Marţi, 19 martie 2024 - 12:56:40
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Casa pictorului N.Grigorescu de la Câmpina, scoasă la licitaţie!


24 martie 2018



Mari valori ale artei plastice româneşti se întorc acasă după o zăbovire de câteva decenii pe meleaguri străine. Artmark, prin programul de repatriere iniţiat în anul 2014 şi continuat până în prezent, aduce înapoi capodopere plecate în băjenie.

Este şi cazul operei semnate de Nicolae Grigorescu, “Casa pictorului de la Câmpina, căreia îi dorim, după o îndelungată şedere pe continentul australian, o repatriere de succes prin intermediul Licitaţiei de Primăvară din data de 27 martie 2018..

“Casa pictorului de la Câmpina” (valoare estimativă: € 50.000 – 80.000) provine din colecţia istorică a diplomatului Viorel Tilea (1896-1972).

Membru al marii familii transilvănene Raţiu, Tilea avea să devină un important diplomat şi demnitar român în perioada interbelică. Între 1938 şi 1940 devenea ministru plenipotenţiar la Londra, numele său fiind legat de „Incidentul Tilea”, când acesta intervenea pe lângă Foreign Office (în 16 şi 17 martie1939), atenţionând asupra pericolului unei posibile agresiuni a Germaniei naziste asupra României. În urma acestui incident Tilea avea să îşi piardă cetăţenia, moment în care cerea azil politic în Marea Britanie.

Se pare că în perioada şederii la Londra, Viorel Tilea achiziţionează de la Pamfil Şeicaru, ziarist şi colecţionar de renume, câteva pânze de Grigorescu şi Luchian, precum şi altele de Tonitza, Şirato etc. Probabil acesta este momentul în care în colecţia diplomatului intră valoaroasa pânză grigoresciană din licitaţia Artmark.

Lucrarea înfăţişează casa veche a artistului, cumpărată  în anii 1890-1900, atunci când Grigorescu îşi alegea drept reşedinţă definitivă orăşelul Câmpina. Casa avea să fie reprezentată şi în alte lucrări ale maestrului, deţinute acum de muzee importante. Actuala casă-muzeu a fost construită între anii 1902-1904.

Lăsată moştenire urmaşilor familiei Tilea, “Casa pictorului de la Câmpina” a făcut o călătorie în jurul lumii, pentru a ajunge azi, să aibă din nou şansa repatrierii.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro