde guvernarea se dedică ţării, iar rezultatele se văd. Aceasta este ţara în care eu vreau să fiu prim-ministru  şi atâta timp cât voi ocupa această poziţie, mă voi strădui să stabilesc această direcţie în care să ne îndreptăm. La mulţi ani România, la mulţi ani români, oriunde vă aflaţi!"

La rândul său, Sergiu Artene, preşedintele raionului Călăraşi, R.Moldova, a spus: “ Bună ziua, fraţi români! Simt o mare satisfacţie că mă aflu aici, la marea sărbătoare naţională a românilor de pretutindeni. In numele cetăţenilor din raionul pe care-l conduc şi în numele delegaţiei noastre exprim omagiul nostru pentru toti cei care au înfăptuit unirea, începând cu marele voievod Mihai Viteazul, continuând cu Cuza şi cu cei care au desăvârşit actul Marii Uniri din 1918. Sunt mândru că sunt român şi extrem de bucuros că particip la această mare sărbătoare a neamului nostru. La mulţi ani, dragi români, La mulţi ani, România!”

În continuare, a urmat solemnitatea depunerii de coroane şi jerbe de flori la statuia domnitorului Mihai Viteazul de către administraţiile judeţeană şi municipală, delegaţia R.Moldova, partide politice, Garnizoana şi Politia Ploieşti,  SRI, instituţii publice şi scolare, instituţii de cultură şi artă, asociaţii de revoluţionari ş.a.m.d.

In acordurile fanfarei CJ Prahova, Parada militară a încheiat manifestarea din Piaţa Mihai Viteazul.

O bună parte dintre ploieşteni au ţinut să servească tradiţionala fasole cu cârnaţi, oferită de municipalitate.

În jurul orelor 15, la Ploieşti a sosit un convoi auto, având arborate steaguri tricolore si lozinci unioniste, convoi condus de George Simion, liderul “Acţiunii 2012”. Cei 23 de tineri din tot atâtea raioane basarabene, alături de alţi tineri patrioţi români unionişti au cântat şi au dansat, pe ritmurile fanfare. Cu toţii au solicitat reUnirea Ţării până în anul 1918.

Tot aici, pe platoul din faţa Palatului Culturii, tinerii basarabeni au preluat o importantă donaţie de carte românească, oferită de fam. Dr. Drăgan Mircea  şi Smeada, în memoria înaintaşilor patrioţi ai familiei Drăgan.

În sala “Europa” din Palatul administrativ a avut un extraordinar spectacol tradiţional românesc , oferit de artişti amatori din Prahova şi R.Moldova.

Spre orele serii, convoiul auto unionist, s-a îndreptat,cu torţe, spre Bucureşti, cu un scurt popas la Gorgota, pentru a-l saluta pe Al.I.Cuza,  Aşa, ca de la unionişti la Unionist!

 

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 23 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro