Miercuri, 24 aprilie 2024 - 1:17:42
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Proiectul „LAGUNA” ar putea plasa Slănicul pe harta ştiinţei mondiale VIDEO


17 ianuarie 2013

Mircea Cosma, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova,împreună cu profesorul universitar Alexandru Jipa de la Facultatea de Fizică a Universităţii  Bucureşti şi secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Naţionale, Tudor Prisecaru au prezentat, într-o conferinţă de presă, proiectului european ,,Laguna”, proiect care ar putea plasa Salina Slănic pe harta ştiinţei mondiale. Acesta vizează  realizarea  cu fonduri europene a unui laborator ultraperfomant pentru fizica pământului în Mina Unirea, aflată în oraşul Slănic, laborator care ar dispune de un megadetector de particule elementare, dar şi a unor sisteme de măsurare de mare sensibilitate.

Proiectul se află în faza studiului de fezabilitate, Mina Unirea de la Slănic Prahova concurând, alături de alte locaţii  similare din Anglia, Franţa, Spania, Italia, Polonia şi Finlanda. La sfârşitul lunii februarie, la Hamburg în Germania va avea loc o sesiune de analizare a fiecărui proiect, sesiune după care va urma desemnarea câştigătorului. Reprezentanţii autorităţilor române se aşteaptă la o decizie favorabilă pentru mina din Judeţul Prahova, având în vedere condiţiile optime pe care le poate oferi pentru implementarea acestui proiect în valoare de minim 900 milioane de euro.

Proiectul LAGUNA are aceeaşi importanţă din punct de vedere ştiinţific ca şi Proiectul CERN, cel care include acceleratorul de particule de la Geneva.

La întâlnire au participat senatorii Daniel Savu şi Radu Oprea, precum şi deputatul Ion Eparu.

Dacă vrei să vezi prezentarea profesorului Jipa cu privire la proiectul LAGUNA, urmăreşte materialul video.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro