Luni, 4 martie 2024 - 4:01:34
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Tulcea a câştigat titlul de "Oraşul Reciclării"


26 aprilie 2013

Municipiul Tulcea a fost desemnat, în cadrul unei gale desfăşurate la Hotel Athenee Palace Hilton, marele câştigător al "bătăliei" pentru titlul de „Oraşul Reciclării", competiţie organizată de Eco-Rom Ambalaje. Premierea a fost realizată de ministrul Mediului, Rovana Plumb.La finalul celor şase luni de „bătălie", Tulcea a fost oraşul care a obţinut cel mai mare punctaj la evaluarea finală, demonstrând astfel că deţine cel mai performant sistem de colectare separată dintre cele 20 de oraşe participante.

Criteriile care au stat la baza evaluării oraşelor participante au fost: calitatea serviciilor de colectarea separată a deşeurilor de ambalaje (însemnând accesul populaţiei la containerele colorate, aspectul acestora şi corectitudinea depunerii separate a deşeurilor în fiecare container), cantitatea de deşeuri colectate şi campaniile de conştientizare a populaţiei cu privire la importanţa colectării separate a deşeurilor în vederea reciclării.

"Toate cele 20 de primării înscrise în competiţie s-au implicat şi mobilizat, astfel încât serviciile de colectare separată a deşeurilor de ambalaje să se desfăşoare în cele mai bune condiţii şi cantităţile colectate să înceapă să crească. Ele reprezintă un model la nivel naţional şi, în ciuda rezultatelor slabe ale României la nivel european în ceea ce priveşte reciclarea, în domeniul deşeurilor de ambalaje ţara noastră şi-a îndeplinit anual obligaţiile asumate. Iar acest lucru se datorează, în principal, contribuţiei industriei în dezvoltarea şi extinderea sistemului de colectare separată prin Eco-Rom Ambalaje. Doar anul trecut investiţiile organizaţiei noastre în colectarea separată de la populaţie s-au ridicat la 18 milioane de lei, dublu faţă de anul precedent", a declarat Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.

Pe parcursul competiţiei au fost colectate separat peste 5.5 milioane de kg de deşeuri de ambalaje, dintre care peste 2 milioane de kg de plastic, peste 3.1 milioane de kg de hârtie-carton, 451 de mii de kg de sticlă şi peste30 de mii de kg de metal. Aceste rezultate au fost posibile datorită implicării autorităţilor locale şi a partenerilor acestora – operatori de salubritate şi organizaţii de profil – astfel încât cei peste 3 milioane de români din aceste municipii să aiba acces la un sistem de colectare separată accesibil şi funcţional, prin cele 7.500 containere speciale puse la dispoziţie de Eco-Rom Ambalaje în cele 20 de municipii.

"Rolul autorităţilor locale în reciclarea deşeurilor municipale devine critic. Doar împărtăşind aceeaşi viziune cu privire la sistemul de colectare separată a deşeurilor şi corelând direct toate acţiunile noastre în vederea îndeplinirii acesteia, putem avea „oraşe ale reciclării". Creşterea absorbţiei fondurilor europene în domeniu este un obiectiv imediat, dar pe termen lung trebuie să creştem performanţele sistemului de colectare separată şi reciclare. Astfel, mă bucur că bătălia pentru Oraşul Reciclării a evidenţiat acest aspect al eficienţei în domeniul serviciilor publice", a declarat Tudor Pendiuc, Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România.

Odată cu obţinerea titlului de „Oraşul Reciclării", Tulcea a câştigat şi marele premiu: amenajarea unei zone de picnic conform Legii Picnicului în vigoare. Locul de picnic va fi realizat după proiectul ,,Pallet Picnic Park", desemnat cel mai eco-creativ proiect de amenajare a unei zone de picnic în cadrul competiţiei Eco-Rom Ambalaje "Picnic Design 2012". Acest spaţiu inedit, realizat în totalitate din module de paleţi din lemn, va fi amenajat în Tulcea până la finalul anului 2013.

Premiile nu s-au oprit însă aici. În competiţia colectării deşeurilor de ambalaje fiecare oraş participant a fost performant la cel puţin unul dintre cele 3 criterii de evaluare: calitatea serviciului de colectare separată, cantităţile de deşeuri de ambalaje colectate, implicarea în proiect şi comunicarea acestuia către populaţie.

Astfel, Primăriile municipiilor Alexandria şi Craiova, cele mai noi oraşe intrate în sistemul de colectare separată Eco-Rom Ambalaje, au primit recunoaştere la categoria „June".De asemenea, fiecare dintre Primăriile oraşelor Roman, Slobozia, Baia Mare, Iaşi şi Braşov au câştigat premiul de excelenţă la categoria "Linia Întâi", fiind primele municipii înscrise în bătălia pentru titlul de "Oraşul Reciclării".

Primăriile municipiilor Târgu Jiu, Sfântu Gheorghe, Tulcea, Deva şi Cluj Napoca au fost premiate la categoria „Trambiţare", implicându-se cel mai mult în comunicarea competiţiei către populaţie. Tototdată, Primăria Sectorului 1 Bucureşti, alături de Primăriile municipiilor Arad şi Bacău – oraşele care au colectat separat cele mai multe deşeuri de ambalaje, per total – au fost performante la categoria „Cetate".

Titlul de „Luptător" a fost acordat Primăriilor municipiilor Zalău, Mediaş şi Sfântu Gheorghe care au colectat separat cele mai multe deşeuri de ambalaje/locuitor, iar premiul de excelenţă la categoria „Armament de calitate" a fost obţinut de Primăria Sectorului 1 Bucureşti şi primăriile oraşelor Satu Mare, Tulcea, Sfântu Gheorghe, Focşani şi Sectorului 6 Bucureşti, obţinând cel mai mare punctaj la evaluarea calitativă a punctelor de colectare separată.

,,Deşi competiţia s-a încheiat, bătălia pentru reciclare continuă! Autorităţile locale au o responsabilitate foarte mare în ceea ce priveşte îndeplinirea obligaţiilor legale de reciclare – este vorba despre reducerea lunară, cu 15%, a cantităţii de gunoi depus pe groapă şi reciclarea a 50% din deşeul menajer până în 2020. Doar prin implicarea acestora, a populaţiei şi prin susţinerea industriei putem atinge standardele europene impuse şi ţara noastră poate performa în domeniul reciclării" a declarat Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.

Proiectul a fost susţinut de Asociaţia Municipiilor din România şi Institutul pentru Politici Publice, iar partenerii media ai acestei competiţii au fost: Green Report, Revista Română de Administraţie Publică Locală şi Administraţie.ro.

Mai multe detalii despre competiţia „Oraşul Reciclării" şi informaţii despre colectarea separată a deşeurilor de ambalaje pot fi aflate accesând site-ul www.ColecteazaSelectiv.ro.

Competiţia „Oraşul Reciclării" a fost iniţiată de Eco-Rom Ambalaje şi derulată în perioada 1 septembrie 2012-28 februarie 2013. Obiectivul proiectului a fost acela de a implica şi mobiliza cele mai importante sisteme de colectare separată din portofoliul Eco-Rom Ambalaje, pentru ca serviciile de colectare separată a deşeurilor de ambalaje să se desfăşoare în cele mai bune condiţii şi cantităţile colectate să înceapă să crească.

În „bătălia" pentru titlul de "Oraşul Reciclării" s-au înscris 20 locaţii-cheie în care Eco-Rom Ambalaje susţine dezvoltarea serviciilor de colectare separată: Alexandria, Arad, Bacău, Baia Mare, Braşov, Cluj, Craiova, Deva, Focşani, Iaşi, Mediaş, Roman, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Slobozia, Târgu Jiu, Tulcea, Zalău, inclusiv Sectorul 1 şi Sectorul 6 Bucureşti.
 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Clinica Roua


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebookservicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie


ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 4 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro