Miercuri, 24 iulie 2024 - 8:53:12
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Debitul Dunării continuă să urce


19 mai 2014

Debitul Dunării va atinge un nivel maxim de 13.500 metri cubi pe secundă până pe 22 mai, iar viitura va staţiona 4-5 săptămâni în România, existând un risc nu de depăşire a digurilor, ci de rezistenţă a acestora, a anunţat ministrul Administraţiei Publice, vicepremierul Liviu Dragnea.
  
El a precizat că nu se pune problema evacuării de localităţi şi că autorităţile sunt pregătite să intervină cu un milion saci de nisipi şi personal şi echipamente inclusiv din judeţele limitrofe celor dunărene vizate, urmând să fie solicitat şi sprijinul Armatei în caz de nevoie, potrivit Mediafax.
   
Dragnea a arătat că, în ultimele zile, autorităţile române au primit foarte multe informaţii contradictorii din Serbia şi Bosnia, generate de faptul că evoluţia fenomenelor meteorologice a fost "sălbatică", cu intemperii nemaiîntâlnite, iar datele transmise nu puteau convinge că sunt reale.
   
"Am avut mai multe scenarii realizate, în funcţie de debitele prognozate, iar la un moment dat apăruse ca scenariu posibil un debit de peste 17.200 metri cubi pe secundă, ceea ce ar fi însemnat că Dunărea ar fi depăşit digurile şi trebuia să evacuăm zeci de localităţi. Astăzi, avem date certe să debitele prognozate ca şi maxime sunt în jurul a 13.500 metri cubi pe secundă în 22 mai şi nu mai avem varianta de a se depăşi digul, în schimb avem această viittură care va staţiona pe teritoriul românesc între 4 şi 5 săptămâni. Nu mai avem riscul să depăşească digul, în schimb avem nişte riscuri generate de rezistenţa digului. Digurile de-a lungul Dunării sunt de două zile sub observaţie pe toată lungimea din România, pentru a se afla dacă apar eroziuni", a spus Dragnea.
   
El a anunţat că România va trimite Serbiei şi, dacă este nevoie, Bosniei ajutoare materiale pentru inundaţii.

Dunărea se află, de sâmbătă la ora 10.00, sub cod portocaliu de inundaţii, în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman, potrivit actualizării unei avertizări emise de INHGA.
   
Avertizarea este valabilă până în 26 mai.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on FacebookISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 iulie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro